Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı;”Cenevre Yolunu Açmak İçin Gidiyoruz”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, New York’a yapıcı bir tavırla süreçteki tıkanıklığı aşmak, Cenevre yolunu açmak için gideceklerini kaydetti.

Akıncı, “Cenevre’nin son olması, sonuç üretmesi için New York’ta üzerimize düşeni yapacağız. Tavrımız çok nettir. Ön koşullar Kıbrıs’ta kabul edilmediği gibi, New York’ta da Cenevre’de de kabul edilemez. Var olan uzlaşılmış zeminler var. Bu çerçevede tüm başlıkları ele almaya, birbiriyle ilintili olarak değerlendirmeye ve bunları sonuca götürmeye hazırız. Resmin bütünün tüm taraflarca görülebilir olmasını istiyoruz” dedi.

Sadece Türk tarafının değil Türkiye’nin de buna hazır olduğunu vurgulayan Akıncı, “Türkiye de hazır olduğu mesajını verdi. Temenni ederim ki Rum tarafı ve Yunanistan da hazır olsun New York’tan Cenevre buluşmasının haberini sizlere ulaştırabilelim” ifadelerine yer verdi.

Güney’deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerine de işaret eden Akıncı, “Seçim hedefinin ve ona bağlı taktiklerin bolca gündemde olduğu bir dönemden geçiyoruz” diyerek, seçim hedefinin çözüm hedefinin önüne geçmemesi gerektiğini vurguladı.

AKINCI, ÖNCE İSTANBUL’A ARDINDAN DA NEW YORK’A GİDECEK

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in davetiyle, Rum lider Nikos Anastasiadis’le birlikte pazar akşamı New York’ta katılacağı çalışma toplantısı için bu sabah 07.45’te adadan ayrıldı.

Akıncı’yı, Ercan Havaalanı’ndan Meclis Başkan Yardımcısı Hüseyin Avkıran Alanlı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner,  Güvenlik Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Cemal Volkan ve Cumhurbaşkanlığı yetkilileri uğurladı.

İstanbul üzerinden New York’a gidecek Akıncı’nın akşam saatlerinde orada olması bekleniyor. Akıncı’ya müzakereci Özdil Nami eşlik ediyor. Özel Kalem Müdürü Cenk Gürçağ da Akıncı ile birlikte New York’a hareket etti. Cumhurbaşkanı Akıncı, adaya pazartesi dönecek.

CUMHURBAŞKANI, ERCAN’DA AÇIKLAMA YAPTI

Ercan Havaalanı’nda basına açıklama yapan Akıncı, New York’taki üçlü görüşmede hedefin süreçteki tıkanıklığı aşmak, Cenevre yolunu açmak olduğunu belirtti.

“Biz New York’a bu hedefe bağlı gidiyoruz. Temennim Rum tarafının da New York’a aynı yaklaşımla gelmesidir” diyen Akıncı, “Çözüm hedefimiz devam ediyor. Güney’de de seçim hedefi çözüm hedefinin önüne geçmemelidir. Seçim hedefinin ve ona bağlı taktiklerin bolca gündemde olduğu bir dönemden geçiyoruz” şeklinde konuştu.

“CENEVRE YOLUNUN AÇILABİLMESİ TABİİ Kİ ÖN KOŞULLARLA MÜMKÜN DEĞİL”

“Cenevre yolunun açılabilmesi tabii ki ön koşullarla mümkün değil. Bunu çok açıkladım” diyen Akıncı, uzlaşılmış, daha önce üzerinde çalışılarak mutabakat sağlanmış hususlar olduğunu kaydetti; “Biz New York’a tamamen uzlaşılmış zemine ve mutabakatlara bağlı olarak gidiyoruz. Orada da bu düşünceleri seslendireceğiz” ifadelerine yer verdi.

Cenevre’de daha önce yapılan konferansın sonuç bildirgesini hatırlatan Cumhurbaşkanı Akıncı şöyle devam etti:

“Bu sonuç bildirgesinde de öngörüldüğü gibi, Ocak ayının içinde, konferanstan hemen sonra, Mont Pelerin’da 5 tarafın da katıldığı teknik düzeyde güvenlik- garantilerle ilişkin çalışmalar yapıldı. Konferans Cenevre’de yeniden toplanabilirse bu teknik çalışmaların 5’li bir konferans başlangıcında takdimi çok doğaldır. Cenevre’de konferansın güvenlik- garantiler konusundaki sunumla 5’li olarak açılması Mont Pelerin’deki sonuçların, çalışmanın bu konferansa aktarılması, konferansın bilgisine getirilmesi ve orada değerlendirilmesi de gayet doğaldır.

Doğal olmayan, mutabakatlara, uzlaşmış zemine uygun olmayan Rum tarafının ‘bu başlığı bitirelim ya da bitirmeye çok yakın hale getirelim, ondan sonra da toprağa geçelim, toprağı da bitirelim, ondan sonra diğer 4 başlığa bakarız, onları da kendi içinde ve birbirleriyle ilişkili şekilde o zaman’ anlayışıdır.”

“SONUÇ ODAKLI ÇALIŞMA İSTİYORUZ”

Sonuç odaklı bir çalışma istediklerini vurgulayan Akıncı, “Resmin bütünün tüm taraflarca görülebilir olmasını istiyoruz. Bunun için de mutabakatlara uygun olarak tüm başlıkların birbiriyle bağlantılı konuşulması gerektiğini ve o şekilde sonuca gidilmesi gerektiğini altını çiziyoruz” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Akıncı, yarım asırlık müzakere sürecinde bugüne kadar güvenlik-garantiler, toprak dahil her şeyin konuşulduğunu, diğer 4 başlığın da yıllardan beri konuşulduğunu söyleyerek şunları ekledi:

“Uzlaşma bekleyen 10-12 civarında önemli konu var. Her başlıktan birkaç tane konu var. Bunların finale birlikte ele ele varabileceğini uzun zamandan beridir söylüyorum. Bu başlıkların tek başına, sonuca götürülmesi mümkün değildir. Tüm taraflar haklı olarak resmin bütününü görmek hakkına sahiptir. Resmin bütünün içinde kendini, toplumunu tatmin eden konular var mıdır yok mudur bunun değerlendirmesini yapmak arzusundadır. Bu da çok doğaldır. Biz bunu istiyoruz. Rum toplumunun da bunu görme hakkı olduğunu değerlendiriyoruz. O nedenle toprak konusunda şimdiye kadar atılmamış adımlar attık, Birleşmiş Milletlere harita teslim edecek noktaya kadar geldik. Böyle bir adım 50 yıllık müzakere tarihinde atılmamıştır. Bunun içindir 5’li konferansın toplanmasını sağladık. Tüm bu hususlar Kıbrıs Türk tarafının çözüm odaklı siyasi irade göstererek sağladığı sonuçlardır. Şimdi yapıcı bir tavırla Cenevre’nin son olması, sonuç üretmesi için New York’ta üzerime düşeni yapmak için gidiyoruz. Tavrımız çok nettir. Ön koşullar Kıbrıs’ta kabul edilmediği gibi, New York’ta da Cenevre’de de kabul edilemez. Var olan uzlaşılmış zeminler var. Bu çerçevede tüm başlıkları ele almaya, birbiriyle ilintili olarak değerlendirmeye ve bunları sonuca götürmeye hazırız.”

“TÜRKİYE DE HAZIR”

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun geçtiğimiz gün ülkede yaptığı temaslar da değinen Akıncı, “Sadece Kıbrıs Türk tarafı değil, Türkiye de hazır olduğu mesajını verdi. Temenni ederim ki Rum tarafı ve Yunanistan da hazır olsun New York’tan Cenevre buluşmasının haberini sizlere ulaştırabilelim” şeklinde konuştu.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu