Şimdilik Endişe Yok

Dünya Sağlık Örgütü, 10 Mayıs’ta SARS-CoV-2’nin Delta varyantını  da içeren B. 1.617 mustasyonunun alt dizilerini “endişe verici varyantlar” olarak tanımladı.

Bu sınıflandırma, bir varyantın daha bulaşıcı, hastalığın daha şiddetli seyretmesine neden olan, tedaviye yanıt vermeyen ve standart testlerle teşhis edilmesinin zor olduğunu gösteriyor. Delta Varyantının özellikle tek doz alan kişilerde aşılara orta derecede dirençli olduğu düşünülüyor.

22 Mayıs’ta yayınlanan İngiltere Halk Sağlığı araştırması sonuçlarına göre, AstraZeneca veya Pfizer aşısının tek dozunun bir kişinin, Delta varyantının neden olduğu COVID-19 semptomları geliştirme riskini ancak yüzde 33 oranında azaltabiliyor.

Bu oran Alfa varyantı için yüzde 50 seviyesinde. AstraZeneca aşısının ikinci dozu ile birlikte Delta’ya karşı koruma oranı yüzde 60’a yükseliyor. Bu oran Alfa’da yüzde 66 olarak ölçülüyor. İki doz Pfizer aşısı ise Delta’ya karşı yüzde 88, Alfa’ya karşı yüzde 93’e koruyuculuk sağlıyor. Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, COVID-19 aşılarına karşı orta derecede dirençli olan Delta varyantının küresel ölçekte yayılmasının, salgının seyri açısından endişe verici olduğunu söyleyerek “Şubat-Haziran aylarını

Kaynak: Kıbrıs Gazetesi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu