Kazakistanlı resim sanatçısı Rakhat Saparalieva’nın Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için hazırladığı ‘Benim Rönesansım’ isimli kişisel resim sergisi Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy tarafından açıldı

Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için Kazakistanlı resim sanatçısı Rakhat Saparalieva’ya ait ‘Benim Rönesansım’ isimli 40 eserden oluşan kişisel resim sergisi Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy tarafından açıldı.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, açılışa, Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat İ.Günsel, enstitü müdürleri, dekanlar, öğretim elemanları, sanatçılar ve davetliler katıldı.

Açılışta sırasıyla, Kıbrıs Türk Millî Tarih Müzesi Yönetim Kurulu Kurucu Başkanı ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Efdal Özkul, kişisel sergisi açılacak Kazakistan Sanatçı Rakhat Saparaliyeva ile Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy birer konuşma yaptı.

Prof. Dr. Ali Efdal Özkul: “Sanat insan yaşamının bir parçası”

Kıbrıs Türk Millî Tarih Müzesi Yönetim Kurulu Kurucu Başkanı ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Efdal Özkul açılışta yaptığı konuşmada, İnsanların yaşamlarını, çevrelerinde olup bitenleri, inançlarını, kendi hikâyelerini sanat yoluyla çeşitli şekillerde tasvir ederek, sanatsal faaliyetlerin ilk çağlardan itibaren sürdüğünü, sanatın insan yaşamının bir parçası olduğunu gösterdiklerini belirtti.

Prof.Dr Özkul, Ünlü Sanatçı Pablo Picasso’nun “gördüklerimi değil düşündüklerimi çiziyorum”, sözünden yola çıkan birçok sanatçının ise eserlerinde kendi hikâyelerini gizlediklerini vurgulayarak, etraflarında gördükleri nesneleri kendi zihinlerindeki yansımalara göre tasvir ettiklerini söyledi.

Prof.Dr. Özkul: “Sanat sevdalısı, eserlerde kendisinden bir parça bulmaya çalışır”

 Sanatseverlerin ise sanatçıların eserlerine bakarken eserlerde sanatçıların gizledikleri hikâyelerden daha çok kendi hikâyelerini aradıklarını belirten Prof.Dr. Özkul, dolayısıyla birçok sanat sevdalısının bir sanat eserinin önünde saatler geçirip, oradaki sanatın üzerinde düşündüğünü, eserlerde kendisinden bir parça bulmaya çalıştığını söyledi.

“Günsel’i tüm ihtişamıyla yollarda görmeye bir adım daha yaklaşıyoruz”

Prof.Dr. Özkul; “Yakın Doğu Üniversitesi olarak eğitim, bilim, sağlık, teknoloji ve sanat gibi birçok alanda Kıbrıs Türk toplumuna verdiğimiz öncü hizmetlere çok yakında bir yenisini daha ekleyeceğiz. Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel’in projesi olan ve başkanlık ettiği ARGE çalışmaları sonucunda 2016 yılında model tanıtımı ile başlanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilk yerli ve milli elektrikli otomobili olan Günsel, Türk mühendisleri tarafından tasarlanarak prototip üretimi tamamlanan ilk modeli olan B9’un 20 Şubat Perşembe günü tanıtımı yapılacaktır. Böylece bir sanat eseri niteliğinde olan Günsel’i tüm ihtişamıyla yollarda görmeye bir adım daha yaklaşmış olacağız.

“Günsel Sanat Müzesi 20 Şubat’ta sanat sevdalıları ile buluşacak”

Yakın bir dönemde, mevcut müzelerimize bir yenisi eklenerek ilk kez Yakın Doğu Üniversitesi yerleşkesi dışında Lefkoşa Dereboyu bölgesinde kapılarını sanatseverlere açacaktır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilk Milli ve yerli elektrikli otomobili olan Günsel’in sanata ve kültüre yaptığı katkının bir ürünü olan Günsel Sanat Müzesi 20 Şubat’ta sanat sevdalıları ile buluşacaktır. Toplumun bütünlüğüne önem veren Günsel ailesi, kurulan müze ile Kıbrıs’ın kültürel kimliğinin, ulusal ve uluslararası sanat ortamıyla paylaşılmasına aracılık edecektir. Müzede, Kıbrıs ve Türk Dünyasının ödüllü sanatçılarına ait yağlı boya ve akrilik resimler, çeşitli baskı teknikleri ile yapılmış resimler, heykel ve seramik eserlerden oluşan yaklaşık 700 eser sergilenecektir.

Bugün Kazakistanlı sanatçı Rakhat Saparaliyeva’nın Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için özel olarak hazırladığı kişisel sergisini siz değerli sanatseverlerin beğenisine sunmaktayız. Bugünkü sergimizde Kazak kültürünü modern figürler kullanarak yansıtan sanat tasarımcısı sanatçımız Rakhat Saparaliyeva “Benim Rönesansım” adını verdiği kişisel sergisindeki eserlerinde figüratif soyutlama, sürrealist, realist vb farklı modern yaklaşımlar kullanmıştır.

Rakhat Saparalieva : “Bu yüce proje fikrini mükemmel bir şekilde gerçekleştirdiğiniz için tüm sanatçıları kutluyorum”

Kazakistanlı resim sanatçısı Rakhat Saparalieva  ise protokol ve davetlileri selamlayarak başladığı konuşmasında; “ ‘Benim Ronesansım’ isimli kişisel sergimin açılışında bulunduğunuz için çok teşekkür etmek isterim. Ayrıca şükranlarımı Dr. Suat Günsel’e sunmak isterim. Bu yüce proje fikrini düşük düzeyde bırakmadığınız ve mükemmel bir şekilde gerçekleştirdiğiniz için tüm sanatçıları kutluyorum.” Dedi.

Rakhat Saparalieva :“Burada kendimi her tarafa merakla bakan bir çocuk gibi hissettim”

Rakhat Saparalieva, bu projenin harika ve benzersiz bir proje olduğunun altını çizerek, sanatçılar için bir laboratuar görevi üstlendiğini ve eski bilgileri kullanıp deneye deneye yeni bir şeyler ortaya çıkarttıklarını söyleyerek, burada kendisini her tarafa merakla bakan bir çocuk gibi hissettiğini vurguladı.

Rakhat Saparalieva :“ Kendimi yeniden keşfettim”

Saparalieva; “Bu günleri hiç unutmayacağım, çünkü kendimi yeniden keşfettim. Burada sanatçılar iç dünyalarında yeni bir şey bulup, izleyicilerle yeni bir şeyler paylaşmaya hep hazırlar. Burada Akdeniz’in yanı sıra, deniz gibi derin renkleri, deniz gibi büyük tuvalleri ve deniz gibi güzel eserleri görebildim. Ve bu denizde sadece bir damlayım. Yaratmak çok zevkliydi ve bu atmosferde dil bilmeden bile sohbet etmek de hiç zor değildi. Deniz kadar çok tebessümleri, duyguları, güzel anları kendimle alıp götürüyorum “ ifadelerini kullandı

 

Bakan Taçoy: “Herkes kendi rönesansını farklı şekilde yaratabilir”

Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy’da; “Davetiyeyi aldığımda üzerinde “Benim Rönesansım” yazıyordu. Bir an için düşündüm benim Rönesansım ne olabilir diye az önce ifade edildi. Bir çocuk gibi heyecanlandığını ve kendi içindeki değişkenliğinin ne olduğunu anlatmaya ve bunu bize hissettirmeye çalıştı. Bizim için Rönesans kelimesi belki geçmişten gelen sanatın dönüşümünde kullanılan işler olabilir. Benim Rönesansım derken herkes kendi rönesansını farklı şekilde yaratabilir ancak bunu eğer bir ülke için düşünüyorsak ve bir ülke adına konuşuyorsak orada olaylar çok daha farklı olur. Dünyanın baskısıyla bugüne kadar gelen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti izolasyonlardan ve ambargolardan kurtulmak için birçok reformdan geçiyor ve bunu gündemi yakalayıp dünya diliyle hareket eden bir ülke haline gelebilmesi için reformlar açıyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti özellikle bu ay çok büyük işlere, çok büyük değişimlere bir diğer anlamıyla Rönesans’ın kendisine ulaşmak için hareket ediyor.

Bakan Taçoy:“Günümüzün en reformist hareketlerinden birisi elektrikli araçlar”

Yarın da yine bir önemli bir adım Kapalı Maraş’ın nasıl başka bir değere dönüşebileceği gündeme gelecektir. Bu rönesansın içinde tabii ki ekonomik boyutlarda var Maraş’tan gelecek olan yapı ve yapıların bir araya getirilmesi turizmin daha ileriye taşınması sektörlerin gelişmesinin yanında günümüzün en reformist hareketlerinden birisi olan ve artık çevre dostu güvenilir en başta fosil yakıtların vazgeçilmesiyle birlikte tamamen bir devrim olacak. Bununla birlikte elektrikli araçlar…

Hocamın deyimiyle insanoğlu her şeyi gayret ederse başarır ve gelecek ilimde, değişimde araştırmada, eğitimde ve siz değerli sanatçılarda vardır. Bu sanatın yanında da ufkumuzu açan ruhumuzu açan ve bizleri her yerde temsil edilmemize de sebebiyet veren bu güzelliklerinizle birlikte bu günlerin keyfini çıkaran ve geleceğe umutla bakan bir toplum haline geldik. Emeği geçenlere teşekkürü bir borç bilirim.” Dedi.

Sanatçıya Gümüş Anahtar Onur ödülü takdim edildi, sergi kurdelesi kesildi

Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy tarafından Kazakistanlı sanatçı Rakhat Saparalieva’ya Gümüş Anahtar onur ödülü, takdim edildi. Ardından sergi kurdelesi kesildi. Sergi 21 Şubat 2020 tarihine kadar hafta içi 08.00-16.00 saatleri arasında Yakın Doğu Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi sergi salonunda ziyaret edilebilecek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu