“Kızılay, Kızılhaç İnsanların Yardımına Koşmaya Devam Ediyor”

Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Acil Servis Doktoru Pembe Eriz: “Kızılay, Kızılhaç Dernekleri Dünyada Yardıma Muhtaç İnsanların Yardımına Koşmaya Devam Etmektedir”

 

Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Acil Servis Doktoru Pembe Eriz  8 Mayıs Dünya Kızılay Kızılhaç Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Dr. Eriz mesajında şunları kaydetti:

“24 Haziran 1859 Gününün Gecesiydi;

Kuzey İtalya’da Solferino Muhaberesi sonlarında bir iş adamı çıkageldi, ismi JEAN HENRY DUNANT.

Savaş meydanında tıbbi yardım alamadan yatan yaralılar çarpmıştı gözüne ve buna kayıtsız kalamadı. Yaralılara yardım edilmeliydi, hangi ülkeden oldukları önemli değildi.Din, dil, ırk, toplumsal sınıf veya politik görüşün önemi yoktu! İnsan hayatı ve sağlığını korumak, insan varoluşunun saygı görmesini sağlamak, insanların acı çekmesini önlemek ve acılarını dindirmek amacıyla yöredeki sivil halkı yaralı askerlere yardım etmek için örgütledi. Ancak tüm çabalara rağmen basit tıbbi yardımlar alamadıkları için birçok asker hayatını kaybetmişti. Bunun üzerine; Durant yaşadıklarıyla ilgili bir kitap yayındı ve 1863 yılında arkadaşlarıyla birlikte 5 kişilik bir komite kurdu. ULUSLARARASI YARALILARA YARDIM KOMİTESİ adı ile kurulan bu örgüt, 1875’te ULUSLARARASI KIZILHAÇ KOMİTESİ adını aldı.

Bizde ise Kızılay, 11 Haziran 1868 tarihinde OSMANLI YARALI VE HASTA ASKERLERE YARDIM CEMİYETİ adıyla kurulur.

Kızılay’ın Kuruluşu

1893 Harbi sırasında Osmanlı Devleti İsviçre hükümetine ambulanslarda Kızılhaç değil, Kızılay amblemini kullanacağını bildirdi. Kızılay sembolünün kullanılmasına bu çatışma süresince geçici olarak izin verildi. Sembolü devamlı kullanma hakkı, 1907’de Londra’da düzenlenen 8. Uluslararası Konferansta verildi. Amblem, 1929’da resmen tanındı.

1947’de Türkiye kızılay derneği adını almıştır ve kuruluşa KIZILAY adı verilmiştir.

Hala bugün Dünya Kızılay, Kızılhaç Dernekleri dünya da yardıma muhtaç insanların yardımına koşmaya devam etmektedir.

Kızılay’ın Görevleri

Genel anlamıyla bakacak olursak Kızılay’ın başlıca görevleri şöyledir;

* Doğa olaylarında zarar görenlere çadır, battaniye, giysi ve yiyecek yardımları yapar. Bunun için önceden bu maddeleri depo eder.

* Yoksul, kimsesiz ve düşkünler için aşevleri açar.

* Sağlık merkezleri kurar. Kurduğu kan bankası ile halkın yaptığı kan bağışlarını kabul eder, gereksinme duyanlara bu kanları verir.

* Hemşire yetiştirmek için okullar açar.

* Savaşta geçici sağlık merkezleri kurar.

* Gezici hastaneler kurar.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu