“En İyi Ve Yaşayabilir Çözüm Şekli, Adada İki Ayrı Bağımsız Devletin Tanınmasıdır”

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Genel Başkanı Yılmaz Bora,  Kıbrıs sorununun en iyi ve yaşayabilir çözüm şeklinin, Ada’da iki ayrı bağımsız devletin tanınması olduğunu savundu.

Yılmaz Bora yaptığı yazılı açıklamada, “54 yıllık Kıbrıs sorununun en iyi ve yaşayabilir çözüm şeklinin, Adada iki ayrı bağımsız devletin tanınmasıdır” ifadelerini kullandı.

“TÜRKLERİN HİÇBİR KAZANIMI YOK”

Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik devam eden müzakerelerde Kıbrıs Türk tarafının yaptığı önerilerle ilgili olarak “Rumların alacak hanesine kaydedildiği ama Kıbrıs Türklerine hiçbir kazanım sağlamadığı inancındayız” diyen Bora, şunları kaydetti:

“Kıbrıs Türk halkı Rumlarla hiçbir zaman iç içe yaşamamıştır. 54 yıldan beri de bu iki halk ayrı bir şekilde kendi yönetimleri altında yaşamaktadırlar. Bu gerçekler dikkate alındığında ‘Birleşik Kıbrıs’ formülünün pratikte sürdürülebilir bir çözüm seçeneği olamayacağı açıkça görülmektedir.”

Türkiye’nin etkin ve fiili garantisini kaldırmak için ortaya konan çabaların Crans-Montona’da devam eden görüşmelerde bir çözüme ulaşılamayacağının göstergesi olduğunu belirten Bora, Enosis hayallerinin ve Kıbrıslı Türklerin daha fazla dayanamayacağı düşüncesinin Kıbrıslı Rumlarda devam ettiğini ileri sürdü.

Mülkiyetin çözümü konusunda da Bora, 1977 Denktaş- Makarios, 1979 Denktaş-Kiprianu Doruk Antlaşmalarında mülkiyet sorununun da toplu takas ve tazminatlarla çözümünün öngörüldüğünü; savaş olmuş, toplu göç yaşanmış ülkelerde mülkiyet sorunu her zaman toplu olarak çözüldüğünü, Kıbrıs’ta da aynı yöntemin uygulanması gerektiğini belirtti.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu