Yakın Doğu Üniversitesinin Ürettiği Alternatif Solunum Cihazının Uluslararası Standartlara Uygunluğu ISO Kalite Yönetim Belgesi ile Tescillendi…

Yakın Doğu Üniversitesi mühendisleri tarafından solunum desteğinin hayati olduğu Covid-19 tedavi sürecinde kullanılması amacıyla geliştirilip üretilen Alternatif Solunum Cihazı (Ventilatör), kalite standartlarını belirleyen ve dünyanın en büyük belgelendirme ağı olan Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından aldığı 5 kalite sertikasyonu ile uluslararası standardlara uygun olarak üretildiği belgelendi.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, COVID-19 pandemisi ile mücadelede cihaz yetersizliğine bağlı hasta kayıplarının önüne geçilmesi için hayati önem taşıyan solunum cihazı sıkıntısının giderilmesi amacıyla Yakın Doğu Üniversitesi tarafından üretilen Alternatif Solunum Cihazı, “ISO 13485:2016 Medikal Tıbbi Cihazlar Kalite Yönetim Sistemi (Medical Devices – Quality Management Systems)”, “ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi (Quality Management Systems)”, “ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi (Environmental Management Systems)”, “ISO 45001:2018 İş Sağlığı Güvenliği Yönetim Sistemi”, ve “ISO 10002:2014 Müşteri Şikeyetleri Yönetim Sistemi (Quality Management – Customer Service)” ile belgelendirilerek uluslararası standartlara uygun olarak üretildiği tescillendi.

Taşınabilir Özelliği İle Acil Müdahele Durumlarında Kullanım Kolaylığı Sağlıyor…

Yakın Doğu Üniversitesi ve Girne Üniversitesi bilim insanları, Günsel mühendisleri, inovasyon ekipleri, 3D Laboratuvarı ve mühendisleri ile doktorlar tarafından geliştirilerek üretilen Alternatif Solunum Cihazı portatif, hafif ve taşınabilir olması ile acil durumlarda müdahele edilmesi özelliği ile ön plana çıkıyor. Taşınabilir olarak tasarlanan ve testleri tamamlanarak seri üretime geçilen solunum cihazı, üzerinde bulunan bataryası sayesinde herhangi bir enerji kaynağına bağımlı olmadan da çalışabilmesi özelliği ile ambulanslarda, sağlık ocaklarında, alt yapısı yetersiz sağlık kurumlarda ve ortamlarda da kolay kullanım imkanı sunuyor. Cihaz, üzerinde bulunan yapay zeka sensörleri ile hastanın kalp ritmi, kandaki oksijen oranı, solunum sayısı ve akciğer basınç kontrollerini saniyede 60 kez ölçebiliyor.

Uzm. Dr. Tarık Öztürk: “Çok Önemli Bir Başarı Elde Ettik…”

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Uzm Dr. Tarık Öztürk, küresel çapta ticaretin, üretimin ve tedariğin aksadığı bu dönemde kendi kendimize yetebilmemiz adına kısa sürede üretilen solunum cihazının ISO belgesi ile kalitesinin belgelendirilmiş olmasının çok önemli bir başarı olduğunu söyledi.

Bu başarının herkesin ortak başarısı olduğunu, en iyi hizmet için var güçleri ile çalışmaya devam edeceklerini vurgulayan Uzm. Dr. Öztürk, COVID-19 sürecinde doğabilecek solunum cihazı ihtiyacını karşılamak amacıyla üretilen Alternatif Solunum Cihazı’nın taşınabilir olması sayesinde COVID-19 sonrasında da acil müdahele gerektiren ortamlarda kullanılacağını belirtti.  Pandemik viral hastalıklarda, hastaları erken dönemde entübe etme eğiliminde olduklarından dolayı solunum cihazına ihtiyaçların arttığını anlatan Uzm. Dr. Öztürk, Yakın Doğu Üniversitesi olarak ürettikleri Alternatif Solunum Cihazı’nın, altta yatan sorunu çözene kadar hastanın eldeki sınırlı sayıdaki solunum cihazına ulaşmasında yetersiz kalması durumunda onu yaşatma noktasında devreye girdiğini ve bunun hayati önem bakımından önemli bir ihtiyaç olduğunu söyledi.

Ambulanslar, Sağlık Ocakları ve Alt Yapısı Yetersiz Kurumlarda Kullanılabilecek…

Yakın Doğu Üniversitesi inovasyon ekibi ve sağlık çalışanları olarak tüm dünyayı saran ve ülkemizde de görülen COVID-19 pandemisinde hasta sayısının kontrolleri dışına çıkacağını öngörerek Mart ayında KKTC’de ilk vakanın görülmesinden sonra yardımcı solunum cihazı üretme çalışmasına başladıklarını dile getiren Uzm. Dr. Tarık Öztürk, Alternatif  Solunum cihazının sadece pandemik viral hastalıklar esnasında değil, sonrasında da ambulanslarda, hastanelerde, sağlık ocaklarında, alt yapısı yetersiz sağlık merkezlerinde ve acil müdahele gerektiren durumlarda kullanılabilecek olması bakımından önem taşıdığının altını çizdi.

 

Alternatif Solunum Cihazının solunum desteğinin hayati olduğu pandemi gibi yoğun ihtiyaç duyulan dönemler haricinde de can kurtarıcı olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Tarık Özdemir, “Nefes almakta güçlük çeken hastalarda kullanılan tıbbi bir cihaz olan ventiletörler, yoğun bakım tıbbı, evde bakım, acil tıpta ve anesteziyolojide kullanılıyor. Fiziksel olarak nefes alamayan veya yetersiz nefes alan bir hastaya nefes vermek için, zatürre dahil akciğer kaynaklı solunum yolu hastalıkları bulunan hastaların daha rahat nefes almasını sağlamak için kullanılan bir cihaz olması bakımından ürettiğimiz Alternatif Solunum Cihazı, geniş kullanım alanları açısından hayati önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu