Dışişleri Bakanlığı’ndan Afrika’ya Jet Yanıt…

Dışişleri Bakanlığı, Afrika Gazetesi’nin “Erman Çitim isimli şahsa diplomatik pasaport verildiği, “fahri temsilci” olarak bir ülkeye atandığı ve ülkeye “VIP”den giriş-çıkış yaptığı” iddialarının gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Bu yalan, yanlış ve asılsız haber neticesinde Dışişleri Bakanlığı olarak bu açıklamayı yapma gereği ortaya çıkmıştır” denildi.

“Haberde iddia edildiği gibi adı geçen şahsa Bakanlığımız tarafından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti diplomatik pasaportu verilmemiştir” ifadelerine yer verilen açıklama şöyle:

“Diplomatik pasaport verilmesi Devletimizin 11/2013 sayılı Pasaportlar Yasasının 4. Maddesi uyarınca yapılan 609 ve 740 sayılı Tüzüklerce düzenlemekte olup, bu Tüzükler tahtında söz konusu şahsın diplomatik pasaport alma hakkı yoktur.

Diplomatik pasaport verilmesinde karar merci olan Bakanlığımız, İçişleri Bakanlığına böyle bir talepte bulunmamış ve söz konusu şahsa diplomatik pasaport verilmesi yönünde İçişleri Bakanlığını yetkili kılmamıştır. Bu haberde yer alan iddia tamamen asılsızdır.

Ayrıca Erman Çitim’e ‘fahri temsilcilik’ verildiği haberi de gerçekleri yansıtmamaktadır. Kimlerin hangi ülkelerde fahri temsilcimiz olarak görev yaptığı kamuya açık bir bilgidir ve Bakanlığımızın internet sayfası başta olmak üzere bu bilgiye kolayca ulaşılabilmektedir. Fahri Temsilciler/Konsoloslar listemizin incelenmesinde de görülebileceği üzere bahse konu şahsın ‘fahri temsilcilik’ görevi yoktur.

Benzer şekilde Çitim’e, Ercan Havalimanında Bakanlığımız aracılığıyla herhangi bir VIP uygulaması verilmemektedir.

Sayın Bakanımız ve Bakanlığımızın halkımız nezdinde itibarını zedelemeye ve karalamaya yönelik bu tür asılsız haberleri esefle karşıladığımızı bildirir, Devlet makamlarımızı töhmet altında bırakan haberler yayınlanmadan önce daha etraflıca bir araştırma yapılmasını beklediğimizi kamuoyuna duyururuz.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu