Sanatçı Jyldyzbek Moldakhmatov, Sanat Müzesi için Kovid 19 Karantina günlerinde “Kantara Kalesi”, “Bufavento Kalesi” ve “1916 yılın sonuçları” adını verdiği üç eserini tuvaline yansıttı

Kovid-19 karantina günlerinde sanatçı Zhyrgalbai  MaturaimovKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tarihi mekanlarından “Kantara Kalesi”, “Bufavento Kalesi” ve “1916 yılın sonuçları” adlı eserlerini  Kıbrıs Sanat Müzesi için resmetti

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla ilişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, sanatçı Jyldyzbek Moldakhmatov, Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin önemli tarihi ve turistik mekanlarından olan “Kantara Kalesi” ile birlikte “Bufavento Kalsi”  ve “1916 yılın sonuçları” adını verdiği üç eserini sanatseverlerin beğenisine sundu.

Kantara Kalesi

Kantara Kalesi Girne Sıra Dağları üzerine yapılan üç dağ kalesinden en doğuda olanıdır. Kalenin yapım tarihi kesin olarak bilinmemesine karşın St.Hilarion ve Bufavento Kaleleri gibi İslam akınlarına karşı XI. yüzyılda Bizanslılar tarafından gözetleme kulesi olarak yapıldığı düşünülmektedir. Kale, Lüzinyan devrinde sığınma ile savunma amaçlarıyla kullanılmış, Venedik döneminde ise boşaltılıp terk edilmiştir.

Bufavento Kalesi

Bufavento Kalesi, Bizans döneminde adanın kuzeyinden gelecek İslam Devleti akınlarına karşı adanın savunma ve uyarılması için gözetleme kulesi olarak Girne Dağlarına inşa edilmiştir. Girne’nin doğusunda, Çatalköy sırtlarında yer alan kale, denizden 950 m yükseklikte Kıbrıs’ın en sarp ve rüzgârı bol alan tepesinde kurulduğu için rüzgâra kafan tutan anlamındaki Bufavento ismini almıştır.

 

Jyldyzbek Moldakhmatov kimdir?

1948 yılında Kırgızistan’da doğdu. Kırgızistan Cumhuriyeti Devlet Sanatçısıdır.  Moskova sanat orta  okulunda okudu, Moskova Endüstriyel Sanatlar Yüksek Okulu’ndan ressam – anıtsalcı bölümünden  mezun oldu. Anıtsal resim çalışmaları: mozaikler, duvar resimleri, vitray pencere çizimleri, goblenler. Uluslararası, bölgesel ve ulusal sergilere katıldı. Eserler Kırgız Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi’nde, Kazak Güzel Sanatlar Müzesi’nde ve ayrıca Avrupa, Amerika, Asya, vb.  ülkelerde özel koleksiyonlarda yer almaktadır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu