Rusya: Antalya’ya Uçuşlar 21 Haziran’da Başlayabilir

Türkiye, charter uçuşlarına izin çıkması için Rusya’dan bu hafta resmi heyetin ziyaretini bekliyor. Rus basını, Türkiye’nin vaka sayısındaki düşüşle uluslararası koronavirüs kriterlerini son verilere göre karşıladığı, en azından Antalya’nın 21 Haziran’da açılabileceği yorumunu gündeme taşıdı.

Rusya Tur Operatörleri Birliği ATOR’un yayın organında yer alan habere göre, Türkiye’nin  tatil beldesi Antalya’ya uçuşlar, Rusya operasyon merkezinin kararıyla yeniden başlatılabilir.

Antalya’da son iki haftadaki pandemi durumuna ilişkin resmi verileri ve Türkiye için Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı verileri uzmanlarla birlikte değerlendiren Ator, “Şu an Antalya’daki durum, Rusya Kovid operasyon merkezinin yabancı destinasyonları açmak için belirlediği değerlerin tümüyle altında” görüşünü savundu.

Yazıda, “Türkiye Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz hafta sonunda ülkenin çeşitli illerinde 100 bin kişiye düşen vaka verilerini güncelledi. Böylece 22-28 Mayıs haftasındaki vaka oranlarına göre Antalya’da 100 bin kişiye düşen yeni koronavirüs vaka sayısı 32,53 oldu. Antalya’da bir hafta önce (15-21 Mayıs) bu rakam 100 bin kişiye 47.01 vaka idi. Böylece Mayıs ayının son iki haftasında Antalya’da yeni koronavirüs vaka sayısı 14 günde 100 bin kişide 39,76 olarak gerçekleşti. Bu sayılar daha da düşüyor” denildi.

Antalya 3 kritere göre güvenli

Yazıda, yabancı destinasyonlarla turistik uçuşları açmaya karar verirken, korona virüsünün Rusya’da yayılmasını ve ülkeye “ithal edilmesini” önlemek için operasyon merkezinin koyduğu üç kriterin bilindiği hatırlatıldıktan sonra, bu kriterler açısından Antalya bölgesi şöyle değerlendirildi: “İlk kriter vaka oranının son iki haftadaki 100 bin kişi başına 40’ı geçmemesi. Antalya tatil beldeleri bu kritere göre güvenli, çünkü bu rakam 40’ın altında.

Bu, Antalya’ya uçuşların başlaması konusunu ele alırken önemli: Sonuçta, Rusya operasyon merkezi, 30 Mayıs itibariyle bu rakam daha yüksek olmasına rağmen, İngiltere’ye uçuş izni verdi. Orada 100’de 48.6 oranı görülüyor.

İkinci kriter, 14 gün içinde yeni Kovid-19 vakalarının ortalama günlük büyüme oranı. Bu oranın yüzde 1’e eşit veya daha düşük olması gerekir. DSÖ web sitesine göre, tüm Türkiye’de bile 24 Mayıs – 6 Haziran arası iki haftalık verilere göre bu veri negatif çıktı: Yüzde – 2.10. Antalya’da bu oran daha da düşük. Yani Rusya operasyon merkezinin bu kriterine göre genel olarakTürkiye, özele de Antalya, uçuşlara başlama kriterini fazlasıyla yerine getiriyor.

Türkiye kriteri karşılıyor

Merkezin üçüncü kriteri, 1’den az olması gereken virüs bulaştırma katsayısı; yani bu oran, son 4 gündeki yeni vakaların toplamının, önceki 4 gündeki yeni vakaların toplamına bölünmesinin sonucudur. DSÖ web sitesindeki verilere göre 6 Haziran tarihi itibariyle tüm Türkiye için Rt göstergesi 0.92. Bu 1’den düşük. Yani bu açıdan da Türkiye kriteri karşılıyor.”

Haberde Rus heyetinin Antalya bölgesi otellerinde “teftiş” için bu hafta gitmesinin beklendiği, en azından Antalya’ya uçuşların 21 Haziran’dan sonra başlamaması için objektif bir neden kalmadığı savunuldu.

Kaynak : Turizm Günlüğü

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu