İzole Tatil İçin 10 Maddede Glamping Camping Nedir?

Glamping; doğada lüksü, konforu, doğayı ve çevreye saygıyı birleştiren ve kamp standartlarını yükselten bir tatil konsepti olmasıyla ön plana çıkıyor.

Eğer sevdiklerinizle beraber bir aktivite planlamak istiyor ama bunu nerede gerçekleştireceğinizi tam olarak bilmiyorsanız, glamping camping yerleri bu ihtiyacınızı karşılamaya hazır! Son zamanlarda glamping; doğada lüksü, konforu, doğayı ve çevreye saygıyı birleştiren ve kamp standartlarını yükselten bir tatil konsepti olmasıyla ön plana çıkıyor. Glamping’in dünya çapında popüler olmasıyla beraber, macera sevenler veya doğa tatili meraklıları için muhteşem tatil destinasyonları şekillenmeye başladı. Her türlü ihtiyacınıza cevap verecek bir çadırda, restore edilmiş bir karavanda veya ağaç evinizin dışında herkesten izole olabileceğiniz bir tatil düşünün. Kulağa hoş geliyor, değil mi? Gelin izole tatil için 10 maddede glamping camping nedir içeriğimizi incelemeye başlayalım.

1-Glamping Camping Ne Anlama Geliyor?

Son yıllarda, lüks bir otelin konforunu doğa ile birleştiren bir konaklama türü dünyaya yayıldı: Glamping Camping, “Glamorous” (gösterişli) ve “camping” (kamp yapma) kelimelerinden oluşuyor. Bu yeni ortaya çıkan kamp türü bir nevi  butik kamp olarak da ifade edilebilir. Doğada vakit geçirmek isteyen ancak konforundan da ödün vermek istemeyenler için Glamping gerçektende bulunmaz bir nimet olsa gerek! Lüks kavramını 5 yıldızlı otellere indirgemek istemeyen gezginlerin talepleri sayesinde ortaya çıkan Glamping, şu sıralar en popüler tatil seçenekleri arasında yer alıyor.

glamping-camping-002.jpg

2-Glamping Camping ile Çadır Arasında Ne Fark Var?

Kamp yapmayı glamping camping’den ayıran önemli özellik glamping camping çadırında çok daha lüks olanakların bulunuyor olmasıdır. Kimi clamping çadırlarında jakuziden, ısınma araçlarına kadar kamp yapmaya göre lüks sayılabilecek eşyalar bulunur. Üstelik ağaç evler, safari çadırları, balon çadırlar, mağaralar, ulaşım işlevini yitirmiş eski vagonlar, uçaklar, otobüsler, helikopterler, yüzen evler ve karavanlar glamping camping konseptinin içinde yer alan konaklama yerlerinin sadece birkaçını oluşturuyor. Peki konaklama yerlerine göre oldukça farklı gözüken glamping camping konseptini klasik kamp tatilinden ayıran farklar neler?

glamping-camping-003.jpg

Duş ve Tuvalet: Özellikle ücretsiz kamp alanlarında duş ve tuvalet imkanı bulunmaz. Fakat glamping çadırlarının içerisinde işlevsel bir banyo, hatta çadır büyükse bir küvet dahi bulunur.

Isı Yalıtımı: Bir çadırda sıcaklığı kontrol etmenin birkaç yolu vardır. Çadır kapağını açabilir veya kapatabilir, daha hafif veya daha kalın bir uyku tulumu kullanabilir veya daha hafif veya daha kalın giysiler giyebilirsiniz. Fakat glamping tatiliniz esnasında bu tarz problemleriniz olmayacaktır çünkü çoğu konaklama birimlerinde klima ve ısıtma üniteleri bulunur.

Malzeme Saklama Alanları: Kamp yaparken, meraklı komşularınızı uzak tutmak için malzemelerinizi asmanız veya arabanıza koymanız gerekir. Glamping’e gittiğinizde kaldığınız yerde yiyeceklerinizi rahatlıkla saklayabilirsiniz. Glamping konaklama yerlerinde eşyalarınız için buzdolabı ve gardıroplar bulunur.

glamping-camping-004.jpg

Seçim Şansı: Daha önce hiç kalmadığınız bir yerde tatil yapmak isterseniz glamping camping yerleri size birçok alternatif sunacaktır. Ağaç evler, yüzer kabinler, şeffaf balonlar, safari çadırları, özgün ve benzersiz formlar… Glamping camping yerleri seyahatseverlere onlarca farklı konaklama deneyimi vaat ediyor.

3-Glamping Camping Nasıl Ortaya Çıktı?

Glamping camping kavramı, 12 sene önce ilk kez Avrupa’da ortaya çıktı. Özellikle Fransa ve diğer Avrupa ülkelerinde yer alan ve coğrafi konumları gereği pek rağbet görmeyen konaklama yeri sahipleri, bu handikabı müşteri çekmek için ideal bir fırsat olarak gördüler ve yenilikçi konaklama konseptleriyle ilgi odağı olmayı başardılar. Aslında glamping camping kökenleri geçen yüzyılın başlarına dayanıyor. 18. ve 19. yüzyılda zengin kaşifler, belirli hayvan türlerini incelemek için Avrupa ve Amerika’dan Afrika’ya seyahat ettiklerinde, genellikle aylarını ve hatta senelerini evden uzakta geçirmek zorundaydılar. O zamanlar, yurt dışındaki uzun seyahatlerinin neden olduğu rahatsızlığı daha konforlu bir hale getirmek için lüks brandalardan yapılmış çadırları sıklıkla kullanıyorlardı.

glamping-camping-005.jpg4-Glamping Camping’in Avantajları Neler?

Cazibe ve kamp terimlerinin birlikteliğinden oluşan glamping camping’in, gezginlerin geleneksel kamp deneyimine nazaran çadırı toplama ve kaldırma konusunda kendilerini strese sokmadan konaklama yapabilecekleri bir kamp türü olduğundan bahsetmiştik.  Kamp yapmanın popüler hale gelmesiyle beraber gelen rahatlık arayışı; çadır ve otel konseptini birleştirerek ve çeşitli fiyat aralıkları ve farklı tekliflerle birçok yeni özel alanın yaratılmasına yol açtı. Peki glamping camping tatilinin avantajları neler olabilir? Gelin bu avantajlara beraber bakalım:

Konfor: Glamping ile ilgili olan şey, maksimum müşteri konforu için uygulamalı otel olanakları sunarak insanların günlük koşuşturmalarını unutmasına izin vermesidir. Birçok glamping konaklama birimi odun sobası, perde, lamba, kilim ve rahat yataklar gibi unsurlar içeren zarif bir dekora sahiptir.

glamping-camping-011.jpg

Büyüleyici Doğa: Seyahat şekilleri ve seyahat etme şekilleri de zaman içinde değişmeye başladı. Artık kimse doğadan uzak, kalabalıklar içinde gürültülü bir tatil yapmak istemiyor. İster bir deniz kenarında, isterseniz de buzlarla kaplı bir yerde uyanmayı tercih edin, doğanın tüm büyüleyiciliğine glamping alanlarında tanık olabilirsiniz.

Çevreye Dost: Glamping camping işletmecilerinin büyük çoğunluğu, eko-anlayışını ve çevreye saygıyı glamping kavramının merkezine koydu. Bı yüzden çoğu tatil türüne göre glamping camping yerleri oldukça doğa dostu olmasıyla bilinmektedir.

glamping-camping-012.jpg

5-Türkiye’de Glamping Camping Yapılacak Yerler Nereleri?

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de doğayla iç içe tatil yapabileceğiniz birçok glamping camping yeri bulunuyor. Kamp ve doğa severlerin en çok tercih ettiği yerler arasında Marmaris, Datça, Fethiye, Edremit, Bozcaada, Bolu, ve Assos ön plana çıkıyor.

6-Glamping Camping Pahalı Bir Tatil Mi?

Hayır, hatta çoğu tatil türüne göre glamping camping konaklamaları oldukça hesaplıdır. Diğer bir etken yılda kaç kez glamping camping yaptığınıza bağlıdır. Şöyle örnek vermek gerekirse; en uygun tatil türünün kamp konaklaması olduğu düşünülür. Örneğin yılda 3-4 kez el değmemiş yerlerde kamp yapıyorsanız, glamping camping diğer kamp türüne daha hesaplı olacaktır. Çünkü kamp yapmanın maliyeti de ihtiyaç duyulan eşyalarla doğru orantılıdır. Kamp deneyimini daha konforlu hale getirmek için pişirme ekipmanları, ısıtıcı ve büyük bir soğutucu gibi bazı ek ekipmanlara yatırım yapmak gereklidir. Glamping camping yerlerinde ihtiyaç duyabileceğiz her eşya bulunduğundan ekstra bir masraf yapmanıza da gerek kalmayacaktır.

7-Glamping Camping Fiyatları Ne Kadar?

Türkiye’de glamping camping yerlerinde konaklama fiyatları gecelik 300 TL ila 2500 TL arasında değişim göstermektedir. Bu fiyatlar alana, konaklama yeri özelliklerine ve kahvaltı- yemek dahil olup olmamasına göre farklılık gösterebilir.

8-Glamping Camping Çocuklu Aileler İçin Uygun Mu?

Doğayla iç içe olan gamping camping alanları, çocuklu aileler için biçilmiş kaftandır. Ufak çocukların rahatlıkla koşup oyun oynayabilecekleri alanları, mutfağı ve yataklarıyla glamping camping çadırlarında tatil yapmak, diğer tatil türlerine göre oldukça uygun ve eğlenceli bir alternatiftir.

glamping-camping-010.jpg

9-Balayında Glamping Camping Yapılır Mı?

Birlikte romantik ve kaliteli zaman geçirmeye ihtiyaç duyan çiftler için glamping yerleri oldukça cazip bir seçenek. Doğadan ilham almak ve doğa ile yeniden bağlantı kurmak isteyen herkes için kırsal rahatlığının ve otel konforunun bir karışımıdır glamping camping. Bulunduğu konum gereği glamping camping yerlerinde balayı yapmak, yeni evliler için dünyadaki sadece iki kişi olmanın hissini yaşatıyor. Kamp ateşinin yanındayken yıldızları seyretmeye kim hayır diyebilir ki?

glamping-camping-009.jpg

10-Yurt Dışındaki En İyi Glamping Camping Alanları Hangileri?

Aslında, birçok glamping alanı doğanın tadını çıkarmak için şehirlerden yeterince uzak olan doğal köşelerde bulunuyor. Glamping yaparak gezmenin tadını çıkartmak istiyorsanız; İsviçre’den Portekiz’e, İspanya’dan Kenya’ya kadar, tüm dünyada tadını çıkarmanız için harika yerler var. Glamping camping sevenlerin en çok rağbet gösterdiği noktalar ise şöyle:

Shaba, Kenya
Torres Vedral, Portekiz
Malaga, İspanya
Tanzanya
Masai Mara, Kenya
Fujikawaguchiko, Japonya
Anegada, İngiliz Virjin Adaları
Marfa, Texas
Sassari, İtalya
Valais, İsviçre
Missoula, Montana
Occitane, Fransa
Khao Sok National Park, Tayland

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu