Dağıstan resim sanatçıları ile Kırgızistan resim sanatçıları tarafından Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için hazırladıkları toplam 55 eserden oluşan iki ayrı karma resim sergisi Milli Eğitim ve Kültür eski Bakanı UBP Girne Milletvekili Özdemir Berova tarafından açıldı


Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için Dağıstanlı resim sanatçıları Patimat Guseynova, Gabibulla Gabibullaev, Magomed Dibirov, Zakaria Zakariaev’e ait 25 eser ile Kırgızistanlı resim sanatçıları
Altynbek Torogeldiev, Ilias Sheripbaev, Mamyraly Eshbaev, Turgun Tashkuziev, Yrysbai Tolonov, Kanat Muratayev’e ait 30 eser ile iki ayrı karma resim sergisi Milli Eğitim ve Kültür eski Bakanı UBP Girne Milletvekili Özdemir Berova tarafından açıldı.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, açılışa, Milli Eğitim ve Kültür eski Bakanı UBP Girne Milletvekili Özdemir Berova, Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat İ. Günsel, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof.Dr. Yusuf Baran, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Alper Baba, Yakın Doğu Üniversitesi Rektör yardımcısı, enstitü müdürü, dekanlar, öğretim elemanları, sanatçılar ve misafirler katıldı.

Açılışta, rektör yardımcısı Prof.Dr. Tamer Şanlıdağ, Bir ülkenin varlığını ancak bilim ve sanatla sürdürebileceğini. Tıpta, bilişimde, teknolojide ve sanatta ürettikleri sürece varlığın devam edeceğini söyleyerek konuşmasına başladı..

Elektrikli Araba Günsel’in lansmanı geniş bir katılımla gerçekleştirilecek

Prof.Dr. Şanlıdağ; “Uzun zamandır Ar-Ge’ye önemli yatırımlar yapan Üniversitemiz bir yandan Robotik futbol takımıyla dünya şampiyonluklarını elde ederken, bir yandan da güneş enerjili arabalar Ra-25 ve Ra-27 ile bir hayalin tohumları atılmıştır. Güneş enerjili arabalarla başlayan Ar-Ge süreçleri, 109 mühendisimizin gecesini gündüzüne katarak geliştirdiği ilk yerli elektrikli arabamız Günsel’in test sürüşü, geçtiğimiz hafta kurucu rektörümüz ve Mütevelli Heyet başkanımız tarafından başarıyla gerçekleştirildi. Suat hocamızın hayaliydi, İrfan Hocamızın projesiyle hayat buldu. Günsel’in lansmanı önümüzdeki ay geniş bir katılımla yapılacaktır.”

1500 sanatçı Kıbrıs Modern Sanat Müzesi projesinin bir parçası oldu

Yaratıcılıkta özgürlük sağlayan, Türki Cumhuriyetler ve akraba topluluklarını Kuzey Kıbrıs’ta buluşturmak amacıyla başlayan ancak kısa sürede sınırlarını aşarak tüm dünya sanatını bu coğrafyada birleştiren Kıbrıs Modern Sanat Müzesi Projesi kapsamında 2019 yılında 232 uluslararası Sergi’nin  gerçekleştirildiğinin altını çizen Prof.Dr. Şanlıdağ; “ Bugüne dek 1500 sanatçı Kıbrıs Modern Sanat Müzesi projesinin bir parçası oldu. Üretilen eser sayısı 20.000’ni aştı. Kampüste müzeler bölgesinde faaliyet gösterecek olan 7 müze için, ki bunlar, Araba Müzesi, Herbaryum ve Doğa Tarihi Müzesi, Milli Tarih Müzesi, Denizcilik Müzesi, Bıçak ve Kılıç Müzesi ve Minyatür Araba Müzesidir, biriktirilen materyal sayısı 100.000’e ulaştı.” Dedi.

Prof.Dr. Şanlıdağ; “2020’de de hız kesmeden bilimsel ve sanatsal projelerimizi devam ettireceğiz. Bugün Dağıstanlı resim sanatçıları Patimat Guseynova, Gabibulla Gabibullaev, Magomed Dibirov, Zakaria Zakariaev’e ait 25 eser ile Kırgızistanlı resim sanatçıları Altynbek Torogeldiev, Ilias Sheripbaev, Mamyraly Eshbaev, Turgun Tashkuziev, Yrysbai Tolonov, Kanat Muratayev’e ait 30 eser ile iki ayrı karma resim sergisi açılışında biraradayız. Kıbrıs Modern Sanat Müzesi Projesi başta olmak üzere, birçok önemli projeye imza atan ve hayatın her alanında tecrübeleriyle her daim  yanımızda olan,  önderlik eden, başta Suat Hocamız olmak üzere Günsel ailesinin herbir bireyine, tüm sanatçılarımıza, çalışanlarımıza, katılımınız için sizlere içtenlikle teşekkür eder, bilim ve sanat dolu günler dilerim.” İfadelerini kullandı.

Patimat Guseynova; “Kıbrıs Modern Sanat Müzesi yüce bir başarı bekler. Bu yoldan yürüyen herkese sönmeyen enerji dileriz”

Dağıstanlı sanatçılar adına konuşan Patimat Guseynova ise; “Bugün Gabibulla Gabibullaev, Magomed Dibirov, Zakarya Zakaryaev ve şahsım adına, Dağıstan topraklarını temsil ediyoruz ve Dağıstan sanatçıları adına düşüncelerimizi sizinle paylaşmak istiyorum.

Birçok sanatçı, burada cennetin yaratıldığını söylemişti. Ama sanırım hala yaşıyoruz ve hayat gösteriyor ki, yeryüzünde cennet koşullarını yaratmak çok zordur. Ancak bu başka bir hikâye. Burada düzenlenen atölyeler ve yaratılan atmosfer, bu zor zamanlarda sanatçılar için çok gereklidir, çünkü hep gelişimini sağlar.

Farklı dönemlerde her sanatçı kendini sanatın perisi olarak görüyor, ancak sanatçı bir sporcu gibi antrenman yapmalıdır. Çünkü insanlar için mesajlar yaratıyoruz ve yaptığımız işten sorumluyuz. Sn. Dr. Suat Günsel bunun farkındadır. Etrafınızda çok hareket edecek ve güçlü bir rezonans yaratacak bir çekirdek oluşturuyorsunuz. Zor bir yola çıkmışsınız, birçoğu yapılmış, ilerde de sanıyorum daha da yapılacak çok iş bekler. Ancak biliyorum ki, Kıbrıs Modern Sanat Müzesi yüce bir başarı bekler. Bu yoldan yürüyen herkese sönmeyen enerji dileriz. Buradan en sıcak ve güzel hatıraları evlerimize götüreceğiz. En yakin zamanda tekrar görüşmek dileğimle.”

Altynbek Torogeldiev ; “Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin bir parçası olduktan sonra bu projenin ne kadar önemli olduğunu daha da iyi anladık”

Kırgızistan sanatçıları adına konuşan Altynbek Torogeldiev de; Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin bir parçası olduktan sonra bu projenin ne kadar önemli olduğunu daha da iyi anladık. Burada bulunduğumuz süreçte çalıştık, ürettik, yeni arkadaşlar bulduk. Diğer taraftan da Kıbrıs’ın zengin tarihine dokunma fırsatımız da oldu. Bu bize ayrı bir ilham sağladı. Ayrıca, sayın Dr. Suat Günsel’e, bizim ünlü ulusal sanatçımız Dogdurbek Nurgaziyev adına düzenlenmiş olan ödül için de sonsuz minnetarız. Biz burada eserlerimizi bırakmıyoruz, gelecek nesillere Turk dünyasını tanıtacak anları bırakıyoruz. Bu Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’ne katkımızdır. “

 

Özdemir Berova; “ Yakın Doğu Üniversitesi bir marka haline gelmiştir”

Ardından UBP Girne Milletvekili Özdemir Berova ise, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bir üniversite adasıdır. Bu üniversite adası bağlamı içerisinde gerçekten Yakın Doğu Üniversitesi öğrenim alanında bir marka haline gelmiştir. Biliyoruz ki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ana unsurlarından bir tanesi öğrenim alanıdır ve yüksek öğrenim alanı içerisinde faaliyet gösteren üniversitelerimizin esasında temelde üç ana fonksiyonu vardır. Öncelikle adamızda bulunan öğrencilere kaliteli öğrenim sunmak ikinci asıl görevlerinden bir tanesi de araştırma ve geliştirmedir ve bu iki unsuru da birleştirerek fayda sağlamak esasında üçüncü ana unsurdur. Bu bağlamda baktığımız zaman Yakın Doğu Üniversitesi her üç alanda gurur verici faaliyetler yapmaktadır. Eğitim alanında sürdürdüğü yüksek kaliteli eğitim yanında araştırma ve geliştirme alanında da çok büyük adımlar atmaktadır. Geçtiğimiz günler içerisinde bizlerinde ziyaret etme imkânı bulduğumuz ve Kıbrıs için bir marka olacağına inandığım Günsel elektrikli arabanın tanıtımlarına bende katılma fırsatı buldum.

Berova;“Yoğun başlayacak güne sanatın dinginliği ile başlamak fırsatı yakaladık”

Sanat gerçekten çok önemli olgudur. Bu bağlamda baktığımız zaman kendimizi de büyük bir ailenin bireyi olarak nitelendirdiğimiz Türki devletler soğuk savaşın akabinde Yakın temaslarla beraber sanat kültür ve diğer alanlarda da işbirliği yapabilme olanağına eriştik. Bu ilişkileri kurma noktasında Yakın Doğu Üniversitesi bugüne kadar yaptığı faaliyetlerde büyük Türk ailesinin fertleri ile sanatçıları ile bilim insanları ile bizleri buluşturma olgusu adına gayet başarılı bir süreçle götürüyorlar. Böylesine yoğun bir gündem ile güne başlarken, sanatın bize verdiği o ruhun dinginliğini burada alma fırsatını tanıyan Suat Hocama ir kez daha teşekkür etmek istiyorum ve bu güzel sergide Dağıstan’dan ve Kırgızistan’dan gelen sanatçıların çok değerli eserlerini izleme ve onlarla birlikte dingin bir ruhla güne başlama fırsatı yakalıyoruz. Katkı koyan herkese teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı

Sanatçılara teşekkür belgeleri takdim edildi, sergi kurdeleleri kesildi

Konuşmaların ardından Milli Eğitim ve Kültür eski Bakanı UBP Girne Milletvekili Özdemir Berova tarafından Dağıstanlı sanatçılar; Patimat Guseynova, Gabibulla Gabibullaev , Magomed Dibirov  ve Zakaria Zakariaev ile Kırgızistanlı sanatçılar; Altynbek Torogeldiev, Turgun Tashkuziev, Yrysbai Tolonov, Mamyraly Eshbaev , Kanat Muratayev ve Ilias Sheripbaev’e teşekkür belgeleri takdim edildi. Daha sonra sergi kurdeleleri kesildi. Sergiler, 31 Ocak 2020 tarihine kadar hafta içi 08.00-16.00 saatleri arasında Yakın Doğu Üniversitesi İletişim Fakültesi sergi salonunda ziyaret edilebilecek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu