Türkiye’den 3 müze ‘Avrupa Yılın Müzesi Ödülü 2022’de finale kaldı

Avrupa Konseyi’ne bağlı, European Museum Forum tarafından düzenlenen Avrupa Yılın Müzesi Ödülü 2022’de Türkiye’den Tunceli Müzesi, Van Müzesi ve Göbeklitepe Örenyeri finale yükseldi.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Müzeler Daire Başkanı Bülent Gönültaş, müzeler için gelecek yıl 4-7 Mayıs’ta Estonya’da düzenlenecek törende sunum yapacaklarını açıklarken “Mayıs’ta karar verilecek. ‘Yılın Müzesi Ödülü’ ayrıca 8 branşta daha alt kategorilerde ödüller veriliyor” dedi.

Türkiye’den daha önce ‘Avrupa Yılın Müzesi Ödülü’nü 1977’de Anadolu Medeniyetleri Müzesi, 2014 yılında ise Masumiyet Müzesi kazanmıştı,

Tunceli Müzesi

Avrupa Müze Forumunca (EMF) her yıl kamusal kalitesi yüksek olarak değerlendirilen müzelere verilen “Avrupa Yılın Müzesi Ödülü” için finale kalan Yaklaşık 2 bin eserle binlerce yıllık tarihe ışık tutan Tunceli Müzesi 4 blok ve 5 bin 800 metrekare kapalı alandan oluşan müze, yazılı ve görsel alanlarıyla her mevsim yerli ve yabancı turistlerce ziyaret ediliyor.

Yöreye ait inanç ritüellerinin bal mumu heykeller ile sergilendiği müzede, kentin en eski tarihi buluntularından taş aletler, pişmiş topraktan çömlekler ve çeşitli madenlerden eserler dikkati çekiyor.

Müze Müdürü Kenan Öncel 67 ülkeden çok sayıda müzenin yarışmaya başvuru yaptığını ifade ederek, “Tunceli Müzesi’nin de bu platformda olması bizi sevindirdi. Müzemiz sadece arkeoloji ve etnografyadan oluşmuyor. Tunceli’nin bitki çeşitliliğini, Alevilik inancını, koç ve at başlı mezar taşlarını, Cumhuriyet dönemini anlatan sergilerimiz var. Biz aslında bir arkeoloji ve etnografya müzesinin dışında komple kenti anlatan bir müzeyiz.” diye konuştu.

Kaynak
Turizm Gazetesi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu