2017 DGS Sonuçları Açıklanıyor Mu?

Öğrencilerin merakla uzun günlerdir açıklanmasını beklediği DGS 2017’ye dair ÖSYM resmi sayfasından duyuru yaptı. Kurban Bayramı idari izninden dolayı sonuçlar ileri bir tarihe alındı. Peki DGS Sonuçları ne zaman açıklanacak?

2017 DGS sonuçları ne zaman açıklanacak? Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin 25 Ağustos 2017’de yaptığı açıklamaya göre resmi sonuçların açıklanacağı tarih 06 Eylül 2017 oldu.

DGS SONUÇLARI NASIL ÖĞRENİLİR?

DGS sonuçları açıklandıktan sonra adaylar, ÖSYM aday işlemleri sistemine aday şifreleri ve T.C. kimlik numaraları ile giriş yaparak sonuçlarını öğrenebilecekler. Sonuçların ÖSYM tarafından ilan edilmesi sonucunda adaylara sınav sonuç belgesi gönderilmeyecek.

Adayların sonuç belgelerinde; 2017 DGS puanları, ön lisans başarı puanları yer alacak. Bu bilgiler dışında adaylar sınav sonuç belgesi üzerinden testin sayısal ve sözel bölümlerinde yaptıkları doğru ve yanlış cevap sayılarını da öğrenebilecekler

DGS TERCİH VE YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ

Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından adaylar tercih işlemlerini yapmaya başlayacaklar. Adaylar için tercih tarihleri, ÖSYM tarafından belirlenecek. ÖSYM tarafından belirlenen tarih aralığında DGS tercih işlemleri yapılabilecek. Tercih işlemini yapan adaylar, tercih süresi içinde tercihlerinde değişiklik yapabilecek. Adayların tercih için toplam 30 tercih hakkı bulunuyor. 30 tercih hakkının tamamının ise adaylar tarafından doldurulma zorunluluğu bulunmuyor.

Yerleştirme işleminin ardından, tercih edilmeyen ya da yerleştirme işlemi yapılan adayın kayıt için başvuru yapmamasından dolayı boş kalan kontenjanlar için ek yerleştirme işlemi gerçekleştirilecek. Ek yerleştirme için boş kalan kontenjanlar ve bu kontenjanlar için hangi tarihler arasında tercih işleminin yapılabileceği de ÖSYM’nin resmi internet sitesi üzerinden adaylara açıklanacak.

Sınav merkezi ‘Tablolarda’ dikkat edilmesi gereken hususları açıkladı

Sonuçların ardından Tablo 1’den adaylar üniversitenin şartlarını inceleyecek, Tablo 2’de ise tercih yapılacak listeler. Sınav Merkezi Tablo 1 için “Adaylar, tercih etmek istedikleri Tablo-1’de yer alan lisans programlarının koşul ve açıklamalarını, tercihlerini sonlandırmadan önce dikkatlice incelemelidir. Koşulları uygun olmayan programlar tercih edilmemelidir. Koşulları kendisine uymadığı halde tercih ettiği ve yerleştiği programla ilgili oluşabilecek sorunların sorumluluğu adaya aittir. Yerleştirme işleminde, yeterli puana sahip olunması koşuluyla tercih sırası önem kazanmaktadır. Bu yüzden tercihler yapılırken eğitim görmek istenen programların en çok istenilenden başlanmak üzere sıralanması uygun bir yoldur.” açıklamasında bulundu. Tablo 2 için “Tercihlerin doğru olarak yapılabilmesi için önce Tablo-2’nin dikkatlice incelenmesi gerekmektedir. Bu tabloda, ön lisans programından mezun olunacak/olunan alan bulunarak hangi alanlardaki lisans programlarının tercih edilebileceği belirlenecektir. Bunun dışındaki alanlardan yapılacak tercihler geçersiz sayılacaktır.” açıklamasını yaptı.

Tabloları Görmek İçin Tıklayınız

DGS SONUÇ SORGULAMA SİSTEM İÇİN TIKLAYINIZ

DGS PUANI NASIL HESAPLANIR?

Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ön lisans başarı puanları (ÖBP) kullanılarak adayların yerleştirmede esas alınabilecek DGS puanları hesaplanacaktır. DGS puanını oluşturacak olan sayısal ve sözel standart puanlar ile Ön Lisans Başarı Puanının ağırlıklarını belirleyen katsayılar Tablo-A’da yer almıştır. Her aday için puanlar, tablodaki katsayılar ile çarpılarak toplanacak ve bulunacak toplam, adayın ilgili DGS puanını oluşturacaktır.

DGS PUAN HESAPLAMA FORMÜLÜ

DGS SÖZEL: 87.747 + (Sözel net x 1.681) + (Sayısal Net x 0.315) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)

DGS SAYISAL: 105.536 + (Sözel Net x 0.336) + (Sayısal Net x 1.575) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)

DGS EŞİT AĞIRLIK: 96.642 + (Sözel Net x 1.009) + (Sayısal Net x 0.945) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)

Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı: Bölümünü iyi dereceyle bitirenler 80, orta sıralarda bitirenler 65, son sıralarda bitirenler 50 olarak girebilir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu