Rekor Beklentileriyle Başlayan 2020 Turizm Sektörünün En Zor Yılı Oldu

34,5 milyar dolar ile 2019 yılında turizm gelirinde tüm zamanların rekoru kırılmış; 51,7 milyon ziyaretçi sayısına ulaşılmıştı. Böyle bir rekor kapanış sonrasında, yeni yıla da yeni bir rekor beklentisiyle 58 milyon turist ve 41 milyar dolar turizm geliri hayaliyle girmiştik.

2020 yılına hızlı giriş yapmış ve yeni bir rekora giden yolda Ocak-Şubat döneminde ülkemize gelen yabancı ziyaretçi sayısında yüzde 7,4 artışla 3 milyon 209 bin kişilik bir gerçekleşme olmuştu. Fakat sonrasında 2019 aralık ayında ilk kez Çin’de ortaya çıkan, ardından önce Avrupa’ya ve sonrasında tüm dünyaya yayılan COVID-19 salgını, 11 Mart tarihindeki ilk vaka ile ülkemize giriş yapmış oldu. Ülkemizde ilk vakanın görüldüğü tarihle aynı günde Dünya Sağlık Örgütü tarafından COVID-19 virüsünün pandemi olarak tanımlanmasıyla bir anda tüm dünyada sınırlar kapanmaya başladı.

İLK ALTI AY VERİLERİ TURİZMDEKİ KAYBI ORTAYA KOYDU

İlk 6 ayda 4,5 milyon turist ile geçen seneye göre %90 üzerinde düşüş gerçekleşti. Toz pembe hayallerimiz maalesef gerçeklerle örtüşmedi. Peki pandeminin küresel gidiş hattına göre umutlarını hala korumaya çalışan turizmciler için yılın geri kalanında neler olacak?

EN ÇOK TURİST GÖNDEREN İKİ ÜLKEDEN HALA TURİST GELİŞİ BAŞLAMADI

2019 yılında Türkiye’ye en çok ziyaretçi gönderen ülke 7 milyon 17 bin kişinin geldiği Rusya olurken, onu 5 milyon 27 bin kişinin geldiği Almanya takip etmişti. Bu iki ülkeyle de bugün itibariyle sınırlarımız kapıldı. Rusya’da 1 Ağustos tarihinden itibaren sınırlar açılacakken, Almanya ekonomik nedenlerle gelirlerin AB içerisinde kalması düşüncesiyle henüz Türkiye ile sınırların açılması konusunda kararını vermiş değil. Alman Dışişleri’nin Alman vatandaşlarına yönelik turistik seyahat uyarısı sadece Avrupa Birliği ülkeleri, İzlanda, Liechtenstein, Norveç, İsviçre, Büyük Britanya, Andorra, Monaco, San Marino ve Vatikan’ı kapsamıyor. Mevcut durumda Türkiye’nin de aralarında bulunduğu diğer tüm ülkeler için yapılan uyarının geçerlilik süresi 31 Ağustos tarihinde doluyor. Ağırlıklı deniz, kum, güneş turizmi için ülkemizi ziyaret eden bu iki ülkenin vatandaşları sezonun neredeyse sonuna doğru yaklaştığımız süreçte yılın geri kalanında ülkemize acaba ne kadar turizm geliri sağlayacak?

İNGİLTERE’NİN İSPANYA UYARISI TÜRKİYE PAZARINA OLUMLU YANSIYABİLİR

2,5 milyon ziyaretçi ile yine turizm ekonomimizde önemli bir yere sahip İngiltere’den ise umutlandırıcı bir haber geldi. Sınırlarını açan İngiltere, yeni vaka sayılarındaki artış nedeniyle vatandaşlarına İspanya’ya gitmemelerini tavsiye ederken, bu ülkeden gelenlere karantina uygulama kararı aldı. 2019 yılında 18 milyon turist İspanya’yı ziyaret etti, bu nedenle de bu rakamın tamamı olmasa da 7-8 milyon İngiliz vatandaşın İtalya, Yunanistan ve Türkiye piyasasına yönelmesi bekleniyor.

ŞEHİR OTELLERİNDE DURUM DAHA VAHİM 

İstanbul’da %10, kıyı otellerinde ise %25-40 arası doluluk oranlarının görüldüğü turizm sektöründe ağustos sonu öncesi bu oranlarda büyük artışlar görülmesi çok zor görünüyor.

Sektörün uzmanlarına göre 2020 yılının yaklaşık olarak %70 turist kaybıyla kapanması beklenirken, gelir gerçekleşmesinin ise 7-8 milyar dolar civarında olması bekleniyor.

Turizm gelirlerinin azalmasıyla beraber cari açıkta taleple beraber artan yükseliş ülke ekonomimizi yılın geri kalanın ülkemizi daha fazla zorluyor olacaktır. Bununla beraber tüm dünya ikinci dalgaya karşı alarmdayken bu sene turizm işletmeleri için değil kar etmek, maliyetleri kurtarmak çok büyük başarı olacaktır.

Daha güzel yarınlarımızın olması dileğiyle,

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu