Almanya’da Dördüncü Dalga Başladı! Kurallar Değişti…

Robert Koch Enstitüsü Almanya’da dördüncü dalganın başladığını duyurdu. Almanya’da bugünden itibaren kapalı alanlara girişte aşılanmış, hastalığı atlatmış veya aktüel bir negatif test beyan etme kuralı geçerli olacak.

Şu ana kadar 99 milyon doz aşının kullanıldığı Almanya’da hastanelere, bakım yurtlarına, kapalı alandaki yiyecek ve içecek mekanlarına, berberler ve güzellik salonlarına, spor kulüplerine, yüzme havuzlarına; sadece aşılanmış, hastalığı atlatmış veya aktüel bir negatif test sonucu beyan edenler girebilecek. Konaklamalarda ise aşılanmamış veya hastalığı atlatmamış olanlardan haftada iki kez test olma ve negatif test ibraz etme şartı getirildi.

Insidans oranı 3 kat arttı

Deutsche Welle Türkçe’de yer alan habere göre Robert Koch Enstitüsü, haftalık raporunda, 100 binde haftalık vaka sayısı olarak bilinen insidans rakamının da ülke ortalamasında 48,8 olduğunu, bunun da ay başından bu yana yaklaşık üç kat artış anlamına geldiğini duyurdu. İnsidans rakamının en yüksek olduğu eyalet, Türkiye kökenli göçmenlerin de yoğun olduğu Kuzey Ren-Vestfalya. Burada 100 binde haftalık vaka sayısı 83,4 olarak açıklandı.

Raporda öne çıkan bir diğer başlık ise vatandaşların bazılarının virüsü yurt dışında kaptığı oldu. Bu ülkelerin başında Balkan ülkeleri, Türkiye ve İspanya’nın geldiği görüldü.

Tazeleme aşısında tartışmalar büyüyor

İlk verilere göre nüfusun genç kesiminde yaygın görüldüğü ifade edilen bu son dalgaya karşı tazeleme aşısı olarak bilinen üçüncü doz aşının uygulamaya alınması tartışılıyor. tazeleme aşısına tam aşılama süreci altı önce biten kişilerden başlanacağı bildirildi. Ayrıca aşılarının büyük ölçüde muayenehanelerde hekimlerce yapılması planlanıyor.

Aşı istatistikleri

Almanya’da Federal Sağlık Bakanlığı verilerine göre aşı cinsi itibarı ile iki veya tek doz olarak tam korumaya kavuşan vatandaş sayısı 48,7 milyon. Nüfusa oranla da halkın yüzde 58,5’i aşısı tamamlanmış sayılıyor. Tek toz olarak tam korumaya henüz ulaşmamış kişi sayısı ise 53,1 milyon, yani nüfusun yüzde 63,6’i. 12-17 yaştaki gençler arasında aşısı tamamlanmışların oranı yüzde 17. 18-59 yaş aralığındakilerin ise yüzde 61,7’sinin aşısının tamamlandığı bildiriliyor. 60 yaş üstü grupta ise tam aşılanarak koruma kazanmış vatandaşların oranı yüzde 82,9 olarak duyuruldu.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu