2020, 2016 İle Birlikte Tarihin En Sıcak Yılı Oldu

2020 yılının, 2016 yılı ile birlikte tarihin en sıcak yılı olduğunu açıklandı.

Reuters’in AB’nin resmi ilklim ajansı Kopernik İlklim Değişikliği Ajansının açıkladığı verilere göre, 2020 yılında dünyadaki sıcaklığın ortalama olarak 1.25 santigrat derece arttığı belirtildi. Son 6 yılın da ölçümlerin yapılmaya başlandığı 1800’lü yılların başından beri tarihin en sıcak döneminin yaşandığı da rapora yansıdı.

Verilere göre, kutuplar bölgesindeki ısı değişikliğinin de normalin çok üzerinde gerçekleştiği bildirilirken, 2015 Paris Konvansiyonu antlaşmasında ortaya konulan hedeflerin çok altında kalındığı açıklandı.

Reuters’e konuşan AB Komisyonu Uzay Ajansı direktörü Matthias Petschke, “2020’de yaşadığımız olağanüstü ikllim olayları ve Kopernik ajansının verileri bize kaybedecek hiç zamanımız olmadığı göstermektedir” ifadelerini kullandı.

Yine Reuters’e konuşan Kopernik’in uzmanlarından Freja Vamborg, “Paris antlaşmasında 2 derece yükselişin felaket olacağı noktasında uzlaşı vardı. Şimdi o noktada değiliz ama anahtar bellidir. O da emisyonu düşürmektir” dedi.

Raporda geçen yıl kaydedilen en yüksek sıcaklık Kaliforniya’da Mojave çölünde bulunan ünlü ölüm vadisinde 54.4 derece olduğu belirtilirken, kutuplarda da son 30 yıllık averajların 6 derece kadar üstünde olduğu açıklandı.

Öte yandan geçen yıl meydana gelen yangınların atmosfere karbondioksit salınımını arttırdığı rapora yansırken, geçen yıl boyunca iklim olayları yüzünden sadece ABD’de 188 kişinin öldüğü ve 46.5 milyar dolarlık hasarın meydana geldiği de raporda kendine yer buldu. Bu rakamın 2011 ve 2017’de meydana gelen rekor zararlardan daha fazla olduğu da raporda belirtildi.

Kaynak : Kıbrıs Postası

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu