Yüz Yüze Eğitimde Endişeli Başlangıç

12’nci sınıfların seyreltilmiş olarak pazartesi günü yüz yüze eğitime başlayacak olması okul idarelerinde endişeye neden oldu. Lise müdürleri, öğretmenlerin aşılanma çalışmalarının tamamlanmadan eğitimin başlamaması gerektiğini vurguladı.

ÖĞRETMENLER DE VELİLER DE ENDİŞELİ… Lise son sınıf öğrencilerinin pazartesi günü yüz yüze eğitime başlayacak olması okul müdürlerinde, öğretmenlerde ve velilerde endişeye neden oldu. Lise müdürleri ve öğretmenleri üniversiteye hazırlanan son sınıf öğrenciler için bu kararın doğru olduğunu ancak kapalı ortamlarda gerçekleşecek bu derslerde riskin yüksek olduğunu ifade etti.

Müdürler, ülkemizde her geçen gün onlarca vaka ve temaslı tespit edildiğini ve bu sebeple velilerin çocuklarını okula göndermek istemediklerini belirtti. Doğan SAMER 12’nci sınıf öğrencilerinin pazartesi günü eğitime yüz yüze başlayacak olması okul idarelerinde ve velilerde endişeye neden oldu. Lise müdürleri ve öğretmenleri, üniversiteye hazırlanan son sınıf öğrenciler için alınan bu kararın doğru olduğunu ancak kapalı ortamlarda gerçekleşecek derslerde riskin yüksek olduğunu ifade etti. Bakanlar Kurulu ve Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin almış olduğu karar doğrultusunda, 29 Mart Pazartesi günü 12’nci sınıflar seyreltilmiş olarak eğitime başlayacak. Ancak lise müdürleri, ülkemizde Covid-19 bulaşı hız kesmeden devam ederken, öğretmenlerin aşılanmaması nedeniyle yüz yüze eğimin tehlike arz eden bir karar olduğunu belirtti.

Müdürler ve öğretmenler, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu’nun tüm öğretmenlerin aşılanmadan yüz yüze eğitime geçilmeyeceği sözlerini hatırlatarak, aşılanma çalışmaları tamamlanmadan eğitimin başlamaması gerektiğini vurguladı. Lise müdürleri, ülkemizde her geçen gün onlarca vaka ve temaslı tespit edildiğini ve bu sebeple velilerin çocuklarını okula göndermek istemediklerini de belirtti. KIBRIS’a konuşan lise müdürleri, yaşanan sancılı döneme yönelik açıklamalarda bulundu. Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası’na (KTOEÖS) bağlı öğretmenlerin pazartesi günü ders başı yapmayacağını söyleyen müdürler, sendikaya bağlı öğretmenlerin PCR testi de yaptırmadığını ifade etti. Öte yandan Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu, aldıkları kararların, Sağlık Bakanlığı ve Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi ile yaptıkları toplantılar neticesinde netleştiğini söyledi. Eğitimle ilgili duruşunu ilk günden ifade ettiğini dile getiren Amcaoğlu, okul müdürleriyle de toplantı gerçekleştirdiklerini ve 12. sınıfların okula giderek, mezun olması gerektiği görüşünü onların da dile getirdiğini kaydetti. Sağlıkçıların kronik hasta ve yaş grubuna göre aşılama yapılması görüşünde olduğunu kaydeden Amcaoğlu, 50 yaş üzeri kişilerde ölüm oranının daha yüksek olduğunu dolayısıyla kronik hastalar ve yaş gruplarına göre aşı tatbik edilmesi gerektiğini kaydetti.

Okulların açılma sürecine ilişkin planların okul müdürü ve sendikalarla paylaşıldığını dile getiren Amcaoğlu, öğrencilerin üniversite sınavlarına hazırlandığını, mezun olarak kayba uğramamaları için gerekeni yapmak istediklerini belirtti. “İnatla değil istişare ederek ortak akıl ürünü kararlarla bu süreci yaşamak gerekir” diyen Amcaoğlu, çocukların geleceğinin söz konusu olduğundan sağlık tedbirleri alınarak 12. sınıfların mezun edilmesi yönünde çalıştıklarını kaydetti. Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi ve Sağlık Bakanlığı’nın kararlarına hiç muhalefet etmediğini söyleyen Amcaoğlu, sağlıkçıların uzmanlık alanındaki konularla ilgili görüşlerine saygı duyduğunu belirtti.

Sallakoğulları: Veliler çocuklarını  okula göndermek istemiyor Gazimağusa Namık Kemal Lisesi Müdürü Aliye Sallakoğulları, kendisinin ve okulda bulunan çoğu öğretmen arkadaşının risk grubunda olduğunu söyleyerek, “Öğretmenin görevden kaçtığı yok, vakalar arttı, endişeliyiz” dedi. “Öğretmenler okullar açılmasın dedi” şeklinde konuşan Sallakoğulları, “Vakalar nedeniyle endişeliyiz, yoksa öğretmen görevini yapar” dedi.

Online eğitim sistemini tam olarak oturtturduklarını ve zor durumda olan öğrencilerinin ihtiyaçlarının da giderildiğini söyleyen Sallakoğulları, alınan karar neticesinde bundan sonra müfredatın yüz yüze eğitimde tamamlanacağını ifade etti. Velilerin çocuklarını okula göndermek istemediğini söyleyen Aliye Sallakoğulları, “Çocuklar da okula gelmek istemiyor” şeklinde konuşarak sözlerini tamamladı. Erdoğa: Telaşımız ve endişelerimiz var Lefkoşa Atatürk Meslek Lisesi (AML) Müdürü Aktan Erdoğa, lise son sınıf öğrenciler için okulların açılması gerektiğini ama durumun çok riskli olduğunu söyledi.

Erdoğa, öğrencilerin diplomalarını alması gerektiğini ancak salgının hız kesmeden devam ettiğine işaret etti. Okulların çok riskli bir durumda olduğunun altını çizen Erdoğa, “Telaşımız ve endişelerimiz var” dedi. Okulda uygulamalı derslerin olduğunu söyleyen Erdoğa, öğrencilerden bir kişinin dahi Covid-19 kurallarına uymamasının büyük bir tehlike yaratabileceğine işaret etti. KTOEÖS ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın 1-2 gün içerisinde uzlaşı sağlayabileceğini ifade eden Erdoğa, pazartesi günü ders başı yapılmasıyla 38 gün ders işleneceğini söyleyerek, öğretmenlerin aşı istediğini belirtti. Bakanlığın aşı için söz verdiğini hatırlatan Erdoğa, “İnşallah aşılar gelir” yorumunda bulundu.

Şevketoğlu: Tehlikeli bir durumla karşı karşıyayız Lefkoşa Türk Lisesi’nde (LTL) 5 yıl müdürlük görevi yapan ve emekli olan Mustafa Şevketoğlu, öğretmenler kadar kimsenin riskte olmadığını vurguladı. Her şeyden önce öğretmenlerin aşı olması gerektiğine işaret eden Şevketoğlu, aynı zamanda öğretmenlerin aşılanmasının öğrenciler açısından da büyük önem arz ettiğini söyledi. Okullarda derslerin hava koşulları nedeniyle kapalı ortamlarda gerçekleşeceğini belirten Şevketoğlu, okullardaki riskin fazlasıyla büyük olduğuna değinerek, “Tehlikeli bir durumla karşı karşıyayız” dedi. Ailelerin çocuklarını okula göndermeme konusunda haklı olduklarını belirten Şevketoğlu, “Herkes aynı görüşte olmasa bile büyük bir kesim çocuğunu okula göndermeyecek” görüşünü dile getirdi. Karamanoğlu: Sendikaya üye öğretmenler ders başı yapmayacak Lefke Gazi Lisesi Müdürü Sevim Gök Karamanoğlu, son sınıf lise öğrencilerinin yüz yüze eğitime başlayacak olmasının endişe yarattığını söyledi. Karamanoğlu, lise son sınıf öğrenci velilerinin bu durumdan son derece endişeli olduklarını ifade etti. Milli Eğitim Bakanı’nın aşı için söz verdiğini ancak aşı olamadıklarını söyleyen Karamanoğlu, sendikaya üye öğretmenlerin ders başı yapmayacağını, bu öğretmenlerin PCR testi de yaptırmadığını dile getirdi. Sendikalı öğretmenlerin aşı istediğini belirten Karamanoğlu, “Pazartesi günü okul açılıyor ancak sadece 7 öğretmen PCR testi yaptırdık” dedi. 12’nci sınıflara diploma vermek zorunda olduklarını söyleyen Karamanoğlu, “Bizzat velileri arayıp ilgileniyorum” şeklinde konuştu.

Tosun: Bakanlığın da sendikanın da kararlarını uygulayacağız Lapta Yavuzlar Lisesi Müdürü Nurgen Konnolu Tosun, hemen hemen diğer lise müdürleriyle aynı fikirde olduğunu ifade ederek, Milli Eğitim Bakanlığı ile KTOEÖS’ün kararlarını uygulayacaklarını söyledi. Tüm eksikliklere rağmen çoğu zorluğun altından kalktıklarını söyleyen Tosun, pazartesi günü tüm öğretmen kadrosuyla ders başı yapacaklarını dile getirdi. Lapta Yavuzlar Lisesi Müdürü Nurgen Tosun, Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin karar değiştirmediği sürece sürecin bu şekilde gideceğini ifade etti. Osmanlı: Milli Eğitim Bakanlığı ne derse o Güzelyurt Kurtuluş Lisesi Müdürü Canev Osmanlı, “Milli Eğitim Bakanlığı ne derse o şekilde olacak” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınlayacağı müfredata göre hareket edeceklerini ifade eden Osmanlı, “Şu an için pazartesi günü ders başı yapmaya bir engel yok” şeklinde konuştu. Osmanlı, bugüne kadar velilerden her hangi bir şikayet almadıklarını, bir endişe duymadıklarını söyledi.

Kaynak : Kıbrıs Gazetesi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu