“Bu Yıl 10 Milyon Turistin Üzerine Çıkma Olasılığı Son Derece Düşük”

Dünya Gazetesi’nin köşe yazarlarından H. Bader Arslan, 2020 yılı Temmuz ayı ziyaretçi rakamlarının açıklanmasının ardından bir değerlendirme yazısı kaleme aldı.

H. Bader Arslan “Temmuz verileri turizm için ne diyor?” başlıklı yazısında “Her yıl misafir ettiğimiz insanların yüzde 55’i ilk 7 ay içinde, kalan yüzde 45’i se son 5 ayda geldiğine” dikkat çekti.

Kağıt üzerinde hala kayıpları hafifletme potansiyelinin olduğunu belirten Arslan; “Ancak COVID-19’da dünya genelinde artan vaka sayıları yılın geri kalanı için çok iyimser olmamayı gerektiriyor. 2019’da 45 milyonu aşan yabancı turist sayısının bu yıl 10 milyonun üzerine çıkma olasılığı son derece düşük” değerlendirmesinde bulundu.

Bader Arslan’ın kaleme aldığı “Temmuz verileri turizm için ne diyor?” başlıklı yazısı şu şekilde:

… Yılın ilk 7 ayında gelen yabacı turistlerin sayısı 5.4 milyona ulaştı. 2019’un aynı döneminde bu sayı 24.7 milyondu. Böylece ilk 7 ayda gelen turist sayısındaki gerileme yüzde 78 oldu.

Türkiye yıla iyi bir başlangıç yapmıştı. Şubat’ta pek çok ülkenin ziyaretçi sayısı gerilemeye başladıysa da Türkiye’de artış azalarak devam etti. Mart’tan itibaren gelen turist sayısında hiç görülmemiş bir düşüş yaşandı. Bu düşüş sadece bize has değil, tüm Dünya genelinde yaşanan bir düşüştü…

… Nisan ve Mayıs’ta hem yerli hem de yabancı turist hareketi dondu. Haziran’da 215 bin turist ağırladık. Bugün gelen Temmuz verisi ise 1 milyona yaklaştı.

Temmuz ayında en çok turist ağırladığımız ülkeler Almanya, Ukrayna, İngiltere, Hollanda ve Fransa. Tüm ülkeler içinde toparlanmanın en iyi olduğu pazarımız Ukrayna oldu.

Ukrayna’dan gelen turist sayısında gerileme yüzde 33’e kadar çekildi. Ona en yakın yüzde 59 ile Moldova ve yüzde 64 ile Belarus. Gerilemenin en şiddetli olduğu pazarlarımız ise S.Arabistan, Rusya, Kuveyt ve BAE oldu.

Türkiye’ye tatil için gelenlerin ezici çoğunluğu deniz tatili için geliyor. Bu nedenle yaz ayları en çok turist aldığımız aylar. Temmuz ise tek başına her yıl aldığımız turistlerin yüzde 14-15’inin geldiği ay. Onu Ağustos, Eylül ve Haziran ayları izliyor.

Ağustos ayı verilerini bir ay sonra göreceğiz ama onun da Temmuz’dan iyi olacağını söyleyebiliriz. Her yıl misafir ettiğimiz insanların yüzde 55’i ilk 7 ay içinde, kalan yüzde 45’i se son 5 ayda geliyor. Yani kağıt üzerinde hala kayıpları hafifletme potansiyeli var. Ancak covid-19’da dünya genelinde artan vaka sayıları yılın geri kalanı için çok iyimser olmamayı gerektiriyor. 2019’da 45 milyonu aşan yabancı turist sayısının bu yıl 10 milyonun üzerine çıkma olasılığı son derece düşük.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu