TRUMP YASAYI VETO EDECEK

ABD BAŞKANI TRUMP, TÜRKİYE’YE S-400 YAPTIRIMLARINI DA İÇEREN SAVUNMA BÜTÇESİNİ VETO EDECEĞİNİ AÇIKLADI. YASA, KONGRE’NİN HER İKİ KANADINDA ÜÇTE İKİNİN ÜZERİNDE ÇOĞUNLUKLA KABUL EDİLMİŞTİ.

ABD Başkanı Donald Trump, Kongre’nin her iki kanadında da üçte ikilik çoğunluğun üzerinde oyla kabul edilen Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’nı (NDAA) veto edeceğini açıkladı. Savunma bütçesi ve dış politikada izlenecek rotayla ilgili önemli maddeler içeren yasa, ABD’nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası (CAATSA) uyarınca Türkiye’ye Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemleri nedeniyle yaptırım uygulanmasını, ayrıca Rus doğal gazını Avrupa’ya taşıyan TürkAkım ve Mavi Akım 2 boru hattı projelerinin de yaptırımlar kapsamına alınmasını öngörüyor.

NDAA çerçevesinde, Trump’tan yaptırımları 30 gün içerisinde yürürlüğe sokması talep ediliyor. Trump şimdiye kadar CAATSA yaptırımlarını devreye sokmaya yanaşmamıştı.

Trump, NDAA’nın Cuma günü Senato’da da kabul edilmesi sonrasında Twitter’dan yaptığı paylaşımda yeni savunma yasasının en büyük kazananının Çin olacağını belirterek “Veto edeceğim” dedi.

Kaynak : BBC

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu