Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Ankara’da

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Vural Kavuncu’nun daveti üzerine Ankara’ya 2 günlük bir çalışma ziyareti gerçekleştirdi.

Karaokçu’ya, Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkan Yardımcısı Yeşim Gürçınar’ın da eşlik ettiği ziyaretlerde, Türkiye’den bir heyetin KKTC’ye gelerek, işbirliğinin çözüm odaklı noktaya taşınması konusunda mutabakata varıldı

Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu heyeti ziyaretin ilk gününde, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Vural Kavuncu ve TBMM Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Adalet ve Kalkınma Partisi Adana Milletvekili Prof. Necdet Ünüvar tarafından kabul edildi.

Karaokçu, KKTC’deki uyuşturucu sorununun boyutları, komisyonun yürüttüğü çalışmalar ve hedefleri konusunda bilgi verirken, yapılan bilimsel araştırma ve çalışmalarla ilgili hazırlanan raporları Kavuncu ve Ünüvar’a takdim etti.

Ziyaretlerde yaptığı konuşmada Türkiye’nin uyuşturucuyla mücadele konusunda son yıllarda gösterdiği başarıyı takdirle izlediklerine işaret eden Karaokçu, KKTC’de, sorununun aşılması için yapacak çok işleri olduğunu, bu çerçevede Türkiye’deki ilgili tüm yürütülen verimli işbirliğini daha üst düzeye çıkarılmasını arzuladıklarını söyledi.

KAVUNCU

Prof. Dr. Vural Kavuncu, özellikle yaptıkları bilimsel araştırma ve hazırladıkları raporların çok önemli çalışmalar olduğunu, özellikle “Kuzey Kıbrıs’ta Uyuşturucu Çalışmaları Raporu”na benzer bir raporu henüz kendilerinin daha hazırlayamadıklarına işaret etti.

Bağımlılarının rehabilitasyon ve yeniden topluma kazandırılması yönündeki çalışmaların çok önemli olduğunu, Türkiye’de bu anlamda en başarılı çalışmayı bir dönem Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı görevini de yürütmüş Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in gerçekleştirdiğini anlatan Kavuncu, bu çalışmanın yerinde görülerek Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de başarıyla uygulanması konusunda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti.

ÜNÜVAR

TBMM Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Adalet ve Kalkınma Partisi Adana Milletvekili Prof. Dr. Sayın Necdet Ünüvar ise, kendisine verdikleri bilgilerden sonra KKTC’de durumun bu kadar vahim olduğunu bilmediklerini, konuyla ilgili zaman kaybetmeden birlikte bir çalışma yapılması gerektiğini söyledi.

Türkiye’deki uyuşturucuyla mücadele çalışmalarının mimarı olarak gösterilen Ünüvar,  en kısa sürede KKTC’de acil bir toplantı gerçekleştirilip, gerekli kararların üretilmesinin en yararlı adım olacağını vurguladı.

Ünüvar, Türkiye’den ilgili birimlerden oluşturacakları üst düzey bir heyetle KKTC’ye gelerek, konuyu bütün boyutlarıyla masaya yatırıp bir eylem planı hazırlanması ve bunun hayata geçirilmesi için gerekli her türlü desteği vermeye hazır olduklarını kaydetti.

GÖÇ İDARESİ UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE DAİRESİ VE SAĞLIK BAKANLIĞI

Ziyaretin ikinci gününde Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Eğitim Daire Başkanı Aydın Keskin Kadıoğlu; Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Uyuşturucu ile  Mücadele Daire Başkanı İbrahim Hakkı Seydioğulları ve söz konusu daire başkanlığına bağlı  Türkiye Uyuşturucu İzleme Merkezi (TUBİM) Sorumlusu  Murat Sarıgüzel ve Türkiye Sağlık Bakanlığı  Halk Sağlığı Kurumu Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Daire Başkanı Dr. Sertaç Polat ziyaret edildi.

GÖÇ İDARESİ BAŞKANLIĞI

Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Eğitim Daire Başkanı Aydın Keskin Kadıoğlu ile yapılan görüşmede, Kadıoğlu’na KKTC’ye göç etmiş TC ve çift uyruklu vatandaşların, uyuşturucu suçlarıyla ilgili hazırlanan bir rapor takdim edildi.

Bu çerçevede öneriler ortaya konarak, yapılacak ortak bilimsel araştırma ve hazırlanacak rapor sonrası çözüm önerilerini kapsayan bir proje geliştirmenin yararı üzerinde duruldu.

POLAT

Türkiye Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Daire Başkanı Dr. Sertaç Polat ile de  yararlı bir toplantı gerçekleştirildi.

Sertaç Polat’a Sağlık Bakanlığı’na bağlı Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nin arkasına yapılması planlanan Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi’nin (AMATEM)  tamamlanması sonrası ülkedeki psikiyatr eksikliği nedeniyle karşılaşılabilecek olası sorunlar konusunda bilgiler aktarıldı.

Sertaç Polat, Bakandan onay alınması durumunda, KKTC’deki uzmanlar yeterli noktaya ulaşılıncaya kadar, AMATEM’in ihtiyacı olan uzmanlar konusunda destek olmaya hazır olduklarını ifade etti.

Görüşülen tüm yetkililer AMATEM’in bir an önce hayata geçirilmesinin en önemli hedeflerden biri olması gerektiği üzerinde durdu.

UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE DAİRE BAŞKANI

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Uyuşturucu ile Mücadele Daire Başkanı İbrahim Hakkı Seydioğulları ile yaptığı görüşmede de uyuşturucu sorununun genel boyutları konusunda genel bilgiler verdi.

Karaokçu, özellikle arzın önlenmesi konusundaki üstün deneyimlerinden yararlanmak amacıyla Uyuşturucu ile Mücadele Daire Başkanı İbrahim Hakkı Seydioğulları’nı, bir çalışma ziyareti için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne davet etti.

Seydioğulları, Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu’nun verdiği çalışmalara her türlü katkıyı yapmaya hazır olduklarını vurguladı.

KARANLIĞIN GÖLGESİ

Görüşmelerde, Komisyon tarafından uyuşturucu ile mücadelede önleme çalışmaları çerçevesinde hazırlanan ve evrensel boyutta sanatsal bir çalışma olan “Karanlığın Gölgesi” isimli dans tiyatrosunun da Türkiye’de ortak etkinlikler çerçevesinde sahnelenmesi de gündeme getirildi.

Görüşülen yetkililer böylesi çalışmaların önleme çalışmaları açısından çok değerli olduğuna işaret ederek, bu anlamda ciddi fayda sağlayacaklarına inandıkları  “Karanlığın Gölgesi” ekibini Türkiye’ye davet edebileceklerini belirttiler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu