Çin’de Yaygın Kullanım Onayı Alan İlk Koronavirüs Aşısı Oldu

Sinopharm tarafından geliştirilen aşı, ülkede yaygın kullanım onayı alan ilk koronavirüs aşısı oldu.

İnaktif virus yöntemini kullanan aşı, Faz-3 aşamasındaki test sürecinin ara sonuçlarına göre yüzde 79,34 oranında koruyuculuk etkisi gösterdi.

İki doz halinde uygulanan Sinopharm aşısı, 50 bini aşkın kişide test edildi. Aşı, 2-8 derece sıcaklıkta saklanabilmesi nedeniyle kullanım kolaylığına sahip. Aşılar, Çin genelinde herkese ücretsiz olarak sağlanacak.

Türkiye’nin anlaşma yaptığı SinoVac’a ait CoronaVac aşısına benzer şekilde, Sinopharm aşısı da birçok ülkeyle sözleşme imzaladı. Pakistan, Endonezya, Mısır ve Bahreyn, Sinopharm aşısını alacak ülkelerin başını çekiyor.

Birleşik Arap Emirlikleri de Çin’in Sinopharm aşısının yüzde 86 etkili olduğunu açıklayarak aşının kullanımına başlamıştı.

 

GELİŞTİRİLMEKTE OLAN AŞILAR NE KADAR FARKLI?

Aşının amacı, bağışıklık sistemini zararsız bir şekilde virüsün bazı kısımlarına maruz bırakmak. Daha sonra bağışıklık sistemi işgalciyi tanıyor ve nasıl savaşacağını öğreniyor.

Pfizer/BioNtech ve Moderna’nın geliştirdiği RNA aşıları, deneysel bir yöntem kullanılıyor. Virüsün genetik kodunun bir parçası, bağışıklık sistemini eğitmek için vücuda enjekte ediliyor

Oxford ve Rus aşılarında da şempanzeleri enfekte eden zararsız bir virüs kullanılıyor ve koronavirüse benzemesi ve vücudun tepki göstermesi için genetiğiyle oynanıyor.

Türkiye’nin de sözleşme imzaladığı CoronaVac ve Çin’de yaygın kullanım onayı alan Sinopharm ise, zararsız hale getirilmiş koronavirüsü kullanıyor.

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu