Ahmet Savaşan: İlaç yolsuzluğu, hasta hakları ile masumiyet karinesine bağlı kalınarak sürdürülmeli

UBP Grup Başkanvekili Dr. Ahmet Savaşan, ilaç yolsuzluğunun soruşturulmasının hasta hakları ile masumiyet karinesine bağlı kalınarak sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Grup Başkanvekili Dr. Ahmet Savaşan, son günlerde kamuoyunun gündeminde olan reçete vurgunu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Katıldığı bir TV programında soruları yanıtlayan Ahmet Savaşan, “İlaç yolsuzluğu veya reçete yolsuzluğu” diye isimlendirilen gelişmeleri mümkün olduğunca yakından takip ettiğini söyleyerek, olayın veya sorunun çok yönlü olduğuna dikkat çekti.

Savaşan, “Birinci konu kamunun parasının titizlikle korunmasıdır. Yetkisini istismar ederek haksız kazanç sağlayanlar olmuşsa, bunları açığa çıkarmak, soruşturmak ve adalete teslim etmek ile görevli merciler vardır ki gördüğümüz kadarıyla onlar işlerinin başındadır ve gereken adımları atıyorlar” diye konuştu.

“VİCDANIMIZI SIZLATACAK OLAYLARA TANIKLIK EDECEĞİZ”

“Diğer bir sorun doktora ve ilaca erişimle, yani sağlık sistemimizle ilgilidir” diyen Dr. Savaşan, şöyle devam etti:

“Hepimiz kabul etmek zorundayız ki bu sorunu halen aşabilmiş değiliz. Sağlık sistemi özellikle yaşlı ve kronik hastalarımıza yeterince hızlı erişemiyor. Onlar da doktora ve ilaca erişmekte sıkıntı yaşıyor. Bu durumda herkes kendine göre pratik bir yol oluşturmaya ve sağlığını korumaya çalışıyor. Bu arada bazı usulsüzlükler doğmuş olabilir. Bunları sistemin yetersizliği olarak görmek ve ‘yolsuzluk’ olarak değerlendirmemek gerekir. Bu ayrımı yapamazsak önümüzdeki günlerde doktora ve ilaca ulaşamadığı için sıkıntı çekecek olan insanlarımıza karşı çok zor durumda kalacak ve belki de vicdanımızı sızlatacak olaylara tanık edeceğiz.”

“SUÇU KANITLANMAMIŞ HERKES SUÇSUZDUR”

Konu ile ilgili son noktanın ise “hukuki” olduğunu belirten Dr. Ahmet Savaşan, “Suçu kanıtlanmamış ve mahkum olmamış herkes suçsuzdur” ilkesine dikkati çekti.

Dr. Savaşan, “Bütün bu olaya, bu prensibi unutmadan, masum insanları mümkün olduğunca koruyarak yaklaşmamız gerekir. Konu yargıya intikal etmiştir. Buna saygı göstermek ve sorumlu davranmak gerekiyor. Hangi makamda olursak olalım bu sorumluluğun bilincinde davranmalı ve konuşmalıyız. Bu en basit anlamıyla insani bir borcumuzdur” dedi.

“İLAÇ TAKİP SİSTEMİ İÇİN GEREKEN ADIMLAR ATILACAKTIR”

Yaşanan sıkıntıların kökten çözülmesi için ilaç takip sisteminin bir an önce kurulması gerektiğini vurgulayan Dr. Savaşan, konuya gerek Başbakanlık gerekse de Sağlık Bakanlığı’nın gereken hassasiyeti gösterdiğini ve en kısa sürede sonuç alıcı adımlar atılarak  bu gibi sorunların yaşanmasının önüne geçileceğini açıkladı.

Kaynak
Kıbrıs Postası

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu