AB, Lufthansa’ya 6 milyarlık destek paketini iptal etti

Avrupa Birliği (AB) Genel Mahkemesi Ryanair’in Alman hükümetinin Lufthansa’yı kurtarması için sağladığı altı milyar Avroluk destek ile ilgili kararını iptal etti.

Avrupa Birliği Genel Mahkemesi ( TGUE), Avrupa Komisyonu’nun Almanya Hükümeti tarafından 2020’nin sonunda ülkenin bayrak taşıyıcı havayolunun içinde bulunduğu mali sıkıntıya aşması için yapılan işlemlerin haksız rekabete neden olduğu ve çeşitli hatalar yapıldığına karar verdi.

Bu karar, Lufthansa’nın rakipleri olan Ryanair (İrlanda) ve Condor (Almanya) şirketlerinin Alman devleti tarafından ayrımcı muameleye maruz kaldıklarına ilişkin yargıya yaptıkları başvuru üzerine alındı.

TGUE kararı, Komisyonun, Lufthansa’nın Alman Hükümeti’nden devlet eliyle kurtarma şeklinde bir karar almadan önce bunun faaliyet gösterilen alanda neden olacağı sonuçları incelemediğine dayandırıyor.

TGUE‘nin şikayetini haklı bularak verdiği karardan memnun olan Ryanair’den yapılan açıklamada bu kararın pandemi sırasında; Scandinavian Airlines (İsveç ve Danimarka) ve Air France-KLM (Fransa ) gibi büyük havayolu gruplarına uygulanan devlet kurtarma paketleri için de uygulanabileceği belirtilerek “Komisyon’un hava taşımacılığında eşit koşullar için koruyucu olarak hareket etmesi gerektiğini ve ulusal hükümetlerin siyasi baskısı altındarımcı devlet yardımına izin veremeyeceğini doğruluyor. Mahkemenin müdahalesi, AB genelinde adil rekabet ve tüketiciler için bir zaferdir” denildi.

Kaynak
Turizm Gazetesi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu