Kız Kulesi açıldı, mayıs sonuna kadar ulaşımı ve gezilmesi ücretsiz

İstanbul’un simgelerinden Kız Kulesi, restorasyonu tamamlanarak anıt müze olarak ses ve ışık gösterisi eşliğinde açıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, açılışta yaptığı konuşmada “İkonik yapıları restore ederken özellikle turizm bölgelerindeki işlevselliklerini değiştiriyoruz. Vatandaşın kullanımına açık hale getiriyoruz.” Bir anıt müze şeklinde olacak. Vatandaşlarımızın rahat seyredebilmesi için mayıs ayı sonuna kadar ücretsiz yaptık. Buraya ulaşım da ücretsiz olacak. 1 Haziran’dan itibaren de müzekart geçerli olacak. Şimdiden hepimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Bakan Ersoy, yaptığı konuşmada, kulenin tarihinin milattan önce 410 yılına kadar uzandığını belirterek, “Yaklaşık 2 bin 400 yıllık tarihi yapıdan bahsediyoruz. Çok eski bir yapı. Bu süreçte birçok kez yıkılıp tekrar yapıldı. Cumhuriyet tarihindeki restorasyonları 1944 ve 1960’lı yıllarda yapılmıştı. Son olarak 1999-2000 döneminde gerçekleştirilmiş. Bugün de en son restorasyonu tamamlanmış oldu.” diye konuştu.

Ersoy, restorasyonun Prof. Dr. Feridun Çılı, Prof. Dr. Zeynep Ahunbay ve Ağa Han Mimarlık Ödülü sahibi mimar Han Tümertekin’den oluşan bilim kurulunun rehberliğinde gerçekleştirildiğini, yapının sağlam şekilde gelecek kuşaklara aktarılması için depreme karşı güçlendirildiğini ve çevresindeki platformun da tamamen yenilendiğini söyledi.

Kaynak
Turizm Gazetesi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu