Ertuğruloğlu;”Söz Konusu Şahıs KKTC’ye İade Edilmelidir”

Dışişleri Bakanlığı, KKTC’den Güney Kıbrıs’a geçiş yaparken tutuklanan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı hakkında yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, “Beklentimiz, Rum polisinin darp ve insanlık dışı uygulama nedeniyle cezalandırılması, söz konusu şahsın gerekli işlemlerinin tamamlanmasının ardından KKTC’ye iade edilmesidir” denildi.

“YAPILAN MUAMELE KABUL EDİLEMEZDİR”

Bakanlık açıklamasında olayın 31 Ağustos Perşembe günü akşam saatlerinde olduğu ifade edilerek, şunlar kaydedildi:

“Ledra Palace sınır kapısından Güney Kıbrıs’a geçiş yapan ve geçiş işlemlerini yapmadığı gerekçesiyle Rum polisi tarafından tutuklanan Türkiye vatandaşının maruz kaldığı muamele kabul edilemezdir. Söz konusu şahsın basına yansıyan tutuklama görüntüleri ve Rum polisi tarafından darp edilmesi insanlık dışıdır.”

“SÜRECİN TAKİPÇİSİYİZ”

Dışişleri Bakanlığı,  olayın meydana geldiği gün ve Kurban Bayramı sürecince BM ile gerekli resmi görüşmeleri yaptığını, söz konusu şahsın Güney Kıbrıs’a geçişi, tutuklanması ve mahkemeye çıkarılması ile ilgili süreci takip ettiğini kaydetti.

Bakanlığın açıklamasında şu bilgilere de yer verildi:

“Rum polisinin tutuklama işlemi sırasında şahsa uyguladığı şiddet ve darp olayı kesinlikle kabul edilemezdir, insanlık dışıdır. Alınan bilgiye göre, bugün mahkemeye çıkarılan ve aleyhinde getirilen ‘yasa dışı yollarla ülkeye giriş’ ve ‘tutuklanmaya direnme’ suçlamaları sonrası gözaltına alınan şahıs hakkında ‘sınır dışı edilmesi’ kararı alınmıştır.

Ancak söz konusu şahısın, bugün çıkarıldığı mahkemede, Rum polisi hakkında ‘darp’ ve ‘şiddet’ suçlamasıyla şikâyette bulunduğu, mahkemenin ise ‘şikâyetin araştırılması emri’ verdiği anlaşılmaktadır. Şahsın soruşturma tamamlanana kadar gözaltında tutulmaya devam edeceği ve sınır dışı kararının uygulanmayacağı tespit edilmiştir.

Dışişleri Bakanlığı olarak konu yakından takip edilmektedir. Beklentimiz Rum polisinin darp ve insanlık dışı uygulama nedeniyle cezalandırılması ve söz konusu şahsın gerekli işlemlerinin tamamlanmasının ardından KKTC’ye iade edilmesidir.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu