Savaşan: Yeni Bir Yol Haritası Belirlemeliyiz!

Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı Dr. Ahmet Savaşan 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı dolayısıyla yayınladığı mesajda 20 Temmuz’un, Kıbrıs’ta bir savaşın başlangıcı değil, zulmün sona erdiren, Kıbrıs Türkleri ve Rumları’na barış getiren tarihi bir adım olduğuna dikkat çekti.

20 Temmuz’un, 15 Temmuz’da Yunanistan’daki faşist Albaylar Cuntası’nın Kıbrıs’ta darbe ile Makarios’u devirerek yerine Kıbrıslı Rum faşist Nicos Samson’u getirmesi ve Kıbrıs Rum Televizyonu’nda Yunan milli marşının çalınarak Enosis’e gidilmekte olunduğunun ilan edilmesi ile hayat bulduğunu belirten Dr. Ahmet Savaşan, Türkiye’nin 20 Temmuz’da askeri harekat yapmasının darbenin kökleşmesini ve Dünya’da kabul görmesini engellediğini vurguladı.

Harekatın nedenleri doğru okunmalı…

Yapılan askeri harekat ile bir yandan Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanmasının engellendiğini ve Rum toplumunun kendi seçtiği liderlerinin yeniden görevlerine döndüğünü, diğer bir yandan ise Yunanistan’da cuntanın devrilerek sivil yöneticilerin işbaşına geldiğinin altını çizen Savaşan, gerçekleşen harekatın nedenlerinin doğru okunması gerekliliğine vurgu yaptı.

Barışcıl tutumumuzu Dünya’ya hatırlatmalıyız…

“Türkiye’mizin garantörlük hakkını kullanarak, Kıbrıs Türk Halkı ile Kıbrıs Rum Halkı’na özgürlüğü getirdiği bu bağımsızlık gününde, halkımızın dün olduğu gibi bu gün de barışcıl tutum içinde olduğunu bütün Dünya’ya hep birlikte hatırlatmalıyız” diyen Savaşan, “Crans Montana konferansı üzerinden bir yıl geçmesine rağmen Rum tarafının olumsuz tutumunu hayatımızın bütün alanlarında sürdürdüğünü de anlatmalıyız” ifadelerini kullandı.

BM görüşmelerin sonuçsuz kalmasının nedenlerini sorgulamalı…

Bu adada birlikte var olabilmenin koşullarının yaratılmasında karşılıklı güven yaratılmasına ihtiyaç olduğunu belirten Savaşan, cep telefonlarının her iki tarafta da çalışmasının Rum liderliği tarafından son aşamaya gelindiğinde sözde yasal engel var mazereti öne sürülerek engellenmesi, iki tarafın elektrik şebekelerinin kalıcı olarak birbirine bağlanması konusunda mutabakata varılmasına rağmen bu konunun çözüm sonrasına ertelenmesi, fiyat farkı nedeniyle kuzeyden alınan akaryakıta karşı getirilen çağdışı yasaklamların Rum tarafının uzlaşmaz tavırını görmek istemeyenlere bile apaçık gösterdiğini ifade eden Dr. Ahmet Savaşan, elli yıldır devam eden arayışların neden sonuç vermediğinin başta BM olmak üzere bütün tarafların ciddiyetle sorgulaması vaktinin geldiğini ve hatta çoktan geçtiğini ifade etti.

Dünya yaşanan gerçekleri görmeli…

Artık bütün Dünya’nın yaşanan gerçekleri görmesi gerektiğini ifade eden Savaşan, yapılması gerekenin pek çok kesim tarafından her geçen gün daha fazla dile getirildiği gibi yeni bir yol haritasının belirlenmesi olduğunun altını çizdi.

Vatanın ve özgürlüğün değerini gözeterek koruyacağız…

Mesajının sonunda 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nı kutlayan Savaşan, “en kutsal değerlerimiz olan vatanımız ile özgürlüğümüz uğruna hayatını veren aziz şehitlerimizin ve gazilerimizin bu çok kıymetli fedakarlığını asla unutmayacağız ve yaşadığımız sürece, atalarımızın uğruna hayatlarını verdikleri bu vatan toprağının ve özgürlüğün değerini gözeterek koruyacağız” ifadelerini kullandı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu