Kiralara Döviz Darbesi

Hukukun Üstünlüğü Hareketi Başkanı Avukat Mamalı, dövizdeki kur farkıyla beraber vatandaşın zor duruma düştüğünü belirtirken, Kıbrıs Türk Emlâkçılar Birliği Başkanı Sungur, sadece döviz nedeniyle değil, arz ve talepten dolayı da kira fiyatlarının yükseldiğini söyledi.

Ülkemizde her geçen gün biraz daha yükselen döviz kurları, dövizle kira ödeyenleri daha da zorluyor. Ülkemizde çoğunlukla Sterlin üzerinden ödenen ev ve dükkân kiraları, TL ödenip döviz ödeyen vatandaşı zor durumda bırakıyor.

Hukukun Üstünlüğü Hareketi Başkanı Avukat Barış Mamalı, hükümetin döviz karşısında önlem alması gerektiğini vurgularken, Kıbrıs Türk Emlâkçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur da sadece döviz nedeniyle değil, arz ve talepten dolayı da kira fiyatlarının yükseldiğini söyledi.

“Anayasa hükümete, önlem alma yetkisi veriyor”

Hukukun Üstünlüğü Hareketi Başkanı Avukat Barış Mamalı, dövizdeki kur farkıyla beraber vatandaşın zor duruma düştüğünü belirterek, dövizle ödenen kira bedellerine ilişkin hiçbir önlem alınamadığına dikkat çekti.
Barış Mamalı, Anayasa’nın 46. Maddesinin 2. Fıkrasının bu tip kriz durumlarında hükümete önlem alma yetkisi verdiğini söyledi.

Ülkede ciddi bir ekonomik kriz bulunduğunu ifade eden Mamalı, “hükümet, ben iktidarım felsefesiyle harekete geçerek, 3-5 aylığına da olsa kurları sabitleyebilir, borçlarla ilgili bir ertelemeye gidebilir, bunu bir yasayla yapabilir, anayasa hükümete bu yetkiyi, vermektedir” dedi.

Hükümetin cesur davranmadığını ileri süren Barış Mamalı, hiçbir önlem alınmadığını, anayasanın verdiği bu yetkiyi de görmezden geldiğini ifade etti. Büyük sermayenin menfaati doğrultusunda sessiz kalındığını vurgulayan Mamalı, “bu yetki hükümette var, istediği takdirde kullanabilir. İsterse bunu Meclis’te gündeme getirip yasal düzenlemeye gidilebilir. Kanun hükmünde kararname çıkartılabilir” şeklinde konuştu.

Mamalı, geçmişte bir gecede Kıbrıs Lirası’ndan Türk Lirası’na geçildiğini anımsatarak, toplum menfaati yönünde bir gece de olmazsa üç gecede Euro’ya geçilmesi gerektiğini söyledi.

Mamalı, kirada olan esnafın da durumuna dikkat çekerek, “kirada olan dükkân sahipleri bizim esnafımız. Eğer onlar kapatmaya başlarsa, ülkeye yabancı sermaye gelecek, bununla da toplumun yararına bir şey olmayacak, aksine zararına olacak” dedi.

“Hükümeti zorlayacak bir muhalefet yok”

Adada 1974 sonrası, küçük mutlu bir azınlık olduğunu ileri süren Barış Mamalı, her şeyin onlar için planlanıp düzenlendiğini ve halkın da bunu kabullendiğini söyledi.

Ülkede sadece dövizin değil, zamların da vatandaşı ülkeden göç noktasına taşıdığına dikkat çeken Mamalı, hükümeti zorlayacak bir muhalefet bulunmadığını da kaydetti.
Mamalı, “herkes ne kadardan isterse kiralasın” diyen hükümetin serbest piyasa ekonomisinin arkasına saklandığını söyledi. Dövizdeki kur farkının her geçen gün arttığını ifade eden Mamalı bununla birlikte her yıl kira artışlarının da yapıldığını, içinden çıkılmaz bir durumla karşı karşıya kalındığını belirtti.

Sungur: Kira Denetim Yasası ideal bir yasa

Emlâkçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur da, Kira Denetim Yasası’nın ideal bir yasa olduğunu belirterek, kira sözleşmelerinde hukuken, eğer mal sahibi veya kiracı mağduriyete uğrarsa sözleşme bitim tarihinden önce hukuka başvurabileceğini söyledi. Sungur, “şimdi döviz yükseldi, TL değer kaybediyor, mağdurlar var. Peki, TL’nin yükseldiği dövizin düştüğü durumlarda mal sahiplerine yönelik bir uygulama yapıldı mı?” diye sordu ve herhangi bir kiracının kiraladığı evin mağduriyet yaşattığına ilişkin kanıtı varsa sözleşmesi bitmeden dahi kiranın düşmesi için mahkemeye başvurabileceğini belirtti.

Döviz yükseldi diye mahkemeye gidilemeyeceğini ifade eden Sungur, burada suçlunun hükümetler ve devlet olduğunu vurguladı.

Hasan Sungur, Kira Denetim Yasası’nda kira yapma yetkisine bir şart koşulmadığı için istenilen fiyatlarda ev ve dükkânların kiralandığını belirtti.

“Arz ve talepten dolayı fiyatlar yükseldi”

Türkiye’de yaşanan bazı olumsuzluklardan dolayı Türkiyeli vatandaşların KKTC’ye rağbet gösterdiğine dikkat çeken Sungur, özellikle nüfusun yoğun olduğu Lefkoşa ve Girne bölgelerinde sadece döviz nedeniyle değil, arz ve talepten dolayı fiyatların yükseldiğini söyledi.

KKTC’nin yatırım yapılacak en iyi ülkeler arasında olduğunu duyurduklarını belirten Sungur, KKTC’den satın alınan bir apartman dairesinin kirasıyla 10-11 yılda parasının ödenebileceği reklamını yaparak yatırımcıyı ülkeye çekmeye çalıştıklarını ifade etti.

Devletin 1974’ten sonra vatandaşlar için sosyal konutlar yaparak herkesi ev sahibi yaptığını hatırlatan Sungur, devletin yine sosyal konut projelerini hayata geçirmesi gerektiğini ifade etti.

“Hükümet yüzde 10 stopaj vergisini almayabilir”

Hükümetin bu durumda yine de önlem alabileceği bir durum olduğunu dile getiren Hasan Sungur, “Hükümet yüzde 10 stopaj vergisini almayabilir. Mal sahibinden yüzde 10’luk stopajı almayınca kiracıdan o kesinti yapılarak biraz rahatlama sağlanabilir” dedi.

Gülsüm KANCA / KIBRIS

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu