MHD, İnsan Ticaretiyle Mücadele Kapsamında Fikri Ataoğlu İle Görüştü

Mülteci Haklar Derneği (MHD) insan ticaretine karşı mücadele kapsamında Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ile görüşme gerçekleştirildi.

Görüşmeye İnsan Ticaretiyle Mücadele Programı Koordinatörü Fezile Osum ve Mülteci Hakları Derneği’nden Ahmet Sedat Tözün katıldı.

OSUM: “TURİZM BAKANLIĞI’NA ÖNEMLİ BİR ROL DÜŞÜYOR”

İnsan Ticaretiyle Mücadele Programı Koordinatörü Fezile Osum, hazırladıkları eylem ve strateji planıyla ilgili bilgi verdi. Osum, insan ticaretinin yaşandığı alanlardan birinin de turizm olduğuna dikkat çekerek, Turizm Bakanlığı’na bu noktada önemli bir rol düştüğünün altını çizdi.

Barolar Birliği’nin açtığı ihbar hattına bir yıl içerisinde 271 kişi insan ticaretiyle ilgili ihbar başvurusunda bulunduğu bilgisini veren Osum, alanda edinilen deneyime göre turizm sektörünün insan ticareti bakımından risk taşıyan sektörlerden olduğu ve burada çalıştırılan kişilerin de sömürüldüğünü belitti. Bunun yanında, cinsel sömürü amaçlı insan ticaretinin bazen otellerde yapıldığından ve bunların önüne geçmek için özellikle otellerde çalışanlara insan ticareti göstergeleriyle ilgili eğitimler verilmesi gerektiğinden bahsetti.

Osum şöyle konuştu:

“Eğitim Bakanlığı, Turizm Bakanlığı gibi kurumlar daha etkin olmalı. Yurt dışından getirilen insanlar var. O kişilerin pasaportlarına el konuluyor, sömürülüyorlar. Turizm bakanlığının bu noktada sorumluluğu olduğunu düşünüyoruz. Turizm bakanlığı bu kişilerin güvenli  istihdamı kontrol etmeli, alanlarda denetim ve bilgilendirme yapmalı, etkin olarak varlığını hissettirmeli.”

ATAOĞLU: “BU KONUDA HASSASIZ”

Toplantıda konuşan Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu insan ticareti ile ilgili farkındalıkları olduğunu kaydederek, “bunları hepimiz maalesef biliyoruz” dedi.

Ataoğlu şöyle konuştu:

“Bunları hepimiz maalesef biliyoruz. Aracıların olduğunu da biliyoruz. Çalışma Bakanlığı’nı aldığımız ilk günlerde Koral beyle bu konuyu konuştuk. Ve beklediğimiz oldu. Kapılar açılmaya başlayınca işçi getirmek için talepler gemeye başladı. Bakıp araştırdık. Kendi içmizde gerçekten böyle bir ihtiyaç var mı? Bu gelecek olanlar gerçekten çalışacak mı yoksa farklı sektörlere mi dağılacak diye araştırma yaptık. Bu konuda hassasız”

Ataoğlu, insan ticaretiyle ilgili yapılan çalışmayı inceleyeceğini ifade ederek, bu konuda destek vermeye hazır olduklarını kaydetti.

Kaynak : Kıbrıs Postası

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu