Müsilaj Hangi Sahilleri Etkiliyor?

Turizm bölgelerini etkileyen müsilaj tatilcilerin, tatil planlarını değiştirdi. Bozcaada ve Erdek körfezinde görülmeye başlandığı için tatilciler tatil planlarını değiştirdi ve Akdeniz’e gitmeye karar verdi. 

Müsilaj diğer adı ile Deniz Salyası nedir?

Marmara Denizi’ni kaplayan ve bütün dünya basınının gündemine oturan müsilaj halk arasında deniz salyası, aslında yeni bir sorun olmamakla birlikte artan kirlilik ve iklim değişikliği sonucu daha sıklıkla görülmeye başladı.

İlk kez 1729 yılında görülen müsilaj ve balık ağlarını kaplaması sebebiyle “kirli deniz” olarak tanımlanıyordu. O tarihten bu yana zaman zaman rastlanan müsilaj olayı özellikle son 30 yıldır çok daha fazla sıklıkla ve daha yoğun şekilde gözlenmeye başladı. Marmara Denizi’nde yaşanan olayın haricinde dünyadaki en büyük müsilaj olayı Adriyatik Denizi’nde yaşandı.

Müsilaj Marmara Denizi’nde neden oluştu?

1- Marmara Deniz’inde bir süredir sıcaklığın normalde olması gerekenden 2-3 derece yüksek olması.
2 – Azot-fosfor gibi organizmaları besleyen maddelere ihtiyaç var. Bunlarda denize verilen atıklardan yoğun şekilde sağlanıyor. Marmara’da büyük bir azot-fosfor yükü var.
3- İklim değişikliğine de bağlık olarak denizde yaşanan durgunluk.

 

Müsilaj nerelerde var?

İstanbul, Adalar, Tekirdağ, Çınarcık, Bursa, Erdek, körfezler, kıyılar ve denizin derinleri de dahil olmak üzere tüm Marmara, yoğun müsilajın etkisi altında. Müsilaj Gemlik-Mudanya sahillerini boydan boya sarmış. Kurşunlu ve Altıntaş sahillerinde etkisini sürdürüyor.

Bu bölgelerin yanında Marmara’yı kaplayan müsilajın Ege Denizi’ne doğru akmaya başladığı ve Ordu’nun Fatsa sahilinde de ortaya çıktığı görüldü.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise şu ifadeleri kullandı; “İklim değişikliği ile bu açık denizlere gidiyor. Marmara kapalı olduğu için bu daha fazla. Karadeniz’de kısmi görülmeler var. Ege’de çok fazla şikayet yok. Marmara havzası içerisinde bu sorun şu an var. Diğer denizlerimizde şu an vatandaşlarımızdan bir şikayet almadık”.

Erdek Körfezi

Müsilajın turizmi etkilediğini belirten otel işletmecisi, “Bundan 10 gün önce salya sahillerimize ulaştı. Bizler de böyle bir şeyle ilk kez karşılaştığımız için ne yapacağımızı bilemedik. Haliyle müşterilerimiz de tedirgin oluyor. Sırf salya sorunu yüzünden denize girişler geçen yıla göre yüzde 40-50’ye yakın düştü” dedi.

10 yıldır restoran işleten bir esnaf ise salya sorununun herkesi etkilediğini belirterek, şunları söyledi: “Normalde bu dönemde Erdek kalabalık olurdu. Hatta kısıtlamaların da kalkmasıyla biz daha fazla yoğunluk bekliyorduk. Ama tam tersi oldu. Yakınlarımızdaki oteller boş kaldı. Bizim de anlaşmalı olduğumuz oteller vardı, onlar boş olduğu için bu durum bizim gelirimize de yansıdı. Çünkü otele rezervasyon yaptıran insanlar, haberleri gördükten sonra iptal etmeye başladı.”

Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Bandırma-Erdek Sorumlusu Mert Eken, Milliyet’e: “Bölgemizde durum çok vahim. Genelde İstanbul, Bursa, Ankara’dan gelen misafirler, Güney Marmara’da Erdek’i tercih ediyor. Ama otellerde şu son haftalarda rezervasyonlar bıçak gibi kesildi. Arayanların hepsi de müsilajı soruyor. Ayrıca Erdek sadece oteller değil, esnaf da turizmle ayakta duruyor. Hayatları turizmle geçiniyor. Onlar çok fazla etkilenecektir. Bu sene yaz turizmi Ege ve Akdeniz’e kayabilir.”

Bozcaada

Müsilaj, Bozcaada sahillerinde de görülmeye başlandı. Bozcaadalı balıkçılar, adanın belli bölgelerinde az miktarda da olsa müsilaj görülmeye başlandığını, dipte daha çok olan deniz salyası nedeniyle de avlanamadıklarını dile getirdi. Balıkçılar, avlanamadıkları için ağlarını karaya çıkardıklarını söyledi.

Deniz Salyasından sonra tercih Akdeniz

Marmara Denizi’nde görülmeye başlanan ve yaklaşık 4 aydır etkili olan deniz salyası nedeniyle özellikle yerli turistin Akdeniz bölgesine ilgisini arttırdı. Bu bölgelerden tatil için gelen çok sayıda dünyaca ünlü soluğu Damlataş, Kleopatra ve Keykubat plajlarında aldı.

Ege Denizi ne durumda?

Dünya Turizm Forumu Bodrum Zirvesi’nde konuşan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Müsilaj tehlikesine ilişkin de açıklamalarda bulundu. Bodrum’da müsilajın tehlikesine karşı çalışmaların başladığını belirterek hem dipten hem orta sudan hem de deniz yüzeyinden numuneler aldıklarını söyledi. Müsilaj tehlikesinin bir an önce bertaraf edilmesi gerektiğini belirten Aras, “Yoksa burada konuştuğumuz her şey ikinci üçüncü planda kalır” değerlendirmesini yaptı.

Kaynak : Turizm Günlüğü

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu