Tur Operatörleri İptal Edilen Tur İadelerini Ne Zaman Ödeyecek?

Geçen yıl başlayan seyahat kısıtlamaları öncesi bir çok ülkede erken rezervasyon döneminde tur satın alan tatilciler seyahat acentalarına ve otellere ulaşamayınca paraları geri almakta oldukça zorlandılar. Özellikle büyük ölçekli iş yapan tur operatörleri bu paraları geri ödemekte oldukça zorlandı. Rus tur operatörlerinin geçen yıldan kalan borçlarını ödemek için harekete geçtiği belirtildi.

Rusya Federal Turizm Ajansı Rosturizm’in Başkanı Zarina Doguzova, tur operatörlerinin Türkiye’ye tur alan turistlere olan borçlarını bu yılın sonuna kadar kapatacağını belirtti.

SEYAHAT ERTELEME YA DA İADE GÜNDEMDE

Türkiye’ye alınan turların yüzde 70’nin zaten gerçekleştiğini veya bu yılın sonuna kadar gerçekleşeceğini dile getiren Doguzova, “Tur operatörleri diğer taahhütleriyle ilgili müşteriler ile çalışmaya devam ediyor. Turistler ya seyahatlerini daha sonraki tarihlerde yapacak ya da paralarını geri alacak” diye anlattı.

“ACENTALAR TURİSTLERİN İSTEKLERİNE ÖZENLE YAKLAŞMALI”

tr.sputniknews.com’un haberine göre, ajansın, ciddi kısıtlamalar koşullarında çalışmaya devam eden sektörün yaşadığı tüm zorlukların farkında olduğunu söyleyen Doguzova, tur operatörlerini ve seyahat acentelerini turistlerin isteklerine özenle yaklaşma çağrısında bulundu.

TÜRKİYE’DE DURUM NE?

Türkiye’de kayıtlı 12 bin seyahat acentası olmasına rağmen aktif olarak tur satışı yapan acenta sayısının 2 bin ila 3 bin arasında olduğu tahmin ediliyor. Tur satışı yapan bu acentaların ne kadarının iptal tur iadesi yaptığına ilişkin ise bugüne kadar resmi bir açıklamam yapılmadı. T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan “Paket Tur Sözleşmeleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” 15/5/2020 tarihli ve 31128 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmeliğe eklenen geçici madde ile tüketicilere ödemiş olduğu bedelin, ödenmesi zorunlu vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar hariç olmak üzere fesih bildiriminin paket tur düzenleyicisi veya aracısına ulaşmasından itibaren on dört gün içerisinde veya uçuş yasağı kalktıktan sonraki altmışıncı günü izleyen on dört gün içerisinde ödenmesine ilişkin seçme hakkı tanınmıştır.

Paket Tur Sözleşmeleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

“Paket Tur Sözleşmeleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” 15/5/2020 tarihli ve 31128 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 15/5/2020 tarihli ve 31128 sayılı Resmi Gazeteye ulaşmak için lütfen

Kaynak : Turizm Günlüğü

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu