Kazakistanlı üç sanatçının Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için hazırladığı ve toplamda 86 eser içeren üç ayrı kişisel resim sergisi Turizm ve Çevre Bakanı Dt. Ünal Üstel tarafından açıldı

Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için hazırlanan Umirbek Tleuliyev’e ait “Boğalar” adlı 36 eser, Pyotr Kishkis’e ait “ Hislerin Kronikleri” adlı 18 eser  ve Guldana Zhurkabayeva’ya ait “Elektik Ben” adlı 32 eserden oluşan ve toplam 86 eserden oluşan üç ayrı kişisel resim sergisi Turizm ve Çevre Bakanı Dt. Ünal Üstel tarafından açıldı

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, açılışa, Turizm ve Çevre Bakanı Dt. Ünal Üstel, Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat İ. Günsel, Özay Günsel Çocuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Meriçli, Başbakanlık Başdanışmanı Dr. Ahmet Savaşan, Turizm ve Çevre Bakanı Özel Kalem Müdürü Batu Beyit, rektör yardımcıları, dekanlar, enstitü müdürleri, öğretim elemanları ve sanatçılar katıldı.

Açılışta sırasıyla Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, kişisel sergileri açılacak Kazak sanatçılar; Umirbek Tleuliyev, Pyotr Kishkis ve Guldana Zhurkabayeva ile  Turizm ve Çevre Bakanı Dt. Ünal Üstel birer konuşma yaptı.

Prof. Dr. Şanlıdağ; “Kıbrıs Modern Sanat Müzesi koleksiyonu, sanat tarihi bağlamında ülkelerini en iyi şekilde temsil edecek eserlerden oluşmaktadır.”

Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, geçmişe ait izleri içerisinde barındıran, belli değerleri, görgü kurallarını ve beğenileri aşılayan bir toplumsal mühendislik aracı olan müzelerin, toplumun ve gelişimin hizmetinde olan, halka açık, insana ve yaşadığı çevresine tanıklık ettiği malzemelerin üzerinde araştırmalar yapan, toplayan, koruyan, bilgiyi paylaşan ve sürekliliği olan kurumlar olduğunun altını çizdi.

Prof. Dr. Şanlıdağ, Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin, pekçok ülkeden sanatçıyı bir araya getiren, yaratıcılıkta özgürlük sağlayan ve dünya sanatını bu coğrafyada birleştiren eşsiz bir eser olduğunu belirtti. “Kıbrıs Modern Sanat Müzesi, çağdaş estetik değerler ve anlayışlar düşünüldüğünde, ülkemizin, uluslararası platform ve kendi özvarlığına hitap eden önemli bir seçme, biriktirme, koruma ve sergileme işlevlerini yükümlenen bir kurum hüviyetindedir” diyen Şanlıdağ; “Kıbrıs Modern Sanat Müzesi koleksiyonu, sanat tarihi bağlamında ülkelerini en iyi şekilde temsil edecek eserlerden oluşmaktadır.” dedi.

 “Kazakistan’da yaşanan uçak kazasından ötürü kardeşlerimizin acısını paylaşıyoruz.”

Prof. Dr. Şanlıdağ; “Bugün üç Kazakistan sanatçısının kişisel sergisinin açılışında bir aradayız. Öncelikle Kazakistan’da meydana gelen uçak kazasında hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet, yaralılara acil şifalar dilerim” dedi.

Prof. Dr. Şanlıdağ son olarak; “Sanatçılarımızdan Pyotr “Hislerin Kronikleri”, Guldana “Elektik Ben” ve Umirbek ise “Boğalar”  isimli sergileriyle bizlerle birlikte olacaklar. Üniversitemiz tarafından gümüş anahtar ödülüne layık görülen her üç sanatçımıza da tebriklerimizi iletiyoruz.  Kıbrıs Modern Sanat Müzesi Projesiyle birlikte birçok önemli projeye imza atan, hayatın her alanında tecrübeleriyle her daim yanımızda olan,  önderlik eden, başta Suat Hocamız olmak üzere Günsel ailesinin her bir bireyine, bu önemli projeye destek sağlayan tüm sanatçılarımıza, çalışanlarımıza, katılımınız için içtenlikle teşekkür eder, mutlu, huzurlu, sağlıklı ve sanat dolu yeni bir yıl dilerim.” İfadelerini kullandı.

Umirbek Tleuliyev; “Yeni yetenekler kazandım”

Kişisel sergisi açılacak Kazakistanlı sanatçı Umirbek Tleuliyev, konuşmasının başında, “Muhteşem bir proje, Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin organizatörlerine ve çalışma ekiplerine en içten duygularımla teşekkür etmek isterim” dedi.

Üçüncü kez Kıbrıs Modern Sanat Müzesi sempozyumuna katıldığını ve her defasında kendisinin de yeni yetenekler kazandığını belirterek; “Ben kitap illüstratörüyüm ve hep A3 boyutlar ile çalıştım. Burada ise kozmik boyutları da keşfettim ve bence gayet organik oldu. Eserlerimin ana karakteri Boğa’dır, onu farklı açılardan göstermeye çabaladım. Kıbrıs Modern Sanat Müzesi bizim Vernissage’mizdir ve 2019 yılını böylece kapatıyoruz.  Kurucu Rektör Dr. Suat Günsel başta olmak üzere, sizlere 2020 yılında sağlık, refah ve hayallerinizin gerçekleşmesini diliyorum.” Dedi.

Guldana Zhurkabayeva; “Yaratıcılık dolu atmosfer, inanılmaz bir tempo, kendimizi ve yeteneklerimizi yeniden tanıma fırsatı yakaladık”

Guldana Zhurkabayeva da, 50 gündür yaratıcılık dolu bir atmosferde, inanılmaz bir tempoda, kendimizi ve yeteneklerimizi yeniden tanıdık ve meslektaşlarımızla güzel muhabbetler yaşadık. Sn. Dr. Suat Günsel’e böyle bir fırsatı sunduğu için çok teşekkür ederim.  Bugünü yaşıyoruz ki yarın onu tarih yapalım! Kıbrıs Modern Sanat Müzesi projesinde yer alan başta Dr. Suat Günsel’e ve ekibinize en içten duygularımla şükranlarımı sunarım” dedi.

Pyotr Kishkis; “Güzellik aramada doğar ve sanat yolunda sadece cesur ve düşünen biri arayıcı olabilir. “

Pyotr Kishkis ise; “Bu sahneden bir çok sanatçı düşüncelerini paylaştı ve şükranlarını sundu. Ben de düşüncelerimi sizinle paylaşmak isterim. Atölyerimiz, Kıbrıs Modern Sanat Müzesi, Yakın Doğu Üniversitesi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti öyle bir yerdir ki burada kendi gücüne güveniyorsun ve inanıyorsun. Bu yer, sürekli yenilenen bir su pınarıdır. Burada ışık dolu bir hayatı tekrardan yaşadım. Birçok insanın arasında tekrardan kendimi buldum. Başka eserlerde, karakterlerde, renklerde kendime ait bir şey bulmaya, doğrusunu bulmaya çabaladım. Sn. Dr. Suat Günsel’e ve konuksever toprağınıza sonsuz minnettarım. Bu günlerde yanımda olan herkese teşekkür ederim! Güzellik aramadan doğar ve sanat yolunda sadece cesur ve düşünen biri arayıcı olabilir.”

 Bakan Üstel; “Yakın Doğu Üniversitesi farklı  ülkelerden sanatçıları bir araya getirerek farklı kültürlerden birçok eseri ülkemizde sergilenmek üzere birleştiriyor”

Turizm ve Çevre Bakanı Dt. Ünal Üstel de konuşmasına başlamadan önce, Kazakistan’da yaşanan uçak faciasında hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara acil şifalar dileyerek, “Kardeş ülke Kazakistan’ın başı sağolsun her zaman  yanındayız” dedi…

Bakan Üstel, Yakın Doğu Üniversitesi’nin farklı  ülkelerden sanatçıları bir araya getirerek farklı kültürlerden birçok eseri ülkemizde sergilenmek üzere birleştirdiğine değinerek;  “Bugün de Kazakistanlı sanatçılar, Guldana Zhurkabayeva, Pyotr Kıshkıs ve Umırbek Tleulıyev’ın, Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için ayrı ayrı özel olarak hazırladıkları sergilerinde birlikteyiz. Yakın Doğu Üniversitesi ve sanatçılarımıza ülkemize bu değerli kazanımları sağladıkları için teşekkür ediyorum.Yakın Doğu Ailesi “Müzelere destek, geleceğe destektir” sözünü kendine ilke edinerek ülkemize eşsiz değerler katmaya devam ediyor. Yapılan etkinlik ve çalışmalar bir yandan ülke tanıtımına fayda sağlarken, ülkemize gelen turistler için çok önemli çekim noktaları da oluşturuyor. Bakanlık ve Hükümetimiz adına değişik kültür ve sanatlarını ülkemizde buluşturan Yakın Doğu Ailesine ve Kazakistanlı sanatçılarımıza bir kez daha teşekkür ederken,  Kıbrıs Modern Sanat Müzesi Projesi’ne elimizden geldiği kadar destek olacağımızın sözünü veriyorum…” ifadelerini kullandı.

Sanatçılara ULUĞ BEG ve Gümüş Anahtar onur ödülü takdim edildi, sergi kurdeleleri kesildi

Konuşmaların ardından Turizm ve Çevre Bakanı Dt. Ünal Üstel tarafından kişisel sergileri açılacak Kazakistanlı sanatçılar, Umirbek Tleuliyev’e Alasya ödülleri kapsamında uluslararası resim ustaları ULUĞ BEG ödülü,  Pyotr Kishkis ve Guldana Zhurkabayeva’ya Gümüş Anahtar Onur ödülü takdim edildi. Sergiler 10 Ocak 2020 tarihine kadar hafta içi 08.00-16.00 saatleri arasında Yakın Doğu Üniversitesi İrfan Günsel Kongre Merkezi Sergi Salonu’nda ziyaret edilebilecek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu