‘’Ben Yaptım, Oldu’’ Mantığı İle Yapılan Sağlıkla İlgili Düzenlemeler, Hayati Sonuçlara Gebedir.

Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Remzi Gardiyanoğlu, “Ben Yaptım Oldu” mantığıyla birtakım düzenlemeler yapıldığını savunarak ‘Bu düzenlemeler hayati sonuçlara gebe’ dedi.

SÇHB Başkanı Remzi Gardiyanoğlu’nun yazılı açıklamasının tam metni şöyle;

Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği yönetim kurulu olarak, Sağlık Bakanlığı’nın, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği ve Tıp-İş ile yaptığı Sağlık Hizmetleri Ücretler Tarifesi Tüzüğü çalışmasının yasal temeli olmadığını ve uygulamada hayati ve hukuki sonuçlar doğurabilecek durumları sürekli dile getirmiş, tarafları her şeyden önce, mevcut yasalara uymaya davet etmiştik. Tüm uyarılarımıza rağmen, belli bir zümrenin maddi çıkarlarına ve bazılarının da siyasi kaygılarına hizmet eden bu tüzük, Yargıtay’ın, Sağlık Bakanı ve Sağlık Bakanlığı aleyhine vermiş olduğu Mandamus Emirnamesinin uygulanabilmesi için tanımış olduğu süresin dolmasından 2 gün önce, adeta yangından mal kaçırırcasına Bakanlar Kurulu’ndan geçirilmişti.

Tüzükle birlikte sağlıktaki kaosun bittiğini, sağlıkta her şeyin ‘’güllük gülistanlık’’ hale geldiğini iddia eden zihniyet, bu ucube tüzüğün iptali için yargıya başvurmamızın ardından, birliğimizi kaos çıkarmakla itham etmiş ve devletimizin tarihinde bir ilki gerçekleştirerek, Ombudsman’a da şikayet etmişti.

Çıkarılan tüzüğün sakıncalarını medya önünde örnekleri ile dile getiren birliğimiz, 20 Eylül 2017 tarihinde, Sağlık Bakanlığı’na, bilgi edinme hakkı çerçevesinde gönderdiği bir yazı ile, tüzükle birlikte yerine getirilmesi gereken sorumlulukların hangilerinin yerine getirildiğini de sormuştu (Ektedir). Ancak, aradan 1 aydan fazla bir zaman geçmesine rağmen, konunun muhatapları, sorularımıza hala cevap vermekten kaçınmaktadır.

Yönetim kurulu olarak, kamuoyu huzurunda Sağlık Bakanlığı’na bazı hayati soruları tekrar soruyoruz:

  • Kamu hekimlerinin mesai saatlerinden sonra özel hastalarına bakmak üzere özel hastanelerle imzalandığını ifade ettiğiniz protokol metinlerini kamuoyu ile paylaşabilecek misiniz?
  • Hangi kamu hekimi nerede ve hangi zaman diliminde özel hastasına bakacak kamuoyu ile paylaşırmısınız?
  • Tüzük yürürlüğe girdiği tarihten bu yana özel hasta bakma hakkını kamu hastanelerinde kullanmakta olan kamu hekimleri kimlerdir?
  • Kamu hekiminin, tüzük çerçevesinde, özel bir hastanede, özel hastasına cerrahi müdahalesi sırasında, belirlenen sürenin aşması ve/veya bu sırada komplikasyonların yaşanması durumunda, gerek hastayı gerekse kamu hekimini korumak adına hangi yasal süreçler devreye girecektir? Komplikasyona maruz kalan hastadan, kamu hekimi mi, Sağlık Bakanlığı mı yoksa özel hastane mi sorumlu tutulacaktır?
  • Özel hastanelere yapılan cerrahi nitelikli sevklerin, yine sevki imzalayan aynı kamu hekimleri tarafından, sevk edilen özel hastanelerde  işleme tabi tutulması gerekçeleri nelerdir?
  • Kamu hekimlerinin, tüzük çerçevesinde özel hastanelerde baktıkları hastalardan alınacak ücretlerle ilgili 5 nüshalı makbuzlar basılmış mıdır? Örneğini kamuoyu ile paylaşabilecek misiniz?
  • Tüzüğün yürürlüğe girmesinden bu yana kamu hekimlerinin bakmış olduğu özel hastalardan Sağlık Fonuna ne kadar para aktarılmıştır?
  • Halkın hayatını tehdit ettiğini söylediğimizde, bizleri kaos çıkarmakla suçlayan Sayın Sağlık Bakanı, çıkardığı tüzükle güllük gülistanlık haline getirdiğine inandığı sağlık sisteminin karanlık çukuruna attığı hayatların hesabını önce vicdanında, sonra kamuoyu huzurunda verebilecek midir?

Kıbrıs Türk  Serbest Çalışan Hekimler Birliği Yönetim Kurulu olarak, ‘’yasalara rağmen’’ çıkarılan, halkımızın sağlığını  tehdit eden ve sağlığı Kaktüs Bahçesine çeviren  tüzüğün ve bunun uygulamasının sonuna kadar  karşısında olacağımızı; ülkemizde gerçekçi bir sağlık sistemi tesisinin temelinde, sağlıktaki mevcut yasalara uyma zorunluluğunun yattığını ve yasadışılığın karşısında her zaman hukuğu savunacağımızı kamuoyu ile paylaşırız.

Saygılarımızla

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu