‘Finansman Sıkıntısı Nedeniyle Faaliyete Geçmemiş Tesisler Turizme Kazandırılacak’

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu,;”Yarım Kalmış Veya Finansman Sıkıntısı Nedeniyle Faaliyete Geçmemiş Tesisler Turizme Kazandırılacak

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, turizmcilere sağlanacak faiz destekli kredi ülkede yatak sayısının artacağını söyledi. Ataoğlu, “ülkede turizm varsa bundan tüm sektörler olumlu etkilenir” dedi.

Turizm Bakanlığı ile bazı bankalar arasında KKTC’de yarım kalmış konaklama tesislerinin tamamlanarak turizme kazandırılması hedefiyle “Faiz Destekli Kredi Programı Protokolü” imzalandığını söyleyen Ataoğlu, Yarım Kalmış Otellere Faiz Destekli Kredi Programı kapsamında, yüzde 30’u tamamlanmış tesislere (kalkınmada öncelikli bölgelerde yüzde 15) 700 bin TL’ye kadar yatırım kredisi verileceğini ifade etti.

Yatırım kredileri 2 yılı ödemesiz 7 yıla yayılacağını, işletme kredisinde ise vadenin 3 yıl olacağını belirten Ataoğlu, yüzde 15 olan kredi faizinin yüzde 50’si müşteriden, diğer yarısı Turizm ve Çevre Bakanlığı tarafından karşılanacağını söyledi.
Projenin turizmdeki gelişmelere bağlı olarak yatak sayısının artırılmasında söz konusu tesislerin sektöre kazandırılmasının önemine dikkat çeken Ataoğlu, faiz destekli krediden yararlanmak için başvuruların Turizm Planlama Dairesine yapılabileceğini, uygun görülen yatırımların sahiplerinin protokol imzalanan kreditör bankalardan birini tercih edebileceklerini kaydetti.

“Bakanlığımız, Seyahat Acenteleri Birliği Ve Otelciler Birliği, İç Turizmi Canlandırmak Amacıyla Ortak Projeye İmza Attı..”
Ataoğlu, kampanya çerçevesinde KKTC vatandaşlarına yurt içindeki otellerde yüzde 10-40 arasında indirimli konaklama imkanı sunulduğunu söyledi.

Kurban Bayramını da kapsayacak olan kampanyanın acentelerin desteği ve işbirliğiyle yürütüleceğini belirten Ataoğlu, “Yerli halkımız için otellerin fiyat politikalarında değişiklik yapılacak. Vatandaşlarımız, ucuz tatil yapma imkanına kavuşacak”  dedi.
İç turizmi canlandırmak amacıyla geçen yıl başlattıkları benzeri kampanyanın büyük ilgi gördüğüne dikkat çeken Ataoğlu, “Amacımız, insanımızın kendi değerlerini görmesi, ziyaret etmesidir” diye konuştu.
Kuzey Kıbrıs’ın tatil olanaklarından, dünyanın en iyi konaklama tesisleri arasına giren tesislerinden bizim insanımız da faydalanmalıdır. Diyerek sözlerine devam eden Ataoğlu, ” Bu sosyal turizm anlayışıdır. Sosyal turizm bakanlık olarak sürdürdüğümüz turizm politikasının önemli temel ilkelerinden bir tanesidir” dedi.

Ataoğlu, bu kampanyaların hem kişiye hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağının altını çizdi.

“Türkiye’de Kktc’nin Turizm Potansiyelini Anlatmak Amacıyla “Kktc Tanıtım Günleri” Etkinliği Başlattık”

İlk etkinliği Ordu’da gerçekleştirdiklerini belirten Ataoğlu, “3 Ağustos 2016 tarihinde Ordu-Giresun Havalimanı’ndan KKTC’ye direkt uçuşlar başladı. Bu nedenle ilk tanıtım etkinliğini Ordu’da yapmak istedik. O günden bugüne Ordu’dan seferler gayet düzgün ve düzenli şekilde devam ediyor.” dedi.

Bugüne kadar 8 ilde düzenledikleri etkinliklere devam edeceklerini dile getiren Ataoğlu, tanıtım faaliyetlerinin sadece belirli bir dönemde değil, 12 ay süreceğini vurguladı.

Tanıtım programları sayesinde ilk kez geçen kış KKTC’deki otellerde ortalama yüzde 80 doluluk yaşandığına dikkati çeken Ataoğlu, şöyle konuştu:

“Yüzde 80 doluluk yaşandıktan sonra turizmin sadece yaz döneminde değil, 12 ay boyunca yapılabilecek bir etkinlik olduğunu gördük Bu nedenle tanıtımlara da 12 ay boyunca devam etmeye karar verdik. Anadolu’nun değişik illerinde yapacağımız tanıtım etkinliklerimiz devam edecek.”

Bakan Ataoğlu, üniversiteler, inşaat sektörü, emlakçılar, ticaret ve sanayi odaları temsilcileri ve sanatçılarla gerçekleştirilen etkinliklerde sadece turizmin değil, üniversiteler, inşaat ve diğer sektörlerin de tanıtıldığını anlattı.

Tanıtım çalışmalarının sadece Türkiye’de yapılmadığını, İngiltere, Azerbaycan ve İran’da da çeşitli faaliyetlerde bulunulduğuna işaret eden Ataoğlu, Almanya’da da bir etkinlik gerçekleştirmeyi planladıklarını söyledi.

Özellike son yapılan etkinliklere katılımın binlerle ifade edilebilecek düzeyde olduğunu belirten Ataoğlu  acenteler arasında iş  bağlantıları  kurulduğunu ve konut satışlar6ı yapıldığını ifade etti.

“Kurulacak  Müzeleler Geçmiş İle Gelecek Arasındaki Bağımız Olacak”

Müzelerin geçmiş ile gelecek arasındaki bağ olduğunu söyleyen Ataoğlu, Her ilçeye bir müze hedefiyle yola koyulduklarını ve bu hedefi adım adım gerçekleştirmeye başladıklarını vurguladı.

Bakan Ataoğlu, ülkemizin, dünyada eşine ender düzeyde rastlanılan zengin bir kültür hazinesine sahip olduğunu belirterek, binlerce yıllık uygarlıkları sinesinde yaşatarak, birbirinden değerli eserlere  sahip olan adamızda kurulacak müzeler ile insanlığın bölgedeki zengin tarihi görmesini sağlayacaklarını söyledi.

Fikri Ataoğlu, yakın zamanda yapılan kazı çalışmalrında açığa çıkartılan arkeolojik yapı ve eserlere dikkat çekerek, Kuzey Kıbrıs’ın arkeolojik ve tarihsel mirasının zenginliğinin olduğunun bir kez daha kanıtlandığını ifade etti.

“Karpazdaki Sahipsiz Eşeklere Sahip Çıkıyoruz”

Ataoğlu, 40 yıldan beridir Karpaz halkı için büyük bir sorun haline gelen eşek sorununun giderilmesi için somut ve kalıcı  bir adım attıklarının ifade etti. Bazı çevrelerden gelen bu proje eşeklerden kurtulma projesidir eleştirilerinin anlamsız olduğunu ifade eden Ataoğlu “eşeklerden kurtulmaya değil onlara sahip çıkmaya çalışıyoruz, bu çalışmalarımıza detek olacak her türlü yapıcı öneriye açığız ifadelerini kullandı.

Bakan Ataoğlu,Turizm ve Çevre Bakanlığı tarafından yürütülen proje kapsamında bölgelere kurulan kafeslerle eşeklerin toplanarak kayıt altına alınacağını ve veteriner tarafından kontrolleri yapıldıktan sonra  Dipkarpaz Milli Parkı alanında tellenmiş özel bir bölgede popülasyonlarını devam ettireceklerini ifade etti.

Üreticilerin hür eşeklerin kendilerine verdikleri zararlarla ilgili şikâyetleri bulunduğunu, eşeklerin trafik kazaları dâhil birçok konuda tehlike yarattığını belirten Ataoğlu, turizm açısından da değerlendirilebilecek önemli bir proje üzerinde durulduğunu belirtti.

 

“Amacımız Sağlık Turizmi’ni Geliştirmek… “

Kuzey Kıbrıs’da turizmin sürdürülebilir temelde gelişmesi için alternatif turizm çeşitlerinin ülkeye kazandırılmasının önemine vurgu yapanTurizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, amaçlarının kitle turizmi gelirlerini optimuma çıkartırken sağlık başta olmak üzere kültür, spor gibi turizm türlerini de geliştirmek olduğunu kaydetti.
Sağlık Turizmi’nin gelişmesinde, Sağlık Turizmi Konseyi yanısıra diğer bütün paydaşların önemli katkısı bulunduğunu ifade eden Ataoğlu, “bu alanın gelişmesi için ciddi bir çaba var. Hükümetimiz gereken adımları atıyor ve Sağlık Turizmi’ni destekliyor” diye konuştu. KKTC’nin Dünya Sağlık Turizmi Konseyi’ne 54’üncü üye ülke olarak kabul edilmesinin, Kuzey Kıbrıs’ın bu alanın başrol oyuncuları ile birlikte hareket edebilmesine imkan yarattığını dile getiren Ataoğlu, bu üyelik sayesinde Kuzey Kıbrıs’ın Dünya’nın pek çok ülkesinden daha fazla sağlık turisti almaya başladığının altını çizdi.

 “Sağlık, Spor Ve Kültür Turizmi Yanında Alternatif Turizm Çeşitlerinin Geliştirmeye Çalışıyoruz”

Turizm Tanıtma ve Pazarlama Dairesi  bünyesinde kurulan hasat ekibinin çalışmaları neticesinde ülkeyi ziyaret eden turistler artık bölgelerde yetişen ürünler, tanıyarak tatma imkanı da bulduklarını belirtti.

Ataoğlu, bu amaçla, portakal, enginar, üzüm, çilek gibi ürünlerin hasat dönemlerine turistlerin de dahil edilerek özel ilgi turizmine katkıda bulunulduğunu anlatarak ve bu konuda çeşitliliğin artarak süreceğini belirtti.

Bakanı Ataoğlu da turistlerin 5 Yıldızlı otellerde konaklamasının yanı sıra tesisin dışına çıkarak da tatilini devam ettirmesi gerektiğini söyleyerek, sağlık, spor ve kültür turizmi yanında alternatif turizm çeşitlerinin geliştirmeye çalıştıklarını ifade etti.

Avrupalı turistlerin düzenlene turlarla aynı zamanda köy hayatı ve bölgenin doğal ve tarihi güzellikleriyle ilgilide bilgi sahibi olduklarını kaydeden Ataoğlu ülkede böyle etkinliklere ilgilin arttığını belirterek , bunda Kuzey Kıbrıs’ın doğal güzelliğiyle, köylerin bozulmamış doğal güzelliği ve bölgelilerin tura katılanlara gösterdiği yakın ilgi ve alakanın etkili olduğunu söyledi.
Bakan Ataoğlu, hasata  katılan turistlerin mutluluğunun gözlerinden okunduğunu da belirterek, bunun ülkenin tanıtımına da katkı sağladığını dile getirdi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu