TMT ve GKK Emekli Astsubaylar Erenköy Direnişi İçin Mesaj Yayımladı

GKK Emekli Astsubaylar Derneği il e TMT Mücahitler Derneği ayrı ayrı Şanlı Erenköy Direnişi’nin 53’üncü yıldönümü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Emekli Astsubaylar Derneği,

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Emekli Astsubaylar Derneği, Kıbrıs Türk halkının, Erenköy’de olduğu gibi, nice fedakârlıklar sonunda bugün bağımsız ve egemen  devletine sahip olduğuna işaret ederek  “Artık gelinen bu noktadan geriye dönüş, asla söz konusu olamaz” dedi.

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Emekli Astsubaylar Derneği, Şanlı Erenköy Direnişi’nin 53’üncü yıldönümünü dolayısıyla mesaj yayımladı.“Bugün varoluş mücadelemizin mihenk taşlarından biri olan şanlı Erenköy direnişinin 53.yıldönümünü gururla ve onurla kutluyoruz” denilen mesaj şöyle devam etti:

“Rum-Yunan sürülerinin, Kıbrıs’ın Yunanistan’a ilhakını amaçlayan barbarca saldırılarına karşı Erenköy halkı ile yüksek öğrenimlerini yarıda bırakıp vatan savunması için Kıbrıs’a koşan gençlerimiz ile bir avuç mücahidimizin gösterdiği onur ve cesaret direnişi ile destan yazılmıştır.

Üstün Rum-Yunan palikaryalarının saldırıları sırasında çelik kanatlarını gererek gelen kahraman pilot Yüzbaşı Cengiz Topel’in düşmanı bozguna uğratıp büyük zayiat vermesi sonrasında uçağı vurularak düşürüldüğü ve Rumlar tarafından esir alınarak şehit edildiği gündür o gün.

Sadece Erenköy’de kalmayıp diğer savunmasız Türk köylerinde de Rum’un yaptığı barbar saldırıları unutmak mümkün mü?

Kıbrıs Türk halkı, Erenköy’de olduğu gibi, nice fedakârlıklar sonunda bugün bağımsız ve egemen KKTC Devletine sahiptir. Artık gelinen bu noktadan geriye dönüş, asla söz konusu olamaz. Kıbrıs’ta siyasi bir çözüm isteniyorsa öncelikle Kıbrıs Türk halkının ve KKTC Devletinin egemen varlığı esas alınıp kabullenilmelidir. Güvenliğimizin yegane teminatı da Türk Silahlı Kuvvetleri ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığıdır. Anavatanımız Türkiye’den başka garantöre de güvenmediğimiz bilinmelidir.

Onur ve gururla kutladığımız Erenköy direnişinin 53’üncü yıldönümünde, Cengiz Topel’i ve tüm şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnet ve saygıyla anıyoruz” dedi.

TMT Mücahitler Derneği

TMT Mücahitler Derneği Genel Başkan Yardımcısı Celal Bayar, “Kıbrıs Türk’ünün Anadolu’ya açık tek penceresi durumunda olan Erenköy bölgesinin, TMT’nin en önemli ikmal merkezi olduğunu” vurguladı.

Bayar, 8 Ağustos Erenköy Direnişi’nin yıldönümü ve şehitleri anma günü nedeniyle yayınladığı mesajda, “İlk bereket buradan başladı ve diğer sancaklara buradan ulaştırıldı” dedi.

Bayar, Erenköy, Bozdağ, Mansura, Alevkaya ve Selçuklu köylerinden oluşan, yaklaşık 900 nüfuslu bu bölgenin 5 kilometrelik sahil şeridine ve 30 kilometrekarelik bir alana sahip olduğunu anlattı.

Bayar şöyle devam etti:

“21 Aralık 1963 Kanlı Noel Rum saldırılarının başlaması üzerine Türkiye’deki üniversitelerdeki Kıbrıslı Türk gençleri diğer bazı kardeşlerimizle birlikte, gruplar halinde Erenköy’e çıkarak, vatan savunmasına koştular. Anavatan Türkiye’ye açılan ikmal kapısını ve sahil şeridini ele geçirmek için Grivas komutasındaki Rum ve Yunan birlikleri üstün bir kuvvetle bölgeyi kuşatma ve saldırıya geçince, 500 üniversiteli genç mücahit ile 200 kadar yerli mücahit kahramanca bölgelerini savundu. Karadan ve denizden ağır silahlarla ve üstün kuvvetle başlatılan düşman saldırıları karşısında 7 Ağustos 1964 akşamı Mansura, Bozdağ, Selçuklu ve Alevkaya mevzi ve birlikleri Erenköy’e çekilmek zorunda kaldı. 8-9 Ağustos’ta düşman son darbeyi vurmak ve buradaki kardeşlerimizi yok etmek için taarruzu hızlandırdı. Ankara’ya son mesajın ulaştırılması üzerine Türk savaş uçakları düşman hedeflerini, stratejik noktaları, hücum botlarını bombalayıp, birliklerinin büyük bir bölümünü yok etti. Bu arada Cengiz Topel’in uçağı isabet aldı. Paraşütle atlayan, Cengiz Topel esir alındı. Ancak ağır işkenceyle şehit edildi. Anavatan Türkiye’nin, sınırlı da olsa, Erenköy’e müdahalesi Kıbrıs Türk halkının direnişine büyük bir güç ve moral kazandırdı. Geleceğe daha büyük bir güvenle bakmasını sağladı”

Erenköy direnişinin 53’üncü yıldönümünde Erenköy şehitleri başta olmak üzere tüm şehitleri ve Şehit Pilot Cengiz Topel’i rahmetle andıklarını dile getiren Bayar, “Kahraman Erenköy gazilerimizi, göçenleri rahmetle, hayatta olanları sevgi, saygı ve şükranla anarız” dedi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu