Bu Doğa Katliamına Artık ‘DUR’ Deyin!

Yenierenköy’de Eski Liman olarak bilinen bölgedeki “yasa dışı” yatırımlar, tüm uyarılara rağmen devam ediyor.

Yenierenköy Belediye Başkanı Yeşilırmak, iş makineleriyle denize dolgu yapmaya devam eden şirketin çalışmalarına müdahale etmek için dün harekete geçti ancak polis engeliyle karşılaştı.

Duruma polis müdahale etti ve iş makinelerini durdurdu.

Yenierenköy’de Eski Liman olarak bilinen, içerisinde harup ambarları ve eski eser nitelikli bir binanın bulunduğu alanı kiralayan Özkom Ltd.’in, yetkili makamlardan izinsiz şekilde denize dolgu yapmaya devam etmesi, bölge halkını yine ayaklandırdı.

“Yasa dışı” işlemler yaptığı gerekçesiyle önce Limanlar Dairesi tarafından faaliyeti durdurulan şirket, geçtiğimiz hafta da Çevre Koruma Dairesi’nin müdahalesiyle karşılaştı ancak çalışmalarını durdurmadı.

Denize dolgu yapan, tarihi mendireği yıkarak oradan çıkan kayaları yeni mendireğin yapımı için kullanan şirketin çalışmalarının sürdüğünü gören Yenierenköy Belediye Başkanı Emrah Yeşilırmak, bu işe dur demek için dün iş makineleriyle bölgeye gitti ancak polis engeliyle karşılaştı.

Bu kez devreye polis girdi ve harnup ambarlarının önünde denize dolgu yapan iş makinesinin çalışmasını durdurdu.
Yenierenköy Belediye Başkanı Emrah Yeşilırmak, Çevre Koruma Dairesi’ni göreve davet ederek denize dolgu yapılan yerin Akdeniz fokunun yuvası olduğunu söyledi.

Yeni yapılan mendireğin de yasa dışı olduğunu savunan Yeşilırmak, bölgeye yapılan binanın inşaatının ise kaymakamlık tarafından durdurulduğunu belirtti.

Yeşilırmak, “Polislerimiz çalışmayı durdurdu ama biz oradan ayrılır ayrılmaz, makineler tekrar çalıştı ve doğaya, biyolojik çeşitlilik içerisinde olan bölgeye zarar verilmeye devam edildi. Denizin doldurulması tamamen yasalara aykırıdır. Doğal ve tarihi doku bozulmuştur” dedi.

Biyologlar Derneği Başkanı Gizem Mulla da, eski limanda yapılan tahribatın çok büyük olduğunu, durdurulması gerektiğini belirterek yerinde inceleme yapacaklarını söyledi. Mulla, 1-2 gün içinde bu konu hakkında kamuoyuna bir açıklamada bulunacaklarını kaydetti.

Kaynak : Kıbrıs Gazetesi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu