Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği’nden 14 Mayıs Eczacılar Günü Mesajı

 Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği, sorunlar ve  tüm imkansızlıklara rağmen, mesleğini en iyi şekilde icra etmeye çalışan eczacıların 14 Mayıs Eczacılar Günü’nü kutladı.

Birlik Başkanı Süay Sevin 14 Mayıs Eczacılar Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, ekonomik koşullar, sayısal ve coğrafik olarak artışdaki dengesizlikler, güvenlik koşullarındaki eksiklikler, sağlık sisteminin işleyişindeki aksaklıklar, güne uyarlanamayan eski yasalar gibi pek çok sorunla boğuştuklarını kaydetti.

Dövizdeki istikrarsızlığın eczacılığı da olumsuz yönde etkilediğini kaydeden Sevinç, “ Pek çok eczanemiz ekonomik olarak çok zor günler yaşamaktadır. İç piyasamızdaki ilaçların yüzde 80 ve üzeri T.C. den ithal edilmektedir ve fiyat belirleme erki T.C. Sağlık Bakanlığıdır. Son dönemlerde, gerek yaşanılan döviz dengesizlikleri gerekse ilaç fiyatlarındaki artışlardan dolayı ne acıdır ki eczanelerimizin çoğu rafına ilaç koymakta zorlanır olmuştur. Bu olumsuz koşulların yaratılmasında, ekonominin istikrarsızlığının yanı sıra her geçen gün dengesiz ve kabul edilemez şekilde artan eczane sayısı ve buna olanak veren geçmiş hükümetlerin izlediği politikaları da göz ardı etmemeliyiz” dedi.

Ülkede suç oranlarındaki artışa dikkat çeken Sevinç,  yerleşik nüfus dışında adada bulunan nüfustan dolayı  güvenlik koşullarında olumsuzluklar yaşandığını belirten Sevinç, bu sebeple  nöbetçi eczanelerin gece kapatma saatlerinin 02:00 olarak belirlendiğini kaydetti.

En büyük sorunlarından birinin de İlaç Eczacılık Dairesindeki Eczacı kadrosundaki yetersizlik olduğunu kaydeden Sevinç, devlet bünyesinde çalışan,  eczacı gereksinimi olan bütün birimlere ivedilikle eczacı kadrosu açılması ve şartların  iyileştirilmesi gerektiğini belirtti.

Sevin açıklamasında şunları  da kaydetti:

“Ülkemiz şu anda daha önce pek çok dönemde olduğu gibi siyasi yönden bir kaos içerisindedir. Yasal düzenlemelerimizde yapmaya çalıştığımız değişiklikler de ne yazık ki bu siyasi istikrarsızlıklar nedeniyle, diğer dönemlerdeki gibi sekteye uğramıştır. En erken zamanda bunun çözülmesi en büyük temennimizdir”.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu