Hayallerin Ülkesi Güney Kore Gezi Rehberi

Birçoğumuzun hayallerinin ülkesidir Güney Kore. Yıllardır hayalini kurduğunuz bir Güney Kore gezisine benimle çıkmaya ne dersiniz?

Seul’u ve diğer popüler şehirleri, tüm dünyaya yayılan yeni bir müzik fırtınası k-pop’u, pürüzsüz ciltleriyle kozmetik dünyasının başkentini, renkli tabelalı sokaklarını, geleneksel yemek kültürünü ve daha fazlasını #TGilekeşfet ‘meye hazır mısınız? O zaman Güney Kore gezi rehberi yazı serimin ilk bölümüne hoş geldiniz.

Uzak Doğu’da Asya kıtasında seyahat edebileceğiniz en sıra dışı ve keyifli ülkelerden biri olan Güney Kore, güzel plajları, gelişen şehirleri, antik tapınakları, hayranlık uyandıran doğal manzaraları ve antik tarihi ile olağanüstü bir yer. Ve bu muhteşem ülkeye gelmek Türkiye’den (İstanbul) uçakla yaklaşık 10 saat sürüyor.

ZITLIKLARIN ÜLKESİ: HEM MODERN HEM RUHANİ

Ülkemizde yapılan uyarlama dizi ve film yapımlarıyla aslında yakından aşina olduğumuz Güney Kore’de 21.yy’ın başlarında yükselen TV dizisi, film ve müziği kapsayan Kore Dalgası (Hallyu), size eğlence dolu farklı bir dünyanın kapılarını aralıyor. Ayrıca Güney Kore, Bulguksa gibi antik dağ zirvesi Budist tapınaklarından, Lotte World Tower gibi Seul’ün ultra-modern gökdelenlerine kadar çeşitli turistik yerlerin bulunduğu bir zıtlıklar seçeneği de sunuyor.

Güney Kore Mutfağı – Bulgogi, Tteokbokki ve Bibimbap Güney Kore’nin en meşhur yemekleridir.

GELENEKSELLİK ARAYANLARA KORE MUTFAĞI

Mutfağıyla da ününü ülke sınırlarını aşan bir popülariteye ulaştıran Güney Kore, tahıllardan sebzelere, bakliyattan deniz ürünlerine kadar geniş bir yelpazede zengin menüler sunmasıyla tanınıyor. 🍱🍜🍙 Pirinç ve pirinç mamullerinin, soyanın ve deniz ürünlerinin Kore mutfağındaki yeri ise çok ayrı. Farklı tatların kombinasyonlarının da özgün bir şekilde kullanıldığı Kore sofralarında, baharatlar ve soslar da vazgeçilmez bir rol oynuyor.

YEMEĞİN RUHU: TAPINAK MUTFAĞI

Büyük şehirlerde geleneksel Kore yemekleri yapan restoranlara dünya mutfağını temsil eden, helal sertifikalı gıdalar sunan ve fastfood alanında hizmet veren restoranların da eklenmiş olduğu Güney Kore’nin geleneksel lezzetleri arasında Bibimbap, Tteokbokki ve Bulgogi bulunuyor. Ayrıca birçok farklı lezzeti Güney Kore’nin ünlü tapınaklarında deneyimleme fırsatı da bulabilirsiniz. Örneğin bir zamanlar Joseon Hanedanlığı’nın ruhani başkenti olan Jeonju‘daki hanok köyü ve antik tapınaklar, geleneksel Kore lezzetlerini tadabileceğiniz bir yer olarak karşımıza çıkıyor. Hem otantik bir Budist tapınağı deneyimi hem de güzel bir milli park imkânı sunan Jingwansa Tapınağı’nda ise ister konaklayabilir isterseniz de yemek yeme seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Kendi yemek stilleriyle adını duyuran Yeonpyeong Tapınağı; gochujang (kırmızıbiber salçası) ve ganjang (soya sosu) gibi fermente edilmiş sosları, Tongdo Tapınağı; doenjang (soya fasulyesi ezmesi) ve Baekyang Tapınağı çam yaprağı çayı ile sizi bekliyor.

Açıkçası sağlığa faydaları ve temiz tatları nedeniyle büyük bir övgüyü hak eden Kore tapınak yemekleri, bizce Kore mutfağının bir sonraki dalgası olarak yükseliyor. Hızla gastronomi dünyasında sıcak bir trend haline gelen tapınak mutfağını bir an önce deneyimlemelisiniz.

GÜNEY KORE’DE COVİD-19 VE GÜVENLİK

2019 yılının Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinden çok kısa bir sürede tüm dünyaya yayılan ve 21.yy’ın modern pandemisini günümüz dünyasına yaşatan yeni tip coronavirus Covid-19 salgını, uluslararası ve yerel seyahatleri derinden etkiledi. Bu tarihten sonra güvenlik ve hijyen standartlarını en üst seviyeye taşıyan ülkeler, sıkı tedbirlerle seyahatlere yeniden başladı.

Bu ülkelerden biri olan Güney Kore’de de üst düzey önlemler alınmış durumda. İlk vakanın bildirilmesinden bir yıl sonra 110 binden az vaka ve 2 bin ölümle Kore’nin küresel COVID-19 yanıtında açıkça öne çıktığını söyleyebiliriz. Katı bir karantina politikasına sahip olmaları ülkedeki pandemiyi kontrol altında tutmalarını sağlıyor.

Bunun yanı sıra ülkenin en güvenilir ülkelerinden biri olduğunu da eklemek lazım. Tüm Güney Kore şehirlerinin şehir merkezlerinde küçük suçları bile caydırmaya yardımcı olan güçlü bir polis varlığı var. Bizim ülkemizde de olduğu gibi Güney Kore’de de yabancıları korumak için özel bir kuvvet yer alıyor: Turist Polisi.

Kore halkının birbiriyle olan ilişkisi ise ‘doğal güven’in adresi diyebiliriz. Öyle ki eşyalarınızı halka açık bir yere koyduğunuzda ya da unuttuğunuzda ertesi gün aynı şekilde bulabiliyorsunuz. Ülkenin güvenli olduğunu da şöyle küçük bir örnekle açıklamaya çalışırsak; Mesela gece düzenlenen bir tur etkinliğine gönül rahatlığıyla katılabilirsiniz. Örneğin kale turları bu anlamda en güzel aktivite olabilir. (Kore kalelerinden bazıları şöyle; Geumjeongsanseong, Gongju Gongsanseong, Samnyeon Sanseong, Jukju Kalesi…vb.) Hatta 7/24 açık olan alışveriş merkezleri (Lotte World) ve restoranlar bile mevcut. Bu uygulamaların ülkede güvenliğin ne derece iyi olduğunun bir göstergesi gibi değil mi? (:

Güney Kore’ye Seyahat Edecek Türk Vatandaşların Dikkatine

Türkiye ve Kore Cumhuriyeti arasındaki 1973 tarihli “Vize Muafiyeti Anlaşması” çerçevesinde, iki ülke vatandaşları turistik amaçlı seyahatlerinde üç aya kadar vizeden muaf tutuluyor. Fakat COVID-19 salgını çerçevesinde alınan tedbirler nedeniyle Güney Kore, 13 Nisan 2020 tarihinden itibaren Türkiye’nin de içinde bulunduğu 90 ülkeye yönelik vize muafiyetini askıya almış bulunuyor.

COVID-19 ile ilgili Vize Kısıtlaması Hakkında

  • COVID-19 ile mücadele kapsamında Vize Muafiyet Sözleşmesi ve Vizesiz Giriş Kuralı geçici olarak durdurulmuştur.
  • COVID-19 devam etmekte olduğundan vize başvuru işlemler kısıtlamalı olarak yürütülmektedir. Vize değerlendirme süreci 14 iş günüdür.
  • Vize başvurusu yapacak olanların sağlık kuruluşundan alınan COVID-19 PCR Testi sonucu vermesi gerekmektedir. (Vize randevu tarihinden en geç 48 saat içinde alınmış sonucu teslim edilmelidir.)
  • Turizm amaçlı vize başvurusu ise kabul edilmemektedir. (Aile ve akraba ziyareti, bağımsız seyahat vb.)
  • COVID-19 Pandemi sürecinde Kore Cumhuriyeti Sağlık Kurumları’nın iş yükünü arttıracak derecede olduğu saptanan ziyaret amaçlı için vize başvuruları da kabul edilmemektedir.

ULAŞIM

Ülkede metro ve tüm toplu taşıma araçlarına T-money denilen bir kartla binip istediğiniz lokasyonları keyifle gezebilir ve keşfedebilirsiniz. Öte yandan Kore’de metrolarda vagonları birbirine bağlayan kapıların bulunduğunu belirtmekte fayda var. Çünkü bu metro hareket halindeyken bir vagondan diğerine geçiş yapabilirsiniz demek! (:

Destinasyon önerilerinin olacağı ikinci Kore Gezi Rehberi yazımda görüşmek üzere. 


Dünyanın her noktasındaki insanların Kore’ye seyahatleri ve konaklamaları için kolay, ekonomik ve güvenli stratejiler geliştiren Kore Turizm Ofisi , 50 yılı aşkın deneyimiyle yaratıcı ve sürdürülebilir bir turizm sektörünün oluşturulmasına katkı sağlıyor. Detaylar için tıklayınız: “60 bin turist için Türkiye’deki acenlarla işbirliğine hazırız.”

Kaynak : Turizm Günlüğü 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu