Avrupa Ve Uzakdoğu Uçuşları Ne Zaman Normale Dönecek?

İlk olarak 2019 yılının Kasım ayında Çin’in Wuhan eyaletinde görülen ve o günden bu yana dünyayı etkisi altına alan Covid19 salgınıyla birlikte birçok ülke sınır kapılarını turistlere kapatmış, kapatmayanların çoğu ise karantina ya da PCR test şartı getirmişlerdi. Bu ülkelerden olan Tayland ve Almanya geçtiğimiz hafta ülkelerine seyahat şartları hakkında yeni güncelleme yaptılar.

Türkiye’den Almanya’ya Uçuşlarda Karantina Şartı Kalktı

Almanya, geçtiğimiz aylarda Türkiye’deki vaka sayılarının artmasından dolayı Türkiye’yi Covid19 açısından yüksek riskli ülkeler listesine almış ve Türkiye’den Almanya’ya giden Alman vatandaşları ve oturum izni olanlar da dahil bütün yolculara zorunlu karantina şartı getirmişti. Bunun yaz ayları için turizmi olumsuz yönde etkileyeceği konusunda ise tüm sektör temsilcileri hemfikirdi.

Geçtiğimiz ay önce Almanya’da ticari fuarlara katılacak olanlar için ülkeye girişlerde karantina şartı kaldırılmıştı. Almanya hükümetinden yapılan son açıklama ile Türkiye yüksek riskli ülkeler listesinden çıkarılarak Almanya’ya seyahat edenlere karantina şartı tamamen kaldırılmış oldu. Bu kararın alınmasında geçtiğimiz mayıs ayında uygulanan 17 günlük tam kapanma süreci ve bunu takip eden günlerde vaka sayılarındaki gözle görülür azalmanın etkili olduğu ifade ediliyor. Bu kararın ardından rahat bir nefes alan turizm sektörü temsilcileri de karardan oldukça memnun.

AB’ye Örnek Teşkil Edecek

AB içinde Fransa ile siyasi etkinliği en yüksek ülke olan Almanya’nın bu kararının ardından ve temmuz ayından önce aşılanmanın da hızlanmasıyla birlikte diğer AB ülkelerinin de Türkiye ile ilgili benzer kararlar vermesi bekleniyor

Bu yüzden Avrupa ülkelerine seyahat planı olan yolcuların henüz bu kararlar resmi olarak açıklanmadan uçak biletlerini almalarının faydalı olacağını belirtelim. Türkiye’nin yeni online uçak biletleme sitesi ucuzucuyorum.com uygulamasından Tuğba Helvacıkara vize başvuruları başladığı andan itibaren fiyatların %25-50 oranında yükselmesini beklediklerini ve özellikle ocak ile şubat ayları için şimdiden rezervasyon yapmak tüketiciyi oldukça tasarruf ettirecektir ifadesini kullandı.

Avrupa Uçuşları Ne Zaman Başlıyor?

Aslında şu an Avrupa ülkelerine uçuşlar devam ediyor fakat Schengen bölgesi ülkeleri turist vizesi vermiyorlar ve uzun süredir kapıları turistlere kapalı ya da karantina şartıyla açık. Almanya’nın bu kararıyla beraber diğer Avrupa ülkelerinin de Covid19 bağışıklık aşısı yaptırmış olanlar için sınırlarını açmaya hazırlanması bekleniyor. AB ülkelerinin turistik C tipi vize başvurularını yeniden almaya ise ekim ayı içerisinde başlayacağı görüşü iyiden iyiye ağırlık kazanmış gibi. Covid19’da yeni bir mutasyon ya da farklı bir durum görülmezse tüm dünyanın 2021 sonuna kadar normale dönmesi beklenirken bunun seyahat sektöründe etkisinin ise ilk olarak uçak bileti fiyatlarında artış şeklinde yansıyacağı düşünülüyor. İki yıla yakın süredir Avrupa noktalarına zararına uçuş düzenleyen havayolu şirketlerinin de normale dönüşler ile normal fiyat politikalarına dönmesi kaçınılmaz gibi.

Tayland Kapılarını Açıyor

Uzakdoğu’nun en gözde tatil cennetlerinden ve Türkiye’de de oldukça popüler olan Tayland da uzun süredir ülkeye gelen turistlere zorunlu karantina uygulayan ülkelerden. Ekonomisi büyük ölçüde turizme bağlı olan Tayland’dan son yapılan açıklamaya göre 1 Ekim 2021 itibarıyla iki doz Biontech ya da Moderna aşısı yaptırmış olanlar test yaptırma ve karantina zorunluluğu olmadan ülkeye giriş yapabilecekler. Bu da hem Tayland turları organize eden tur operatörlerini hem de Tayland aşıklarını mutlu eden bir haber. Tayland’a bağımsız şekilde kendisi giden gezginlerin ise uçak biletlerinde yoğun talep oluşturacakları ve bunun da fiyatları yukarı yönde etkileyeceği ise diğer bir gerçek.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu