Trump, Türkiye’ye Getirdiği Yaptırımları Kaldırıyor

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye’nin operasyonu bağlamında getirilen yaptırımların kaldırılması için talimat verdiğini açıkladı.

Trump, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik başlattığı, Barış Pınarı Harekatı adını verdiği operasyonda ilan ettiği ateşkesi kalıcı hale getirdiği bilgisini sabah saatlerinde kendilerine ilettiğini ve bu gelişme üzerine de Türkiye’ye uygulanan yaptırımların kaldırılması talimatını verdiğini söyledi.

Trump, Beyaz Saray’da Türkiye ve Suriye’deki gelişmelerle ilgili düzenlediği basın toplantısında, “Bugün sabahın erken saatlerinde Türk hükümeti, yönetimimie muharebeye ve Suriye’deki operasyonlarını durduracaklarını, ateşkesi kalıcı hale getireceklerini ve bunun gerçekten de kalıcı olacağı bilgisini iletti. Ancak, kalıcı kelimesinin dünyanın o bölgesi için bir nebze sorgulanabilir bir kavram olarak tanımlayabilirsiniz. Hepimiz bunu biliyoruz. Bu nedenle Hazine Bakanı’na 14 Ekim’de uygulamaya konulan yaptırımların tamamının kaldırılması talimatını verdim” dedi.

Trump, Barış Pınarı Harekatı’nın başlamasının ardından çelikte gümrük vergisinin yüzde 50’ye yükseltilmesi ve 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefiyle yürütülen görüşmelerin durdurulmasına karar vermişti.

ABD Hazine Bakanlığı da Savunma Bakanı Hulusi Akar, Enerji Bakanı Fatih Dönmez ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Savunma Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı’nı yaptırım listesine almıştı.

ABD Başkanı “Türkiye’nin verdiği taahhütleri yerine getirmemesi halinde, çelik ve diğer ürünlerin ihracatı üzerindeki vergilerin artırılması da dahil yaptırım uygulama hakkımızı saklı tutuyoruz” dedi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu