Kanser Hastalarına Yardım Derneği’nden Meme Kanserinde Erken Tanı İçin Çalışma…

 Kanser Hastalarına Yardım Derneği, Meme Kanseri Farkındalık ayı olan Ekim’e kadar meme kanserinde erken tanı için çalışma yapacak.

Mayıs ayında başlayacak ve 6 ay sürecek çalışma kapsamında her ay farklı bir etkinlik yapılarak, bireyler erken tanı için teşvik edilecek.

Çalışmalar için devletten ve özel sağlık merkezlerinden yararlanılabilecek. Çalışmayla, kişilerin düzenli tarama yapması hedefleniyor.

Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail bugün düzenlediği basın toplantısında, meme kanserinde erken tanı için başlattıkları çalışma hakkında bilgi verdi.

Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığı’nın kanser hakkında açıkladığı verilerin önemine işaret eden Kocaismail, 26 yıl Kanser Bildirim Yasası için uğraş verdiklerini, 26 yıl sonra ilk kez bu verileri gördüklerini söyledi.

Çabalarından dolayı Sağlık Bakanlığı’nı kutlayan Kocaismail, meme kanserinin önlenebilir bir kanser türü olmasına rağmen, yılda 150 civarında yeni meme kanseri hastasının derneklerine üye olduğunu kaydetti.

Bir yıl içinde gelen kanser hastalarının ¼’ünün meme kanseri hastası olduğuna işaret eden Kocaismail, meme kanserinde yaş oranın gittikçe düştüğüne dikkat çekti.

Dünyanın çabasının, kanseri hücre içinde yakalamak olduğunu ifade eden Kocaismail, ülkenin bunun çok gerisinde kaldığını vurguladı.

Kocaismail, bu sebeple bu yıl Meme Kanseri Farkındalık ayı olan Ekim’e kadar 6 ay sürecek farklı bir etkinlik düzenleyerek, tarama yaptırmak için bireyleri teşvik etmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Bu amaçla devlet ve özel sağlık merkezleriyle işbirliği içinde çalışacaklarını belirten Kocaismail, devlette ücretsiz olarak yapılan taramalarda yığılma olabileceğinden, hangi günlerde nerelerde tarama yapılacağını her ay kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi.

Kocaismail, özel sağlık kuruluşları ile yapılacak işbirliğinde ise fiyatların aşağıya çekilerek, vatandaşları tarama yapmaya teşvik edeceklerini, merkezleri ve fiyatları her ay kamuoyu ile paylaşacaklarını aktardı.

Kanser Hastalarına Yardım Derneği’nin Mayıs ayından başlayarak, Ekim ayına kadar etkinlikleri ay ay duyuracağını vurgulayan Kocaismail, meme kanserindeki vaka sayısını azaltabilmek için bireylere taramalarını yaptırmaları çağrısında bulundu.

Kocaismail, “Erken tanı için kontrollerinizi yaptırınız” dedi.

Öte yandan Kanser Hastalarına Yardım Derneği’nin İngiliz ayağı da Ekim ayında Girne-Lefkoşa-Gazimağusa güzergahında 200 km’lik bir farkındalık yürüyüşü düzenleyeceğini açıkladı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu