Bakanlıkların Kuruluş İlkeleri (Değişiklik) Yasa Önerisi Mecliste Kabul Edildi

Bakanlıkların Kuruluş İlkeleri (Değişiklik) yasa önerisi, Meclis Genel Kurulu’nda oyçokluğuyla kabul edildi.
Geçici memurların kadrolanmasına ilişkin yasaların gündemde olduğu bugünkü Genel Kurul toplantısında,ilk olarak Bakanlıkların Kuruluş İlkeleri (Değişiklik) yasa önerisi ele alındı.

ÇELER
İlgili komite raporunun okunmasının ardından, öneriye ilişkin ilk sözü TDP Milletvekili Zeki Çeler aldı.
Bugün 1016 geçici personelin kadrolamasını öngören yasaların ele alınacağını anımsatan Çeler, bu düzenlemelerin, bu kişilerin artık hayatlarına daha güven içinde devam edebilmeleri, her seçim döneminde kendilerini belirli bir partiye oy vermek zorunda hissetmemeleri adına önemli olduğunu kaydetti.

Kendi annesinin de geçici memur olduğunu ve bir çok sorun yaşadığını anlatan Çeler, var olan sistemin gençleri yurt dışına kaçmaya ittiğini belirtti.

Sözleşmeli personelin mağduriyet yaşadığını kaydeden Çeler, kendisine ulaşan bir mektubu okudu. Çeler, bugünü kurtarmak uğruna, sırf seçim propagandası için geçici memurların kullanıldığını söyleyerek, “Yıllardır aynı sistem devam ettiriliyor ve ülke doğru ve adil yönetimden ve huzurdan uzaklaştırılıyor.” dedi.

Bu yasalara ret oyu vermenin seçim açısından olumsuz sonuçlara yol açacağını bildiğini dile getiren Çeler, öte yandan, geçici memurların hiçbir suçu olmasa da, sistemin değişmesi gerektiğini dile getirdi.

Gelmiş geçmiş hükümetlerin oy kaygısıyla bu sistemi oluşturduğunu söyleyen Çeler, “Sizin yarattığınız bu sistemsizliğe bizim onayımız olamaz” dedi.

Çeler, KHK aracılığıyla herkese açık bir sınav düzenlenmesi, geçici memurlara da yılları dolayısıyla ek puan verilerek aynı sınava tabii tutulması halinde yapılacak bir düzenlemeye olumlu oy vereceğini dile getirdi.

Olumsuz oy vermesi nedeniyle büyük eleştirilere maruz kalacağını bildiğini dile getiren Çeler, öte yandan geçici memurları işsiz kalan gençlerle empati kurmaya çağırdı.

Konunun zaten Anayasa Mahkemesine gideceğini dile getiren Çeler, geçici memurların durumuna üzüldüğünü ancak sistemin yanlış olduğunu kaydetti.

Çeler binlerce oy uğruna olsa da böylesi bir düzenlemeye olumlu oy veremeyeceklerini kaydetti.

ERHÜRMAN

Daha sonra söz alan CTP Milletvekili Tufan Erhürman, seçime çok az süre kalmış olsa da insanların hayatlarıyla yakından ilgili bir konuyu seçime bağlamadan objektif şekilde değerlendirmeye çalışacağını kaydetti.

Ülkede binin üzerinde geçici memur bulunduğunu, bu durumla ilgili bir çok anomali olduğunu anlatan Erhürman, bu kişilerin hangi dönemde olursa olsun geçici olarak istihdam edilmelerine karşı beklentilerinin kalıcı olarak işe alınmış olmak olduğunu kaydetti.

İnsanların hayatıyla bu şekilde oynamanın yanlış olduğunu kaydeden Erhürman, geçicilerin asıl ve sürekli görevlerde çalışmamaları gerektiği halde dairelerin çoğunda geçicilerin asıl ve sürekli görevler yaptığını belirtti.
Bu kişilerle aynı işi yapanlar iş güvencesine sahipken, kendilerinin iş güvencesi olmadığını dile getiren Erhürman, bu kişilerin geçici oldukları için hükümet hatta daire müdürü değişikliklerinde görevlerine son verileceği tehdidiyle karşı karşıya bırakıldıklarını söyledi.

Geçicilerin aynı işi yapan kadrolularla farklı özlük haklarına sahip olduğunu da belirten Erhürman, bu tablonun kamu yönetiminin verimliliği üzerinde olumsuz etki yarattığını dile getirdi.

Bu anomalilerin mutlaka giderilmesi gerektiğini dile getiren Erhürman, konunun Anayasa boyutuna da değindi.
Anayasa’nın hizmete alınmada, ödevin gerektiği niteliklerden başka hiçbir ayrım gözetilemez dediğini dile getiren Erhürman, Anayasa Mahkemesinin önceki yasaya dair yorumlarını okuyarak, önceki yasa bütün geçicilerin kadrolamasını öngörürken şu anda gündeme gelen yasanın sınav şartı getirdiğini, bu nedenle şu anda görüşülen yasanın önceki yasadan farklı olduğunu kaydetti.

Konuya ilişkin Savcılık görüşünü de okuyan Erhürman, Savcılık görüşüne eleştiriler getirdi.

Geçici memurların çalıştıkları göreve hâkim olduğunu, bu durumun bu kişileri görevin getirdiği niteliklere daha haiz hale getirdiğini dile getiren Erhürman, öte yandan açılacak sınavlara sadece geçicilerin girecek olmasının eşitlik ilkesi açısından sorun yaratabileceğini kaydetti.

Biz yasayı geçirelim, Anayasa Mahkemesinden dönerse dönsün yaklaşımının doğru olmadığını anlatan Erhürman, geçici memurlarda böyle bir beklenti yaratıldıktan sonra sınavın yapılmamasının sonuçlarına işaret etti.
Erhürman, mevcut haliyle Anayasa Mahkemesinden dönebileceğini dile getirerek, yasanın komiteye götürülmesi ve gerekli düzenlemelerin yapılmasını önerdi.

OĞUZ

Daha sonra öneri sahibi UBP Genel Sekreteri Dursun Oğuz söz aldı. Dursun Oğuz, geçici sorununu hükümette olan tüm siyasi partilerin yarattığını kaydetti.

Oğuz, bu aşamada yasa önerisinin yeniden komiteye gitmesinin kabul edilebilir olmadığını ifade etti.

Başsavcının görüşü nedeniyle yasa önerisinde ısrarcı olduklarını ifade eden Dursun Oğuz, “Bize göre demekten vazgeçelim. Bırakalım hukuk ne derse o olsun” dedi.

Oğuz, “UBP olarak sürecin devam ederek sonuçlanmasından yanayız” dedi.

DENKTAŞ
Başbakan Yardımcısı Maliye Bakanı Serdar Denktaş da, tasarının görüşülmesinin seçim dönemine denk geldiğini ancak konunun uzun süredir ele alındığını belirtti.

Yeni kadro açılacağından Maliye Bakanı olarak görüşünün olumsuz olduğunu kaydeden Denktaş, geçici memurların, konunun Anayasa Mahkemesine götürülebileceğini bilmesi gerektiğini dile getirdi.

Denktaş, ortada bir sorun ve bu sorunu çözmek için çaba olduğunu ancak konunun Anayasa Mahkemesinden dönebileceğinin göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti.

İtiraz olmazsa ya da itiraz olsa dahi Anayasa Mahkemesi olumsuz görüş vermezse bir sorun olmayacağını dile getiren Denktaş, moral bozukluğu yaşamamaları için geçici memurlara temkinli olmalarını tavsiye etti.

Kendisinden önceki konuşmacıların yorumlarına da değinen Denktaş, devletin üniversite mezunlarına hiçbir şey vermediği görüşüne katılmadığını dile getirerek, üniversite mezunu olmanın dünyanın hiçbir yerinde ille o bölümde iş bulmak anlamına gelmediğini dile getirdi.

Denktaş, DP olarak oylarının olumlu olacağını dile getirdi.

ARABACIOĞLU

DP milletvekili Mustafa Arabacıoğlu da, yasa önerisinde sınavların yapılması için bir yıllık süre konulduğunu, yasa önerisinin Anayasa Mahkemesine gitmesi durumunda sürenin sıkıntı yaratabileceğini ifade etti.

KAŞİF

Konuşmaların ardından söz alan UBP milletvekili, İdari Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanı Ahmet Kaşif, yasanın artık geçmesi ve bu yaranın kapanması gerektiğini ifade etti.

Kaşif, yasa önerisinin bazı sıkıntılar içerdiğini ancak Komitede, yapılabilecek en doğru şekilde çalışıldığını da kaydetti.

Konuşmaların ardından Bakanlıkların Kuruluş İlkeleri (Değişiklik) yasa önerisi madde madde görüşüldü. Öneri oyçokluğuyla kabul edildi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu