Zayıflama ilaçlarında talep patlaması: Obezite pazarı 100 milyar doları yakalayacak mı?

Yeni nesil kilo verme ilaçlarına talep her geçen gün artarken sözleşmeli ilaç şirketleri, hızla büyüyen bu pazardan faydalanmak için şırınga üretim fabrikalarını genişletmek ya da inşa etmek için milyarlarca dolarlık yatırım yapıyor.

Obezite tedavisinde kullanılan yeni nesil ilaçların ilki olan Novo Nordisk’e ait Wegowy’nin satışları, Haziran 2021’de ABD’de piyasaya sürülmesinden bu yana hızla arttı. Eli Lilly & Co’nun ürettiği Mounjaro da halihazırda obeziteye karşı tedavide kullanılmak üzere onay aşamasında.

Uzmanlara göre, haftada bir enjeksiyonla iştah azaltan yöntem ve Pfizer’ın da aralarında yer aldığı çeşitli firmaların geliştirmekte olduğu ağızdan tedaviler de dahil olmak üzere obezite pazarı, gelecek 10 yılda 100 milyar dolara çıkacak.

İlaç şirketleri, üretime yetişemedikleri dönemlerde taşeron firmalarla anlaşıyor. Bu nedenle yeni nesil zayıflama ilaçlarına talebin arttığı bir piyasada ilaç şirketleri, şırıngaların doldurulması gibi işleri almak için adeta birbirleriyle yarış halinde.

Steril şırınga doldurma kapasitesine sahip her imalatçı firmanın öne geçmek için daha fazlasını yapmak istediğine dikkat çeken uzmanlar, piyasada gelecek dönem daha fazlasına ihtiyaç duyulacağını belirtiyor. Geçen yıldan bu yana bir dizi şirket toplam hacmi 3 milyarı doları geçen projeler açıkladı.

Örneğin, Novo’nun fason üretimini gerçekleştiren ABD’li ilaç şirketi Catalent, İtalya’da Anagni, Indiana Bloomington’da yeni bir şırınga merkezi inşa ettiklerini ve 2024’te faaliyete geçeceğini söyledi.

Öte yandan Novo, kendi Wegovy iğnelerinin üretimini artırmak için halihazırda milyarlarca dolar harcıyor. Şirket, Catalent ve Thermo’un işlettiği üç tesise ek olarak daha fazla fason üretim tesisi eklemeyi planlıyor.

Araştırma şirketi The Insight Partners, şırınga doldurma pazarının 2019-2027’de iki kattan fazla artarak, 12.5 milyar dolara çıkacağını tahmin ediyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu