Ataoğlu: “Ülke Ekonomisinin Kalkınması İçin Bakanlıklar Arası İşbirlikleri Devam Edecek”

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, kobiciliğin ülke ekonomisi için önemine işaret ederek, bütün yatırım ve yatırımcıların ülke ekonomisine önemli katkılar yaptığını kaydetti.

Golden Tulip Otel’de başlayan ve Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, Küçük ve Orta Boy İşletmeler Geliştirme Merkezi ve Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma ve Ekonomik İş Birliği Ofisi’nce gerçekleştirilen zirveye; Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, TC Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, TC Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Yardımcısı Hasan Ali Çelik, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, KOBİGEM Direktörü Ebru K. Sertoğlu, KKTC Merkez Bankası Başkanı Mehmet Emin Özcan ve diğer üst düzey yetkililer, iş insanları ve Türkiye’den davetliler katıldı.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, kobiciliğin ülke ekonomisi için önemine işaret ederek, bütün yatırım ve yatırımcıların ülke ekonomisine önemli katkılar yaptığını kaydetti.

Ataoğlu, bugün başlayan Kobi zirvesinin verimli geçeceğine ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacağına inanç belirtti.

Bakan Ataoğlu, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’yla, ülkenin gelişmesi ve kalkınması yönünde Karpaz, Yeşilırmak, Güzelyut ve Lefke’de birer çalıştay yapacaklarını belirterek, ülke ekonomisinin kalkınması için bu tür işbirliklerinin devam edeceğini sözlerine ekledi.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun da, hedeflerinin daha fazla yatırım, tam istihdam, daha yüksek milli gelir olduğunu söyledi.

Son 9 yılın 7 yılında ekonomi bakanlığı görevinde bulunduğunu ifade eden Bakan Sunat Atun, gelinen süreçte, KKTC’nin bütçe açığının yüzde 14,5’den denk bütçe noktasına eriştiğini, cari açığın 2016 yılında ilk kez cari fazlaya döndüğünü, 2009’da -275 milton Tl olan açığın, 2016’da 280 milyon TL cari fazlaya yükseldiğini, işsizlik oranın ise yüzde 14lerden, 6,4’e düştüğünü kaydetti.

Zirvede konuşan Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, 9 yılda 8 bin 531 projeye 1,097,493 milyon TL faiz destekli kredi verildiğini de söyledi.

KOBİGEM Direktörü Ebru K. Sertoğlu, KKTC’de yürütülen kobicilik çalışmalarına dikkat çekerek, kobicilik ve girişimciliğin üretim ve istihdamın önemli bir ayağını oluşturduğunu kaydetti.

KKTC Merkez Bankası Başkanı Mehmet Emin Özcan da, kamusal, finansal ve reel sektörü daha iyi anlamak ve kobicilik için zirvenin çok önemli katkıları olacağına inanç belirterek, zirvenin başarılı olması temennisinde bulundu.

Özcan, kobicilik çalışmalarının ülke için önemine işaret ederek, küçük ve orta boy işletmelerin tanımını yaptı.

TC Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Yardımcısı Hasan Ali Çelik de, ikincisi gerçekleştirilecek zirvenin KKTC’ye hayırlar getirmesini temenni ederek, TC’de bu alanda yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

TC’nin her alanda olduğu, gibi bu alanda da KKTC’ye verebileceği desteği sonuna kadar vermeye hazır olduğunu ifade eden Çelik, kobicilik hizmetleri için finansman kadar, araştırma ve geliştirmenin de önemli olduğunu vurguladı.

Açılış konuşmaları sonrasında ise sponsorlara plaket verilmesi ardından, oturumlara geçildi. Zirve, yarın da devam edecek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu