Hakkı Atun: “63’ten beri egemeniz ama bu devleti revize etmek durumundayız”

1978-1983 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı yapmış ve Kıbrıs siyasetinde önemli iz bırakmış Rum Dışişleri Bakanı Nikos Rolandis’in “14 kez Kıbrıslı Türklerle anlaşma noktasına geldik; her seferinde biz reddettik” sözlerini hatırlatan Eski Başbakan ve Meclis Başkanlarından Hakkı Atun, 1963’ten beri egemen olduğumuzu iddia etti ve “iki devlet” politikasının arkasında olduğunu dile getirdi.

Eski Başbakan ve Meclis Başkanlarından Hakkı Atun, 1963’ten beri egemenliğimizi ilan etmiş bulunduğumuzu ifade ederek “Siyasi mülahazalardan kişisel siyasi dertlerden bağımsız akılla liyakatle, yetiştirdiğimiz insanlarla devleti revize etmek durumundayız” dedi.

1978-1983 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı yapmış ve Kıbrıs siyasetinde önemli iz bırakmış Rum Dışişleri Bakanı Nikos Rolandis’in “14 kez Kıbrıslı Türklerle anlaşma noktasına geldik; her seferinde biz reddettik” sözlerini hatırlatan Eski Başbakan ve Meclis Başkanlarından Hakkı Atun, 1963’ten beri egemen olduğumuzu iddia etti.

Hakkı Atun, katıldığı tv programında şöyle konuştu;

“Her red durumunda biz yeni adımlar attık süreç içinde… Cumhuriyetin ilanı da böyle olmuştur. O günün Kiprianu’nun Denktaş’ın bütün iyi niyetine rağmen ne yaptığı bellidir. Kantonal bir idareye razı oldu Denktaş… Nice esneklik getirdi. Makarios’un önüne anlaşmayı koyduğu zaman ‘bu azınlık haklarından fazladır’ dendi. İlk sobote eden O’dur. Makarios’tur. Ama Rum halkı en sonunda O’nu öldürmeye de kalkmıştır…  63’te biz egemenliğimizi ilan ettik. O günden beri biz egemeniz. Bundan sonra biz, kuzeyde kendi coğrafyamız içinde kendi güvenliğimizi sağlayarak yaşayacağız, dedik. Açıkça mertçe egemen iki devlet olarak varız. Eğer istenirse işbirliği içinde bu adayı beraberce yönetiriz. Eşit olarak… Ama bizim kendimize göre yapacak işlerimiz yok mu? Fazlası ile var. Bu devleti ne yanlışlar yaparak idare ettik, bunu düşünmeliyiz. Siyasi mülahazalardan, kişisel siyasi dertlerden bağımsız akılla liyakatle yetiştirdiğimiz insanlarla devleti revize etmek durumundayız…”

Kaynak
Kıbrıs Postası

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu