Yakın Doğu Üniversitesi Eğitim Kalitesinde Dünyada 30.Sırada!

Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) eğitim, araştırma, hizmet ve inovasyon alanlarındaki başarılarına bir yenisini daha ekleyerek, Londra, İngiltere merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE) tarafından hazırlanan “2021 Dünya Üniversiteleri Etki Sıralaması”nda dünya genelindeki birçok üniversiteyi geride bırakarak Nitelikli Eğitim (Quality Education) alanında 30. sırada yer aldı. Bu sonuç ile Yakın Doğu Üniversitesi ilk kez ilk 100’e giren iki Türk üniversitesinden biri olarak 30. sırada yer aldı. THE Merkezi tarafından 21 Nisan 2021 Çarşamba günü dünyaya duyurulan listede, Yakın Doğu Üniversitesi’nin son yıllarda eğitim kalitesini artırma alanında yapmış olduğu çalışmalar listede üst sıralarda yer almasında etkili oldu. Üniversite “Nitelikli Eğitim” alanında 30 sırada yer alması ile Kuzey Kıbrıs’ta birinci ve Türkiye üniversiteleri de dahil edildiğinde 2. Sıraya yerleşti.

 

Yakın Doğu Üniversitesi ayrıca üniversitelerin genel sıralamada 401-601 bandında yer alma başarısını gösterdi. Türkiye’den toplam 49, Güney Kıbrıs’tan ise 4 yerel üniversitenin yer aldığı listede Yakın Doğu Üniversitesi Northern Cyprus (Kuzey Kıbrıs) başlığı altında sıralamaya giren iki üniversiteden biri oldu.

Buna ek olarak özellikle kültür ve sanat alanında yaptığı çalışma ve katkılardan dolayı, Sürdürülebilir Şehir ve Toplumlar (Sustainable Cities and Communities) hedeflerine göre 201-300 bandında yer alarak Kuzey Kıbrıs’ın en başarılı üniversitesi oldu.

Söz konusu liste, dünyanın her yerinden üniversitelerin sosyal ve ekonomik alandaki etkilerini Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ( Sustainable Development Goals-SDG) doğrultusunda sıralamaktır. Çeşitli hedef kriterleri doğrultusunda hazırlanan listede, Sağlık ve Refah, Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar ile Nitelikli Eğitim Hedefleri başta olmak üzere, Cinsiyet Eşitliği, İyi İş ve Ekonomik Büyüme, Endüstri, Yenilik ve Altyapı, Azaltılmış Eşitsizlikler, Sürdürülebilir Şehir ve Toplumlar, Sorumlu Tüketim ve Üretim, İklim Çalışmaları, Hedefler İçin Ortaklıklar gibi birçok hedef yer almakta ve dünya genelindeki Üniversiteler bu bağlamda değerlendirilmektedir. BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, diğer bir deyişle Küresel Hedefler, yoksulluğu ortadan kaldırmak, gezegenimizi korumak ve tüm insanların barış ve refah içinde yaşamasını sağlamak için oluşturulmuş bir evrensel eylem çağrısıdır. İlk kez bu hedefler doğrultusunda bir liste hazırlayan THE, dünya genelindeki üniversiteleri daha iyi bir yaşama katkıda bulunmaları için teşvik etmeyi amaçlıyor.

Kaynak : YDU Haberler

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu