Tatar: “Önümüzdeki 10-15 Günü Atlatırsak Normale Dönebiliriz. Rehavete Kapılmak Yok”

Başbakan Ersin Tatar, alınan tedbirler sonucu, koronavirüs konusunda durumun kontrollü gittiğini, ancak rehavete kapılmamak gerektiğini söyledi.

Tatar, yaklaşık 4.5 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı.

Sınırlarda ve ülkede alınan önlemler sonucu KKTC’nin korunmakta olduğunu söyleyen Tatar, “Mart sonuna kadar bu titizliği devam ettirmemiz lazım” dedi.

Tatar şu ifadeleri kullandı:

“Her şey iyi gidiyor. Bilimsel veriler ve istatistikler, alınan tednirler sonucu koornavirüs konusunda durumun kontrollü gittiğini gösteriyor. Doğru zamanda aldığımız tedbirlerle bu işi iyi yönettiğimize inanıyorum. Önümüzdeki 10-15 günü atlatırsak normale dönebiliriz. Şu an vaka sayısı 6 ama ne olur bilemeyiz. Rehavet yok. En az Mart sonuna kadar bu titizliği devam ettirmemiz lazım.”

Başbakan Tatar, açıklamasında birçok kez, halkın elzem ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra sokakta dolaşmaması, kalabalık hareket etmemesi ve İngiltere başta olmak üzere yurtdışından gelenlerin de 14 gün gözlem kuralına uyması gerektiğini vurguladı.

Tatar, “Tüm uyarılara rağmen, gerçekten kalabalıklar olursa, çağrımıza kulak verilmezse kısmi sokağa çıkma yasağı gündeme gelebilir. Ama biz o noktaya gelmek istemiyoruz. Elzem ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra herkesin evine dönmesi lazım” şeklinde konuştu. Tatar idari izinli memurların, görevde olmayan özel sektör çalışanlarının ve okulları tatil olanların da sokakta kalabalıklar oluşturmaması gerektiğini, en büyük zaafiyetin bu olduğunu bildirdi.

Siyaseti bir tarafa bırakmak ve halkın sağlığı için çalışmamız gerekir diyen Tatar, “birlik beraberlik içinde olunması lazım” ifadesini kullandı.

Başbakan Tatar, bu süreçte ekonomiyi ve maliyeyi yönetmek için de çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

İngiltere’yi yakından izlediklerini söyleyen Tatar, “Yurtdışından, özellikle de İngiltere’den buraya gelenlerin mutlak surette gözlem altında olması, KKTC’deki halkla temas etmemesi lazım. Eğer sokakta yurtdışından gelen ve 14 gün kuralına uymayan görürseniz ihbar edin, polis gereğini yapar” dedi.

Polis Genel Müdürü’nün, 14 gün gözlem kuralına uymayan 2 kişiye dava okunduğu bilgisini verdiğini kaydeden Tatar, Rum Kesimi’nde bu akşam, İngiltere’den gelen bir uçaktaki yolcularla ilgili yaşananları da aktardı. Larnaka’ya gelen yolcuların sağlık kontrolünden geçirilme istendiğini, havaalanında tantana yaşandığını ifade eden Tatar, yolcuların daha sonra alınıp Trodos’taki bir merkeze götürüldüğünü kaydetti. Bu yolcular arasında Kıbrıslı Türklerin de bulunduğunu söyleyen Tatar, “onlar için  de temas halindeyiz” şeklinde konuştu.

Tatar, KKTC’de Rum Kesimi’de bir hafta önce tedbir alınmaya başlandığını da belirtti.

Başbakan Tatar açıklamasında, bugün siyasi parti başkanları ve temsilcileriyle yaplan toplantıya da değindi.

“Toplantıda ortak anlayış ülkede bir seçim ortamı olmadığı yönündedir” diyen Tatar, mevcut ortamda sandık kurullarının oluşmasında da sıkıntı olabileceğini de sözlerine ekledi.

Tatar, “seçimin ertelenmesi yönünde genel bir anlayış var. Yarın 14:00’te Cumhurbaşkanlığı’nda toplantıya katılacağız. Erteleme konusunun hangi gerekçeyle, nasıl olacağını ele alacağız” dedi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu