Turizmcilerin Bileklik Konusunda Çekinceleri Var

Turizm Üst Kurulu’nun 12 Nisan’da başlanmasına karar verdiği kapalı turizmle ilgili şimdi tüm gözler Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu’nun belirleyeceği kriterlerde. Ancak toplantıya katılan turizm paydaşları bileklik uygulaması konusunda endişeli

“BİLEKLİK UYGULAMASI TURİZME UYMUYOR”… KIBRIS’a konuşan turizmciler, kapalı devre turizm modeli için ülkemize gelecek turistlere Ercan Havalimanı’nda takılması düşünülen bilekliklerin, turizm için kullanışlı olmayacağı konusunda endişe duyuyor.

Öte yandan turizmciler, dış turizme açılacak otellerin, iç turizme açılamayacağı konusunun da toplantıda konuşulduğunu ifade ederek, iç turizm, dış turizm ve pandemi otellerinin ayrı ayrı kategorilerde olacağını belirtti “PERSONELİN DIŞARIYLA TEMASI KESİLECEK”… KITOB Başkanı Dimağ Çağıner ve KITSAB Başkanı Orhan Tolun, toplantıda konuşulan kriterler ve talepler arasında çift PCR uygulaması, charter uçuşların yanında, tarifeli seferlerin de yapılması, haftada bir olan İzmir, Ankara seferlerinin hafta sonunu da kapsayacak şekilde olması, kapalı devre turizm modelinde otel personelinin otelde veya otelin belirleyeceği lojmanlarda kalma mecburiyetinin getirilerek, dışarıyla temasının kesilmesi gibi konuların olduğunu vurguladı.

Ülkede bir süredir tartışılan “kapalı devre” turizmin 12 Nisan’da başlaması kararının ardından şimdi tüm gözler Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu’nun belirleyeceği kriterlere çevrildi.    Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Turizm Üst Kurulu ile bir araya gelerek, ülkede “kapalı devre” turizm modelini görüşerek, 12 Nisan için karar kıldı.    Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KITOB), Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB), Kıbrıs Türk Rehberler Birliği (KIT-REB), Kıbrıs Türk Restorancılar Birliği (RES-BİR), Casino İşletmecileri Birliği, Kamu Araçları İşletmecileri Birliği (Kar-İş), Kıbrıs Türk Toplu Taşımacılar Birliği ve Eco Agro Turizm Kooperatifi başkan ve üyelerinin katılımı ile gerçekleştirilen Turizm Üst Kurul toplantısına, akıllı bileklik konusunda kurula bilgi vermek amacı ile Kuzey Kıbrıs Türkcell yetkilileri de katıldı.    Bakan Ataoğlu, toplantıya ilişkin açıklamasında, sektör temsilcilerinin açılımla ilgili olarak ortaya koydukları önerileri, Sağlık Üst Kurulu’na ileteceklerini ve “kapalı devre” turizm modeli ile ilgili kriter ve tedbirlerin kamuoyuna duyurulacağını belirtti.

KIBRIS’a konuşan KITOB Başkanı Dimağ Çağıner, havalimanından gelen turiste, yola çıkmadan takılması düşünülen bileklikle ilgili endişelerinin olduğunu, bu bilekliklerin turizmin bazı noktalarında verimli olamayacağını düşündüklerini ama temaslılarda kullanılabileceğini söyledi.

KITSAB Başkanı Orhan Tolun da Ercan Havalimanı’nda, giriş yapan turiste takılması planlanan bileklikle ilgili değerlendirmeler yaptıklarının altını çizerek, paydaşların, bilekliğin, turizmde kullanışlı olmayacağına yönelik görüş birliğinde olduğunu ifade etti. Çağıner: Bileklikle ilgili endişelerimizi ilettik KITOB Başkanı Dimağ Çağıner, salı günü gerçekleştirilen Turizm Üst Kurul toplantısında tüm paydaşların bir araya gelerek, kapalı devre turizmin hangi kriterlerle açılması gerektiğini tartıştıklarını ve görüşlerini bakana ilettiklerini belirtti.

Çağıner, taleplerini yazılı olarak Turizm Bakanlığı’na sunduklarını, Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu’na iletilecek taleplerden sonra değerlendirilip kriterlerin açıklanacağını söyledi.    Çağıner,  toplantıda konuşulan bazı başlıklara işaret etti.    Havalimanından gelen turiste, yola çıkmadan takılması düşünülen bileklikle ilgili endişelerin olduğunu ve bunların konuşulduğunu belirten Çağıner, bu bilekliklerin turizmin bazı noktalarında verimli olamayacağı yönünde düşünceleri olduğunu ama temaslılarda kullanılabileceğini söyledi.

“Kriterlerin belirlenmesini bekliyoruz”  Kriterler belirlendikten sonra otellerin 3’e ayrılacağını vurgulayan Çağıner, pandemi oteli, iç turizm ve dış turizm otelleri olarak otelcilerin tercih yapması gerekeceğine dikkat çekti.    Çağıner, toplantıda, otellerdeki personel için otelde veya otelin belirleyeceği lojmanlarda kalma mecburiyetinin konuşulduğunu, personelin dışarısı ile temasının kesileceğine işaret etti.

Kapalı turizm uygulamasında otellerin 3 günü geçmemek şartı ile turist ağırlayabileceklerinin altını çizen Çağıner, bu noktada taleplerinin ise 3 günün, haftanın herhangi bir günü olabilmesi yönünde olduğunu, zaten personelin dışarısı ile bağlantısının kesileceğini kaydetti.    Dimağ Çağıner, turistlerden çift PCR isteneceğini, birinci PCR’ı gelmeden önce, ikincisini ise Ercan Havalimanı’nda yaptıracaklarını söyledi.    Kriterlerin yüzde 100 belli olmadığına dikkat çeken Çağıner, turizmin tüm paydaşlarının taleplerini yazılı olarak sunduğunu ve Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu’ndan çıkacak kriterlerin beklendiğini belirtti. Tolun: Bilekliklerin kullanışlı olmayacağı fikrindeyiz KITSAB Başkanı Orhan Tolun, Turizm Üst Kurul toplantısında, turizm paydaşlarının ne düşündüğünün konuşulduğunu anlatarak, “Biz taleplerimizi ilettik, kararı alacak olan Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu’dur” dedi.   Tolun, charter uçuşların yanında tarifeli seferlerin de olmasını talep ettiklerini vurgulayarak, kapalı devre turizm olacaksa haftada bir olan İzmir, Ankara seferlerinin, hafta sonunu da kapsayacak şekilde olmasını istediklerini ifade etti.

Orhan Tolun, Ercan Havalimanı’nda, giriş yapan turiste takılması planlanan bilekliklerle ilgili değerlendirmeler yaptıklarının altını çizerek, paydaşların, bileklik uygulamasının, turizmde kullanışlı olmayacağı konusunda görüş birliğinde olduğunu belirtti.    Bilekliklerin pille çalıştığını ve uyurken pili biten veya interneti algılayamayan bilekliklerin sıkıntı yaratacağını söyleyen Tolun, turistlerin, bilekliğin, aktif veya aktif olmadığını fark edemeyeceği zamanların da olabileceğini kaydetti. “Aşı olan, hafta içi de, hafta arası da kalabilmeli”  Dış turizme açılacak otellerin, iç turizme açılamayacağı konusunun da konuşulan başlıklar arasında olduğunu ifade eden Tolun, iç turizm, dış turizm ve pandemi otellerinin ayrı ayrı kategorilerde olacağını vurguladı.

Tolun, dış turizmde personelin otellerde konaklayarak, dışarısı ile temasının engelleneceğini belirtti ancak otellerin, iç turizm mi, dış turizm mi konusunda akıllarının karışık olduğunu söyledi.

Öte yandan toplantıda, acentecilerin ve taşımacıların bu durumun neresinde olacağının da tartışıldığını belirten Tolun, Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu’ndan çıkacak kararları beklediklerini kaydetti.

Tolun, kapalı turizmin başlama tarihinin 12 Nisan olarak verildiğini ama cuma gününün 16 Nisan’a denk geldiğine işaret ederek, kapalı devre turizmin cuma, cumartesi ve pazar günlerini kapsayacağının konuşulduğunu belirtti.

Orhan Tolun, iki aşı yaptıranların 4 gün veya hafta arası kalmasına da izin verilmesi gerektiğini savunarak, kriterlerin, toplumla uyum içinde, bulaş olmayacak ve bütün paydaşların bundan yararlanacağı şekilde belirlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kaynak : Kıbrıs Gazetesi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu