Kıbrıs Müzakerelerinde Gelinen Aşama Masaya Yatırıldı

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) tarafından düzenlenen “Kıbrıs Müzakerelerinde Gelinen Aşama ve Sonrası” konulu konferansa katıldı.

Başbakan Yardımcılığı ve Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen konferans LAÜ Hukuk Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Konferansa, KKTC Başbakanı Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş konuşmacı olarak katıldı.

Denktaş sunumunda müzakerelerde Kıbrıslı Türkler açısından istenen sonucun iki eşit devletin oluşturduğu yeni bir devlet, yeni bir Cumhuriyet ve tekrardan bizi mevzilere taşımayacak, Türkiye’nin etkin ve fiili garantörlüğünün devam ettiği, belli bir süre dünyaya yeniden adapte olmamıza imkan tanıyan güvenin ve karşılıklı saygının yeşereceği yeni bir düzen olduğunu vurguladı.

Adanın tarihi geçmişiyle ilgili bilgiler aktaran, Kıbrıslı Türklerin ve Rumların kurduğu örgütleri sıralayan Denktaş, 1960 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurulduğunu dile getirdi. Bu cumhuriyetin üç yıl yaşadığını ifade eden Denktaş, Rumların kuruluş anlaşmalarında Kıbrıslı Türk’lere anlaşmada fazla hak verildiğini iddia ederek, plebisit yapmaya karar verdiklerini söyledi.

Denktaş, Kıbrıs Türk liderliğinin bu duruma karşı durduğunu söyleyerek, “Kıbrıs sorunu ada üzerindeki siyasi ve insani haklarımızdan vazgeçmeme ısrarımız nedeni ile başlatıldı ve 1974’e kadar devam etti’’dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Yunanistan’ın işgali ile başlayan, Türkiye’nin müdahalesi ile oluşan sonuçla Kıbrıslı Türkler işgal edilmiş haklarını kurtarmış oldu” diye konuştu.

Annan Planı referandumuyla ilgili bilgiler de veren Denktaş,  son bir ay içerisinde önce Rum Meclisi’nin Enosis’in kutlanması kararı ile başlayan ve Anastasiadis’in “Azınlık çoğunluğa hükmedemez” açıklaması ile artık gerçeklerin daha iyi görüldüğünü, Rum tarafının “çözüm” anlayışı ile bir sonuca ulaşmanın mümkün olmadığı kaydetti.

Konferans sonrasında, Denktaş katılımcıların sorularını da yanıtladı.

Konferans sonrası LAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Özgün Faruk ve Rektör Prof. Dr. Mehmet Ali Yükselen tarafından Denktaş’a plaket takdim edildi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu