Son Derece Nobran Bir Tavır

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Osman Ertuğ, Rum Lider Nikos Anastasiadis’in ‘çözüm karşıtı’ Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportlarının iptal edilmesine yönelik çıkışını yorumladı:

“KİMSENİN ELİNDE SİHİRLİ ALET YOK”… Osman Ertuğ, işin en ‘nahoş’ kısmının, Nikos Anastasiadis’in yaptığı “Elimizde kapsamlı bir isim listesi var” açıklaması olduğunu belirterek, akıllara “Kıbrıslı Türkler fişlendi mi?” sorusunun geldiğini söyledi. Rum liderliği de dahil kimsenin elinde ‘kimin ne kadar çözüm taraftarı’ olduğunu ölçen ‘sihirli’ bir alet olmadığını ifade eden Ertuğ, Anastasiadis’ten gelen provokatif açıklamanın, reel politikada ‘hiçbir karşılığının olmadığı’ görüşünü ortaya koydu. “NEZAKETTEN SON DERECE UZAK”… Osman Ertuğ, Nikos Anastasiadis’in söz konusu tavrının, içerik bazında yanlış olmanın ötesinde ‘son derece nobran’ yani nezaketten uzak ve ‘tepeden bakan’ mahiyette olduğunu da kaydederek, uluslararası münasebetlerde bu tarz bir üslubun ‘konu ve şartlar ne olursa olsun’ asla kabul edilemez olduğunu dile getirdi. Konuya dair gerekli cevabı Ersin Tatar’ın zaten verdiğini aktaran Ertuğ, Tatar’ın “İptal ederseniz edin” yanıtının, ilgili çıkışa yaklaşımlarının temelini oluşturduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Osman Ertuğ, Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in, geçtiğimiz hafta Rum basınına verdiği ve “çözüm karşıtı” diye nitelediği Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportlarının iptal edilmesinin planlandığı açıklamalarını yorumladı. Konuya dair gerekli cevabı hem Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın hem de Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı, Siyaset Bilimci Kudret Özersay’ın zaten verdiğini aktaran Ertuğ, Tatar’ın “İptal ederseniz edin” yanıtının, ilgili çıkışa yaklaşımlarının temelini oluşturduğunu vurguladı. Anastasiadis’in söz konusu tavrının, içerik bazında yanlış olmanın ötesinde ‘son derece nobran’ yani nezaketten uzak ve ‘tepeden bakan’ mahiyette olduğunu da kaydeden Ertuğ, uluslararası münasebetlerde bu tarz bir üslubun ‘konu ve şartlar ne olursa olsun’ asla kabul edilemez olduğunu söyledi. Böylesi popülist yaklaşımların, Güney Kıbrıs’a da Güney’in mevcut yönetimine de kazandıracağı hiçbir şey olmadığına dikkat çeken Ertuğ, söz konusu pasaportları verenin de Anastasiadis olmadığını, bilakis; Kıbrıslı Türklerin, Dr. Fazıl Küçük ve arkadaşlarının mücadeleleriyle bu hakkı elde ettiğini kaydetti. İşin en ‘nahoş’ kısmının ise Anastasiadis’in yaptığı “Elimizde kapsamlı bir isim listesi var” açıklaması olduğunu belirten Ertuğ, akıllara “Kıbrıslı Türkler fişlendi mi?” sorusunun geldiğini söyledi. Rum liderliği de dahil olmak üzere kimsenin elinde ‘kimin ne kadar çözüm taraftarı’ olduğunu ölçen ‘sihirli’ bir alet olmadığını da kaydeden Ertuğ, bu bağlamda, Anastasiadis’ten gelen provokatif açıklamanın da reel politikada ‘hiçbir karşılığının olmadığı’ görüşünü ortaya koydu.

Neler yaşanmıştı? Nikos Anastasiadis, Fileleftheros gazetesine geçtiğimiz hafta verdiği bir mülakatta, Kıbrıs sorunu konusundaki ‘kırmızı çizgisini’ kamuoyuyla paylaşırken; ‘çözüm karşıtı’ Kıbrıslı Türklerin ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ pasaportu taşımalarının kabul edilemez olduğunu da savunmuş ve bu doğrultuda, pasaportları iptal edilmesi planlanan Kıbrıslı Türklere dair ‘kapsamlı bir isim listesi’ oluşturulduğunu söylemişti. Bahse konu mülakatta, Anastasiadis’e, kapalı Maraş’taki kısmî açılım konusunda uluslararası toplumdan destek arayışları dışında, Rum Yönetimi’nin Türk tarafına cevap vermek için tek yanlı hareket projesi bulunup bulunmadığı da sorulmuş, Anastasiadis de bazı önlemler düşündüklerini ancak bunların yasal, yani anayasa ve Yeşil Hat Tüzüğü protokolüyle uyumlu olmasını istediklerini belirtmişti “Bazı önlemler benimsenebileceğini düşünüyorum.

Sorgulamak isteyenler de mahkemeye gitsin” diyen Anastasiadis, KKTC ile Güney Kıbrıs arasındaki kapılarda kısıtlamaya gitmekten mi söz ettiği sorusuna ise olumsuz cevap vererek, “Seyahat belgelerini geri almaktan söz ediyorum.

Anayasa, anayasal düzene bağlılığı ve ülkenin bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü savunmayı öngörüyorken, Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımayan ve kendi devleti olduğunu iddia eden ayrılıkçı ve ülkeyi taksim etme lehine propaganda yapan birisi Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportuna sahip olamaz” ifadelerini kullanmıştı. Bu sözü ile Ersin Tatar’ı mı kast ettiği sorusuna ise “Yalnız onu değil; kapsamlı bir isim listesi var” cevabını veren Anastasiadis, “Mahkemeye başvursunlar derken, etkilenenleri mi kast ediyorsunuz?” sorusuna karşılık da “Elbette! Eylemimizin yasa dışı olduğunu düşünürlerse mahkemeye başvursunlar.

Bütün Kıbrıslı Türklerden değil; ‘işgal rejiminin’ mevcut şahsiyetlerinden ve yetkililerinden söz ediyoruz” demişti. Hatırlanacağı üzere, Maraş’a yönelik açılıma reaksiyon veren siyasi partiler arasında sadece aşırı sağcı ELAM, Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportlarının iptal edilmesi gerektiğini savunmuştu.

Kaynak : Kıbrıs Gazetesi

OKU, YORUMLA ve PAYLAŞ ==> https://www.kibrisgazetesi.com/kibris/son-derece-nobran-bir-tavir-h115972.html

Kıbrıs Gazetesi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu