Gıda Dostu Otel Sayısı 100’e Çıkacak

Gıda israfını azaltmak amacıyla başlatılan Turuncu Bayrak uygulamasında 2021 yılı sonuna kadar 100 otel ve 20 milyon misafire ulaşılması hedefleniyor.

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre turuncu bayrak projesi, şimdiden 20 otelde uygulanmaya başladı. Sadece otellerde değil alışveriş merkezleri ve kurum yemekhanelerinde yaygınlaştırılması hedeflenen uygulamanın amacı gıda israfı konusunda farkındalık oluşturmak ve gıda israfını önleyebilmek.

Gıda Dostu Derneği Başkanı Ali Akgün, yaptığı açıklamada turuncu bayrak asılacak turizm tesislerinde aşçıdan yöneticiye kadar tüm personelin eğitimden geçirildiğini kaydederek israfı önlemek amacıyla gıda maddelerinin satın alma aşamasından itibaren çeşitli önlemler alındığını ifade etti. Oteldeki tabakların küçültülmesinden, meyve ve sebzelerden yapılan süslemelerin kaldırılmasına kadar israfı önleyici adımlar atıldığını belirtti.

Yılda 3 milyon lira kayıp

otellere, gıda israfını önleyici tedbirleri için puan verildiğini, kriterlere uymayan otellerden ise turuncu bayrağın 3. yılın sonunda geri alınacağını kaydeden Akgün, 5 yıldızlı bir otelde sezonda ortalama 30 milyon liralık mutfak harcaması yapıldığını, bunun yüzde 10-15’inin israf edildiğini söyledi. Akgün, israf oranı yüzde 10 kabul edilse bile otel için yılda 3 milyon lira bir kaybın söz konusu olduğunu vurguladı.

Turuncu bayrak çeken otellerde her şey dahil sisteminin devam ettiğini, israf azaldığı için bu otellerde yemek kalitesinin de arttığını ifade eden Akgün, 2021 yılı sonuna kadar 100 otel ve 20 milyon misafire ulaşmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

Kaynak : Turizim Günlüğü

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu